Til næste år finder den hidtil største, enkeltstående udvidelse i Videnskabsklubbens historie sted, når hele 100 videnskabsklubber rammer gymnasier landet over.

Primatologi miniforskere

Videnskabsklubben udvider med 19 hold og når dermed op på 100 hold – også kaldet videnskabsklubber – i 2024. Det svarer til 1.800 miniforskere og mentorer. (Foto: Lars Svankjær)

I 2023 blev pladserne til Videnskabsklubbens hold – ligesom tidligere år – revet væk, og i alt landede svimlende 700 børn på ventelister landet over.

Selvom udbuddet i år blev udvidet markant fra 66 til 81 hold, har det altså langtfra været nok til at mætte behovet blandt landets nysgerrige børn.

I Videnskabsklubben er vi derfor utroligt glade for at kunne annoncere, at 2024 kommer til at byde på den største, enkeltstående udvidelse i klubbens historie.

Det sker, når vi sætter gang i rekrutteringen til 19 nye hold, og i alt lander på 100 videnskabsklubber i efteråret 2024, fortæller Tilde Voigt Hansen, som er projektleder i Videnskabsklubben.

“Det er helt fantastisk, at vi med støtte fra Novo Nordisk Fonden kan udvide vores tilbud så markant. Udvidelserne kommer både til at ske i nye byer og i nogle af de byer, hvor vi allerede har forløb. Forhåbentlig er det med til at nedbringe ventelisterne og imødekomme noget af den store efterspørgsel,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Tilmeldings-amok: Se de vilde ventelister for at gå til videnskab i fritiden

Stor skalering er en krævende opgave
Da de nye samarbejder for 2024 ikke ligger endeligt fast, kan Tilde Voigt Hansen endnu ikke helt løfte sløret for, hvilke byer der for første gang kan se frem til at få deres egen Videnskabsklub.

Hun har modtaget mange mails fra forældre, bedsteforældre og andre omsorgspersoner, som har et ønske om at få tilbuddet til lige netop deres by.

“Selvom man kan have lyst til at svare ‘Ja!’ til alle, er vi også nødt til at se på, hvordan vi udvider på en strategisk smart måde, og samtidig i et tempo så vi selv kan følge med,” siger Tilde Voigt Hansen.

“En så stor skalering som den i 2024 kræver for eksempel, at vi virkelig holder tungen lige munden,” tilføjer hun.

LÆS OGSÅ: Populært forløb om matematik og datalogi vender tilbage

Nye klubber rammer hvide pletter på kortet
Tilde Voigt Hansen tør til gengæld godt love, at en god portion af de 19 nye klubber bliver spredt geografisk ud over dele af landet, hvor der pt. er “hvide” Videnskabsklub-pletter. Du kan se det aktuelle kort her.

Hun udpeger selv Vestjylland og Sydsjælland som nogle af de områder, der i dag mangler Videnskabsklub-prikker.

Planen om at ramme mange nye byer kommer dog også til at kræve, at Videnskabsklubben samtidig etablerer ekstraordinært mange samarbejder med nye gymnasier på én gang.

“Heldigvis har vi gode kræfter i sekretariatet til at løfte opgaven, og samtidig er vi så heldige, at vi allerede har modtaget virkelig mange henvendelser fra gymnasier, der selv har fundet os og gerne vil være med. Det giver os en stor fordel, for gymnasierne er helt uundværlige samarbejdspartnere for os,” siger Tilde Voigt Hansen.

LÆS OGSÅ: Læringsforsker: Derfor rammer Videnskabsklubben helt rigtigt

Abonner på nyhedsbrev for at være opdateret
Vil du holdes opdateret på nyheder fra Videnskabsklubbens univers – og for eksempel være blandt de første, der kender til de nye byer i 2024?

Så skal du abonnere på Videnskabsklubbens nyhedsbrev.

Her får du også en reminder, når tilmeldingen for efterårets forløb åbner, samt information om andre relevante naturvidenskabelige arrangementer og tilbud og generel inspiration.

LÆS OGSÅ: Fem år mere! Videnskabsklubben får 30 millioner kroner af stor dansk fond