Novo Nordisk i Kalundborg er gået ind i et samarbejde med Videnskabsklubben om at starte byens første fritidsklub for nysgerrige børn og unge – og er på den måde med til at øge det lokale udbud af positive og stærke fællesskaber uden for skolen.

Her ses mentorer og miniforskere i Kalundborg i fuld gang med undervisningen om primaters biologi, og på de næste billeder er borgmester Martin Damm på besøg og ved at blive oplært som miniforsker.

Dette efterår har det for første gang været en mulighed for nysgerrige børn i Kalundborg at gå til videnskab efter skole – og tilbuddet er gratis, takket være økonomisk støtte fra den globale lægemiddelvirksomhed Novo Nordisk.

Novo Nordisk, som har produktionsfaciliteter i Kalundborg, har nemlig valgt at støtte Videnskabsklubbens aktiviteter i Kalundborg over en 3-årig periode.

“Novo Nordisk tager her et vigtigt samfundsansvar ved at gøre en aktiv indsats for at øge udbuddet af positive fritidsfællesskaber for børn og unge i Kalundborg, og det er vi – og alle børnene i Kalundborg – ekstremt taknemmelige for,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som er direktør i Videnskabsklubben.

Ny klub møder stor opbakning lokalt
Byens nye fritidstilbud har modtaget stor bevågenhed fra såvel lokale medier som fra borgmesteren, der selv lagde vejen forbi Kalundborgholdet i forløbets tredje uge – og heldigvis har initiativet også mødt stor interesse og opbakning fra de lokale børn og unge.

LÆS OGSÅ: Borgmester Martin Damm i lære som miniforsker

Selvom det sommetider kan være en større opgave at gøre opmærksom på muligheden for at gå til videnskab i fritiden, når Videnskabsklubben starter op i en ny by, har det nemlig ikke skortet på tilmeldinger i Kalundborg. Tværtimod er der fyldt helt op på holdet for 4. klasses elever, der i ugerne 43-49 mødes hver tirsdag på Kalundborg Gymnasium og HF.

“Vi er rigtig glade for den store, lokale opbakning til Videnskabsklubben fra de nysgerrige børn og unge i Kalundborg, som jo er dem, det hele handler om,” lyder det fra Rikke Schmidt Kjærgaard.

LÆS OGSÅ: Tilmeldings-amok: Se de vilde ventelister for at gå til videnskab i fritiden

Virksomheder investerer i fremtidens samfund
Det er ingen hemmelighed, at fremtidens samfund kommer til at mangle kompetencer inden for de såkaldte ”STEM”-fag (STEM står for Science, Technology, Engineering & Mathematics), og der er derfor god grund til, at virksomheder som Novo Nordisk ser sig om efter muligheder for at sparke gang i de unges interesse for netop disse fag.

I rapporten ”Prognose for STEM-mangel 2025” anslås det for eksempel, at vi i Danmark alene står til at mangle 10.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater inden for få år.

Det giver derfor god mening, at de virksomheder, som i sidste ende står til at mangle arbejdskraften, investerer i den ungdom, der gerne skulle vælge en uddannelse og senere karrierevej inden for STEM-fagene.

“Videnskabsklubbens opstart i Kalundborg passer rigtigt godt ind til Novo Nordisk ønske om at støtte interessen for naturfag og STEM-uddannelser for børn så tidligt som muligt,” siger Michael Hallgren, produktionsdirektør på Novo Nordisk Kalundborg. Han fortsætter:

“Vi har med interesse fulgt Videnskabsklubbens opstart i flere danske byer og er glade for, at vi kunne støtte op om, at tilbuddet også gives til børn og unge i Kalundborg, der med Videnskabsklubben veletablerede setup kan bidrage til at introducere STEM-fag på en inspirerende og sjov måde. Jeg glæder mig over, at der er tilslutning til initiativet og ser frem til at følge Videnskabsklubbens udvikling i Kalundborg de kommende år.”

Novo Nordisk beskæftiger omkring 61.400 medarbejdere i 80 lande og markedsfører pt. sine produkter i omkring 170 lande.

LÆS OGSÅ: Historisk udvidelse: 100 Videnskabsklubber ser dagens lys i 2024

Åbner børn og unges øjne for naturvidenskab
I Kalundborg holder en række store og små biotek-virksomheder til, og i de senere år er flere uddannelsesmuligheder kommet til byen. Det er for eksempel muligt at uddanne sig som procesoperatør, maskinmester, diplomingeniør i biotek eller maskintek, starte en erhvervskandidatuddannelse inden for biomanufacturing eller skrive sit kandidatspeciale i tæt samarbejde med biotek-virksomhederne i regi af Helix Lab.

Det er alle initiativer og muligheder, der kan være med til at sikre, at vi som samfund får de STEM-kompetencer i fremtiden, som alle er enige om, at vi kommer til at mangle.

Også Videnskabsklubben har det høj prioritet at åbne børn og unges øjne for de mange muligheder i STEM og naturvidenskab, fortæller Rikke Schmidt Kjærgaard.

”Vores tilgang har alle dage været at give børn og unge mulighed for at lege med naturvidenskab i et rum uden konkurrence, på deres egne præmisser og gennem hands-on forsøg og eksperimenter og derved lade dem opdage, at naturvidenskab rummer oceaner af muligheder og kan være en vej at gå, hvis de selv ønsker det,” siger hun og fortsætter:

”Men vi ved godt, at det er en gigantisk opgave, som ingen kan løfte alene, og vi tager derfor altid imod allierede med åbne arme. Sammen er vi stærkere og tættere på målet om at få engageret flere børn og unge i STEM.”

LÆS OGSÅ: Fem år mere! Videnskabsklubben får 30 millioner kroner af stor dansk fond

Fakta​

Vil din virksomhed også være med til at sikre, at danske børn i hele landet kan gå til videnskab i fremtiden – og på den måde være med til at sikre fremtidens STEM-kompetencer? Kontakt os for at høre mere om mulighederne.

Fakta​

Som nonprofitorganisation har de fleste af Videnskabsklubbens forløb og aktiviteter indtil nu været finansieret gennem fonde, først og fremmest Novo Nordisk Fonden.

Virksomhedssamarbejder er dog blevet en mere og mere integreret del af organisationens forretningsstrategi de senere år. Se alle samarbejder her.