Om Videnskabsklubben

Videnskabsklubben giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden med fokus på leg, læring, nysgerrighed, eksperimenter og samarbejde.

Det er gratis at være med.

Et gratis fritidstilbud til børn og unge

Videnskabsklubben er et unikt fællesskab for nysgerrige og videbegærlige børn og unge. Der er ingen karakterer, konkurrence eller lærere i Videnskabsklubben, kun større børn og unge, der giver deres egen begejstring og passion for naturvidenskab og videnskab generelt videre.

I Videnskabsklubben går børn i 4.-6. klasse til videnskab efter skole, ligesom andre børn går til ishockey og badminton. De lærer at undersøge verden ved hjælp af den videnskabelige metode, kritisk tænkning – og selvfølgelig masser af forsøg og eksperimenter! Vi kalder det at være ”miniforsker”.

Undervisningen tager udgangspunkt i de skræddersyede forløb, som Videnskabsklubben har ​udarbejdet i samarbejde med nogle af Danmarks dygtigste forskere og faglige formidlere.

Forløbene strækker sig over 7 uger, og selve undervisningen løber fra uge 43 til og med uge 49 og finder sted på gymnasier i hele landet. Frivillige gymnasieelever (seniormentorer) står for undervisningen, og til at hjælpe sig har de elever fra 7.-10. klasse (juniormentorer).​

Sådan kommer du med i Videnskabsklubben

Det eneste kriterium for at være med i Videnskabsklubben er, at man skal være nysgerrig på verden omkring sig og have lyst til at dele sin nysgerrighed med andre børn og unge.​

Det er gratis at være med, og der findes Videnskabsklubber over hele Danmark – find en klub nær dig lige her.

Tilmeldingen er dog først-til-mølle, og selvom vi gerne ville tilbyde pladser til alle, er virkeligheden desværre, at man mange steder skal være hurtig på tasterne.

Tilmeldingen for miniforskere og juniormentorer ligger altid i august, mens seniormentorer tilmelder sig i foråret. Abonner på vores nyhedsbrev, hvis du vil være opdateret på de præcise datoer og links.

​Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Se ofte stillede spørgsmål her – eller skriv en mail til os på info@videnskabsklubben.dk, så vil vi svare dig hurtigst muligt. Du kan også kigge på vores kontaktside, hvis du leder efter en specifik medarbejder.

(Video: Adam Morris Philp)

Sagt om Videnskabsklubben

{

Fantastisk forløb og ugens højdepunkt.

– Mor til miniforsker, Roskilde

De sidste syv tirsdage har været de bedste i mit liv!

– Miniforsker, Aarhus

Det var især så motiverende og dejligt at se, hvor glade og engagerede børnene var for at lære hver eneste gang.

– Aja, seniormentor

Alle dem, der melder sig til Videnskabsklubben, er der jo, fordi de gerne vil være der – ikke fordi nogen har sagt til dem, at de skulle.

– Sarah, juniormentor

Videnskabsklubben er en fantastisk idé. Her får skoleelever på egen hånd mulighed for at opleve, hvor fantastisk fordybelse i rigtig videnskab er.

– Peter Lund Madsen, hjerneekspert

Videnskabsklubben er et genialt koncept for store og små, hvor fællesskabet er i højsædet.

- Anja C. Andersen, professor på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Tak for det arbejde, I gør i Videnskabsklubben.

- Johan Olsen, biolog og forsker

Videnskabsklubbens historie

​Videnskabsklubben blev skabt i 2014 af forskerne Rikke Schmidt Kjærgaard og Petrine Wellendorph, begge medlemmer af Det Unge Akademi under Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Siden har Rikke Schmidt Kjærgaard overtaget rollen som administrerende direktør.

6. april 2017 blev Videnskabsklubben officielt stiftet som ikke-erhvervsdrivende forening, NGO, i Danmark.

I 2018 begyndte organisationen at samarbejde direkte med gymnasierne og var på daværende tidspunkt etableret i 7 forskellige danske byer. Siden er initiativet vokset støt i omfang og når i 2024 ud til 54 kommuner.

I slutningen af 2022 modtog Videnskabsklubben en stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden, som betyder, at organisationens overlevelse er sikret frem til 2027.

Omkring samme tid fik Rikke Schmidt Kjærgaard overrakt Amalienborgprisen af Dronning Margrethe for Videnskabsklubbens arbejde med at udbrede videnskab til børn og unge.

Videnskabsklubben er inspireret af det amerikanske initiativ Science Club for Girls og modtager støtte fra en række fonde, virksomheder og ministerier.

