Selv forældre, der havde siddet klar ved tasterne, måtte se deres børn henvist til ventelister, da Videnskabsklubbens tilmelding åbnede for efterårets forløb 2022.

Miniforsker Vibenshus

Videnskabsklubben blev stiftet i 2017, og siden da har mere end 3.000 børn leget med videnskab i fritiden. I år går knap 800 børn dem i bedene. (Foto: Lars Svankjær)

Opdatering 28. september 2022: Der er pt. ventelister på 50 ud af 66 hold, mens 5 hold har få ledige pladser tilbage. 500 børn står på venteliste, og særligt ventelisterne til landets kemihold er nogle steder meget lange: I Roskilde og Lyngby står 36 børn på venteliste, mens holdet på Frederiksberg har 51 børn på venteliste.

Der var mildest talt tryk på kedlerne, da Videnskabsklubben søndag 21. august 2022 kl. 10:00 åbnede for tilmelding til alle efterårets hold: På bare en halv time var de første 500 tilmeldinger tikket ind, hvilket svarer til 17 børn i minuttet. Der udbydes i alt 780 pladser i 2022.

Nogle hold var fyldt inden klokken 10:01, og selv forældre, som havde siddet klar ved tasterne, måtte se sig henvist til ventelister, fordi mange andre havde gjort det samme.

LÆS OGSÅ: Er du klar? Tilmelding åbner søndag 21. august kl. 10

Det gjaldt for eksempel flere af holdene inden for emnet kemi, som er Videnskabsklubbens nyeste forløb og har vist sig ekstremt populært.

”Jeg har lige tilmeldt min dreng til ventelisten for kemi 4.-5. klasse i Roskilde. Han er helt ødelagt over, at der ikke var plads på holdet (sidder og græder). Kører I kun holdene i efteråret? Og ved I, om der plejer at springe nogen fra?” skrev en mor for eksempel, da tilmeldingen havde været åben i bare et kvarter.

Læs også nyheden “Flere børn end nogensinde vil gå til videnskab i fritiden” fra 2021, der ligesom i år også satte rekord i tilmeldinger.

Direktør: ”Vi kan slet ikke følge med”
I skrivende stund er 44 ud af 66 hold fyldt eller har ganske få pladser tilbage, og nogle steder er ventelisterne både dobbelt og tredobbelt så lange, som der er pladser på selve holdene.

Og selvom det er positivt for Videnskabsklubbens fremtidige eksistensberettigelse, er det også en bittersød fornemmelse for klubbens direktør, fortæller hun.

”Jeg ville jo ønske, at vi kunne lave lige så mange hold, som der er nysgerrige børn i det her land. Der er så stort behov for Videnskabsklubbens tilbud, og vi kan slet, slet ikke følge med, selvom vi løber så hurtigt, vi overhovedet kan,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som stiftede Videnskabsklubben i 2017. Siden da er organisationen bare vokset og vokset, og hun har selv et klart bud på årsagen til populariteten:

”De, der har været med før, kommer igen, og de, der hører om os for første gang, kan ikke få armene ned over, at de endelig har fundet det her magiske sted, hvor man kan få lov til at nørde sammen med andre nørder uden at blive bedømt på sin præstation undervejs.”

Videnskabsklubben udbyder i 2022 hold i 30 danske byer. Tilmeldingen til de hold, der endnu ikke er helt fyldt, er åben frem til 5. september.

LÆS OGSÅ: Videnskabsklubben udvider til nye byer i 2022

Fakta

Videnskabsklubben er en non profit-organisation, som giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden. Tilbuddet er gratis, takket være økonomisk støtte fra blandt andet Novo Nordisk Fonden.

Videnskabsklubben udvider løbende sit tilbud til nye byer og arbejder hele tiden på højtryk for at komme ud til så mange børn og unge som muligt. Vil du støtte vores arbejde, kan du gøre det her.