FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Her kan du finde svarene på nogle af de spørgsmål, vi ofte får. Har du flere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Hvad laver man i Videnskabsklubben?

I Videnskabsklubben får man mulighed for at være ”miniforsker” i syv uger sammen med andre børn og unge. Du mødes hver uge med lige netop din klub, hvor I sammen undersøger et naturvidenskabeligt emne i halvanden times tid (se forløbene nedenfor). Hver undervisningsgang indeholder korte præsentationer af dagens emner og aktiviteter eller forsøg, så du både bliver klogere og får lov til selv at udforske sammen med de andre miniforskere. Undervisning i de enkelte klubber bliver ledt af mentorer, der er gymnasielever og 8.-9. klasses elever. Læs mere om Videnskabsklubben her.

Hvad kan man gå til?

I Videnskabsklubben kan du gå til foreløbig fem forløb. Hvis du går i 4. klasse, kan du gå til primatologi, går du i 4.-5. klasse, kan du gå til biodiversitet og går du i 5.-6. klasse, kan du gå til materialefysik, mikrobiologi eller matematik og datalogi. Du kan læse mere om forløbene her.

Hvornår foregår Videnskabsklubben?

Videnskabsklubbens forløb løber fra uge 43 til 49 hvert år (altså fra ugen efter efterårsferien og syv uger frem). Du går til videnskab én gang om ugen om eftermiddagen i halvanden time ad gangen. Det er bedst, at du kan komme til alle gange i din klub, hvis du skal have det optimale ud af forløbet.

Fra og med 2021 er Videnskabsklubben også begyndt at lave familieklubber i foråret. Læs mere om familieklubberne her.

Hvornår åbner tilmeldingen?

Tilmeldingen til Videnskabsklubbens forløb som miniforsker eller juniormentor åbner til august. Tilmeld dig nyhedsbrevet for at få at besked, når tilmeldingen åbner.

Tilmeldingsfristen for seniormentorer ligger i juni måned, mens tilmeldingen til vores nye familieklubber starter omkring en måned før hvert arrangement. I vores nyhedsbrev får du altid besked direkte besked, når tilmeldingerne åbner.

Hvor kan jeg gå i videnskabsklub?

Du finder en lang række videnskabsklubber rundt i landet. Se listen over samarbejdsbyer og -gymnasier her.

Hvad gør jeg, hvis der ikke er en videnskabsklub tæt på mig?

Du må gerne deltage i klubber i andre byer, end den du bor i, og vi udvider hvert år med flere byer. Hvis ikke der er en klub i nærheden, kan du også kontakte det lokale gymnasium, din kommune eller lignende for at lade dem vide, at du ønsker dig en videnskabsklub. Vi modtager ofte henvendelser med ønsker om nye samarbejder, ofte foranlediget af en interesse i nærområdet, og disse henvendelser har vi altid med i vores planlægning af klubbens udvidelse.

Hvem kan gå til videnskab?

Alle børn i 4.-6. klasse kan blive miniforskere i Videnskabsklubben. Du skal ikke kunne noget særligt for at være med, men du skal være nysgerrig og klar på at blive klogere sammen med de andre miniforskere og dine undervisere, som kaldes mentorer. Læs mere om at være miniforsker her.

Går du i 8.-9. klasse, kan du være med som juniormentor.

Går du i gymnasiet, kan du blive seniormentor.

Hvad hvis man går i de mindre klasser?

Videnskabsklubbens forløb er målrettet mellemtrinnet, så de mindste må vente lidt, før de kan komme med. Mens man venter, har vi dog andre muligheder: Man kan enten deltage i Videnskabsklubbens familieklubber, hvor alle aldersgrupper er velkomne, eller man kan prøve kræfter med nogle af de mange sjove forsøg og aktiviteter i Den Digitale Videnskabsklub.

Hvad hvis man går i 7. klasse?

Hvis du går i 7. klasse og bare vil være med Videnskabsklubben, har du mulighed for at skrive og høre, om du kan blive juniormentor. I udgangspunktet er juniormentorerne 8.-9. klasses elever, men hvis der er plads på holdet, og du er motiveret, kan du sagtens komme i betragtning som 7. klasse.

Hvad koster det at være med i Videnskabsklubben?

Alt i Videnskabsklubben er gratis for alle. Det skyldes, at vi i Videnskabsklubben tror på, at videnskab kan, skal og bør være for alle.

Det er vi heldigvis ikke de eneste, der synes: Vi er støttet af Novo Nordisk Fonden, Dansk Industri, samt lokale sponsorer, der alle er med til at sørge for, at det er gratis at gå til videnskab i fritiden.

Hvor kan jeg finde mere inspiration til naturvidenskab for børn?

I Den Digitale Videnskabsklub kan du prøve forsøg og aktiviteter fra Videnskabsklubbens forløb derhjemme.

Du kan også finde mange andre naturvidenskabelige organisationer og begivenheder for børn her.

Hvor kan jeg læse mere om at gå til videnskab?

Det kan du blandt andet i artiklen “4 hurtige om at gå til videnskab med Videnskabsklubben“.