FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Her kan du finde svarene på nogle af de spørgsmål, vi ofte får. Har du flere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Hvad laver man i Videnskabsklubben?

I Videnskabsklubben har børn i 4.-6. klasse mulighed for at blive ”miniforskere” i syv uger sammen med andre børn og unge. Børnene mødes hver uge med lige netop deres klub og undersøger i fællesskab et naturvidenskabeligt emne i halvanden times tid (se forløbene nedenfor).

Hver undervisningsgang indeholder korte præsentationer af dagens emner og aktiviteter eller forsøg, så børnene både bliver klogere og selv får mulighed for at udforske sammen med de andre miniforskere. Undervisningen i de enkelte klubber bliver ledt af mentorer, der er gymnasielever og 7.-9. klasses elever. Læs mere om Videnskabsklubben her.

Hvad kan man gå til?

I Videnskabsklubben kan man gå til foreløbig fem forløb. Hvis du går i 4. klasse, kan du gå til primatologi, går du i 4.-5. klasse, kan du gå til biodiversitet og går du i 5.-6. klasse, kan du gå til materialefysik, mikrobiologi eller matematik og datalogi. Fra efteråret 2022 bliver det også muligt at gå til kemi i Videnskabsklubben.

Hvornår foregår Videnskabsklubben?

Videnskabsklubbens forløb løber fra uge 43 til 49 hvert år (altså fra ugen efter efterårsferien og syv uger frem). Børnene går til videnskab én gang om ugen efter skole og i halvanden time af gangen. Det er bedst, at man kan komme til alle gangene, hvis man skal have det optimale ud af forløbet.

Fra og med 2022 er Videnskabsklubben også begyndt at udbyde “Videnskabsklub for familier”. Læs mere om familieklubberne her.

Hvornår åbner tilmeldingen?

Tilmeldingen til Videnskabsklubbens forløb som miniforsker eller juniormentor åbner til august. Tilmeld dig nyhedsbrevet for at få at besked, når tilmeldingen åbner.

Tilmeldingsfristen for seniormentorer ligger i juni måned, mens tilmeldingen til familieklubberne starter omkring en måned før hvert arrangement.

Hvor kan jeg gå i videnskabsklub?

Du finder en lang række videnskabsklubber rundt omkring i landet. Holdene bliver altid afholdt på gymnasier. Se listen over samarbejdsbyer og -gymnasier her.

Hvad gør jeg, hvis der ikke er en videnskabsklub tæt på mig?

Man må gerne deltage i klubber i andre byer end sin egen, og vi udvider hvert år med flere byer. Hvis ikke der er en klub i nærheden, kan du også kontakte det lokale gymnasium, din kommune eller lignende for at lade dem vide, at I ønsker jer en videnskabsklub. Vi modtager ofte henvendelser med ønsker om nye samarbejder, ofte foranlediget af en interesse i nærområdet, og disse henvendelser har vi altid med i vores planlægning af klubbens udvidelse.

Hvem kan gå til videnskab?

Alle børn i 4.-6. klasse kan blive miniforskere i Videnskabsklubben. Børnene skal ikke kunne noget særligt for at være med, men de skal være nysgerrige og klar på at blive klogere sammen med de andre miniforskere og underviserne, som er ældre elever fra folkeskolens ældste klasser og fra gymnasiet. Læs mere om at være miniforsker her.

Går du i 7.-9. klasse, kan du være med som juniormentor.

Går du i gymnasiet, kan du blive seniormentor.

Hvad hvis man går i de mindre klasser?

Videnskabsklubbens ordinære forløb i efteråret er målrettet mellemtrinnet, så de mindste må vente lidt, før de kan komme med.

Mens man venter, har vi dog andre muligheder: Man kan enten deltage i Videnskabsklubbens familieklubber, hvor alle aldersgrupper er velkomne, eller man kan prøve kræfter med nogle af de mange sjove forsøg og aktiviteter i Den Digitale Videnskabsklub.

Hvad koster det at være med i Videnskabsklubben?

Videnskabsklubben er gratis. Det skyldes, at vi i Videnskabsklubben tror på, at videnskab kan, skal og bør være for alle.

Det er vi heldigvis ikke de eneste, der synes: Vi er støttet af en række større fonde, samt virksomheder og lokale sponsorer, der alle er med til at sørge for, at det er gratis at gå til videnskab i fritiden. Sommetider kan der dog blive tale om et mindre forplejningsgebyr i vores familieklubber.

Hvor kan jeg finde mere inspiration til naturvidenskab for børn?

I Den Digitale Videnskabsklub kan du prøve forsøg og aktiviteter fra Videnskabsklubbens forløb derhjemme.

Du kan også skrive dig op til vores nyhedsbrev og løbende modtage inspiration til sjove aktiviteter, begivenheder og materiale, der især henvender sig til dig, der er forælder til et naturvidenskabeligt interesseret barn.

Hvor kan jeg lære mere om at gå til videnskab?

Det kan du blandt andet i artiklen “4 hurtige om at gå til videnskab med Videnskabsklubben“. Du kan også se den flotte film om Videnskabsklubben, som blev produceret i 2022 af den dygtige filmfotograf Adam Philp.