FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Her kan du finde svarene på nogle af de spørgsmål, vi ofte får. Har du flere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Hvad laver man i Videnskabsklubben?

I Videnskabsklubben går børn i 4.-6. klasse til videnskab én gang om ugen efter skole, ligesom man kan gå til andre fritidsaktiviteter som for eksempel fodbold, spejder mv. Forløbene varer 7 uger (fra uge 43 til 49), og undervisningen varetages af ældre elever fra gymnasiet, som kaldes “seniormentorer”. Til at hjælpe sig med undervisningen, indkøb, oprydning mv. har de ofte elever fra udskolingen, dvs. 7.-10. klasses elever, som kaldes “juniormentorer”.

Når man går til videnskab, siger vi, at man bliver “miniforsker”, fordi man lærer at arbejde videnskabeligt med et emne ligesom en rigtig forsker. Alle vores forløb tager udgangspunkt i naturvidenskab, og indholdet er udviklet af forskere fra landets universiteter i samarbejde med lærere og naturfagsformidlere.

Hver undervisningsgang indeholder korte præsentationer af dagens emner og masser af sjove aktiviteter og forsøg, så børnene både bliver klogere og selv får mulighed for at udforske sammen med de andre miniforskere.

Hvad kan man gå til i Videnskabsklubben?

I Videnskabsklubben kan man gå til videnskab inden for foreløbig 7 forskellige emner, men vi arbejder altid på nye forløb.

Hvis du går i 4. klasse, kan du gå til primatologi, går du i 4.-5. klasse, kan du gå til biodiversitet, kemi og arkæologi, og går du i 5.-6. klasse, kan du gå til materialefysik, mikrobiologi eller geometri og algoritmer.

Hvornår foregår Videnskabsklubben?

Videnskabsklubbens forløb løber fra uge 43 til 49 hvert år (altså fra ugen efter efterårsferien og syv uger frem). Børnene går til videnskab én gang om ugen efter skole og i halvanden time af gangen. Det er klart at foretrække, hvis man kan komme alle gangene, hvis man skal have det optimale ud af forløbet, idet forsøg og aktiviteter ofte bygger videre på noget, man har lært eller lavet nogle af de tidligere gange.

Videnskabsklubben udbyder også “Videnskabsklub for familier” flere steder i landet. Læs mere om familieklubberne her.

Hvornår åbner tilmeldingen?

Tilmeldingen til Videnskabsklubbens forløb som miniforsker eller juniormentor åbner altid sidst i august.

Tilmeldingsfristen for seniormentorer ligger i juni måned, mens tilmeldingen til familieklubberne åbner løbende. Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at holde dig opdateret på alle tilmeldingsdatoer og -frister og for masser af inspiration til naturvidenskabeligt interesserede børn.

Hvor kan jeg gå i videnskabsklub?

Du finder en lang række videnskabsklubber rundt omkring i landet. Holdene bliver altid afholdt på gymnasier, og der er i dag gymnasier fra langt over halvdelen af landets kommuner med i Videnskabsklubben. Se listen over samarbejdsbyer og -gymnasier her.

Hvad gør jeg, hvis der ikke er en videnskabsklub tæt på mig?

Man må gerne deltage i klubber i andre byer end sin egen, og vi udvider hvert år med flere byer. Hvis ikke der er en klub i nærheden af dig, kan du også kontakte det lokale gymnasium, din kommune eller lignende for at lade dem vide, at I ønsker jer en videnskabsklub.

Vi modtager ofte henvendelser med ønsker om nye samarbejder, ofte foranlediget af en interesse i nærområdet, og disse henvendelser har vi altid med i vores planlægning af klubbens udvidelse.

Hvem kan gå til videnskab?

Alle børn i 4.-6. klasse kan blive miniforskere i Videnskabsklubben. Det eneste krav for at være med er en sund nysgerrighed, og at man går i det pågældende klassetrin, som er angivet for hvert forløb. Læs mere om at være miniforsker her.

Alle forløb er indholdsmæssigt målrettet det eller de klassetrin, som er angivet, og man kan derfor i udgangspunktet ikke være med, hvis man går i en større eller mindre klasse. Vi forbeholder os ret til at annullere tilmeldingen for børn, der ikke opfylder kravet om klassetrin.

Går du i 7.-10. klasse, kan du være med som juniormentor.

Går du i gymnasiet, kan du blive seniormentor.

Hvad hvis man går i de mindre klasser?

Videnskabsklubbens ordinære forløb i efteråret er målrettet mellemtrinnet, så de mindste må vente lidt, før de kan komme med.

Mens man venter, har vi dog andre muligheder: Man kan enten deltage i Videnskabsklubbens familieklubber, hvor alle aldersgrupper er velkomne, eller man kan prøve kræfter med nogle af de mange sjove forsøg og aktiviteter i Den Digitale Videnskabsklub.

Hvad koster det at være med i Videnskabsklubben?

Videnskabsklubben er gratis. Det skyldes, at vi i Videnskabsklubben tror på, at videnskab kan, skal og bør være for alle.

Det er vi heldigvis ikke de eneste, der synes: Vi er støttet af en række fonde, virksomheder og lokale sponsorer, der alle er med til at sørge for, at det er gratis at gå til videnskab i fritiden. Sommetider kan der dog blive tale om et mindre forplejningsgebyr i vores familieklubber.

Hvor kan jeg finde mere inspiration til naturvidenskab for børn?

I Den Digitale Videnskabsklub kan du prøve forsøg og aktiviteter fra Videnskabsklubbens forløb derhjemme.

Du kan også skrive dig op til vores nyhedsbrev og løbende modtage inspiration til sjove aktiviteter, begivenheder og materiale, der især henvender sig til dig, der er forælder til et naturvidenskabeligt interesseret barn.

Hvor kan jeg lære mere om at gå til videnskab?

Du kan læse mere om at gå til videnskab i fritiden under fanebladet “Bliv miniforsker” her på siden, hvor alle forløb har deres egen side med en kort beskrivelse af, hvad de handler om. Du kan også se den flotte film om Videnskabsklubben, som blev produceret i 2022 af den dygtige filmfotograf Adam Philp.