Læs mere under “sponsorer og samarbejdspartnere”.

Videnskabsklubbens kernefortælling

Videnskabsklubbens vision er at gøre videnskab til en naturlig del af børn og unges liv.

Videnskabsklubbens mission er at tilbyde børn og unge et inspirerende og præstationsfrit fritidstilbud, hvor de på tværs af baggrund, køn og alder kan mødes og undre sig i fællesskab.

INTERESSEFÆLLESSKAB MED OPNÅELIGE ROLLEMODELLER

Videnskabsklubbens fritidstilbud baserer sig på sjove og inspirerende aktiviteter, forsøg og eksperimenter, hvor børn og unge arbejder undersøgende og udforsker videnskaben.

De unges frivillige indsats føjer til oplevelsen af et præstationsfrit rum og giver børnene en direkte adgang til opnåelige rollemodeller.

Vi ved, at muligheden for at dyrke et interessefællesskab, baseret på nysgerrighed, inddragelse og leg, skaber dyb motivation for læring.

Derfor er Videnskabsklubbens unikke læringsrum et stærkt supplement til det samlede børneliv.

VIDEN OG KOMPETENCER TIL FREMTIDEN

Evnen til at tænke kritisk og selvstændigt er helt uundværlig i dagens samfund. Det samme gælder forståelsen for videnskabelige metoder og indsigt i, hvordan viden bliver til.

I Videnskabsklubben ønsker vi, at videnskab skal være en naturlig del af børn og unges liv og en integreret del af dannelsen.

Vi vil sikre, at børn og unge opnår faglig viden, indsigt og handlekompetencer til gavn for en bæredygtig fremtid, og vi har et særligt fokus på, at unge lærer at videreformidle deres viden.

LØFTER OG KVALIFICERER DEBATTEN

Tusindvis af børn og unge har gennem årene haft glæde af Videnskabsklubbens tilbud, og flere strømmer til.

Det betyder, at vi hver dag får en dybere indsigt i styrken ved vores forskningsbaserede tilgang til undervisning og læring, samt i den samlede effekt af vores tilbud. Det gælder både, hvad angår børnene og de unge, men også i et større samfundsperspektiv.

Vi ser det som vores pligt at løfte og kvalificere debatten inden for de områder, hvor vi har oparbejdet særlig ekspertise: fritid, frivillighed og læringsfællesskaber.

Videnskabsklubbens værdisæt

Plads til fællesskab

Videnskabsklubben er et unikt fællesskab for nysgerrige og videbegærlige børn og unge, hvor man må være den, man er.

Nysgerrig på verden

I Videnskabsklubben har vi det sjovt. Her undersøger vi verden omkring os og prøver os frem uden at skulle præstere eller være bange for at fejle.

Giv det videre

I Videnskabsklubben tager vi ansvar for andre og deler ud af os selv. Vi tror på, at det, man giver, får man tifold igen, og at alt – passion, viden og erfaring – vokser af at blive delt.

Skab mening

Vi får videnskaben til at give mening for flere, og vi skaber samtidig mening for os selv ved at engagere os i noget, der er større end os selv.

Stå på viden

Viden er afsættet for alt, hvad vi gør. Vi formidler viden for at klæde flest muligt på til at navigere i morgendagens samfund.

Evaluering af Videnskabsklubben

Videnskabsklubben gennemførte i 2019 en evaluering af koncept og forløb med støtte fra Teknologipagten.

Formålet med evalueringen var at skabe overblik over deltagernes erfaringer, motivation og oplevelser fra Videnskabsklubbens forløb, samt at producere viden, der kan informere og kvalificere den fortsatte udvikling af klubbens aktiviteter.

Årsskrifter

Hvert år udgiver Videnskabsklubben et årsskrift, som hurtigt og overskueligt fremhæver de vigtigste og bedste nyheder fra året, der gik i klubben, og som samtidig præsenterer dig for et indblik i vores planer og drømme for det kommende år.

Herunder kan du finde det seneste, samt tidligere årsskrifter.

God læselyst!

Videnskabsklubben årsskrift 2023

Årsskrift 2023

Det er 10 år siden, at de første pilot-videnskabsklubber blev gennemført, og Videnskabsklubben udvikler sig fortsat i rivende fart.

Glæd dig til at læse dette årsskrift, hvor vi dykker ned i højdepunkterne fra 2023, samtidig med at vi løfter sløret for nogle af de spændende ting, der kommer til at ske i 2024, herunder den historisk store skalering af Videnskabsklubbens tilbud.