Mens en række hold i særligt Storkøbenhavn allerede var fyldt inden for et minut, var der efter 10 minutter tikket 600 tilmeldinger ind fra nysgerrige børn. Altså et barn i sekundet. Pt. er der tikket flere end 1.000 tilmeldinger ind.

Primatologi miniforskere mentor undervisning

Videnskabsklubben blev stiftet i 2017, og siden da er tilbuddet vokset eksplosivt. I 2023 udbydes der 960 pladser til børn i 40 byer rundt om i landet. (Foto: Lars Svankjær)

Opdatering mandag 25. september 2023: 77 ud af 81 hold er enten fyldt eller har få pladser tilbage. I alt er der pt. foretaget knap 1.600 tilmeldinger til efterårets hold, og heraf er 650 børn på venteliste.

I går, søndag 20. august kl. 10:00, åbnede Videnskabsklubben tilmeldingen for alle de hold, der bliver afholdt i 40 danske byer til efteråret.

Mens en række hold i særligt Storkøbenhavn allerede var fyldt, da klokken slog 10:01, var der efter bare 10 minutter tikket 600 tilmeldinger ind fra nysgerrige børn. Altså et barn i sekundet.

I skrivende stund – omkring et døgn efter, tilmeldingen åbnede – er der registreret mere end 1.000 tilmeldinger fra børn i hele landet, som gerne vil gå til videnskab i fritiden.

I alt har 40 ud af 81 hold pt. venteliste, mens 7 hold har få pladser tilbage. Det betyder med andre ord, at langt over halvdelen af alle hold nu er fyldt eller næsten fyldt.

LÆS OGSÅ: Så er det nu! Årets tilmelding åbner søndag 20. august kl. 10

Urealistisk lange ventelister på enkelte hold
Noget af det, der særligt stikker ud i årets tilmelding, er de ekstremt lange ventelister flere steder i landet. Ca. 330 af de 1.023 tilmeldinger dækker over børn på venteliste, og enkelte steder er ventelisterne allerede urealistisk lange.

Det gælder for eksempel:

  • Geometri og Algoritmer på H.C. Ørsted Gymnasiet på Frederiksberg (29 på venteliste)
  • Materialefysik på H.C. Ørsted Gymnasiet på Frederiksberg (30 på venteliste)
  • Kemi på H.C. Ørsted Gymnasiet i Lyngby (38 på venteliste)
  • Kemi på Vibenshus Gymnasium (47 på venteliste)

”Det er overvældende,” lyder det fra projektkoordinator Lisbeth Dyhr Frandsen, der siden tilmeldingen åbnede har taget imod opkald og spørgsmål fra forældre. Mange af henvendelserne går på de børn, der ikke har fået plads på det hold, de håbede.

”På den ene side er vi naturligvis oppe at ringe over, at der er så stor tilslutning til og efterspørgsel på vores tilbud. På den anden side er det jo så ærgerligt, at vi ikke kan tilbyde alle de børn, at de kan få en plads,” siger Lisbeth Dyhr Frandsen.

LÆS OGSÅ: Eftertragtede familieklubber trækker lange ventelister

Tilbuddet udvides markant i fremtiden
Videnskabsklubben udbyder i 2023 hold i 40 danske byer og stiller pladser til rådighed til 960 børn.

Takket være en generøs bevilling fra Novo Nordisk Fonden bliver tilbuddet dog udvidet markant de kommende år, og allerede i 2027 er det planen at komme ud til dobbelt så mange børn som i år.

I denne periode vil der både være fokus på at komme ud til nye byer og på at imødekomme den store efterspørgsel i nogle af de byer, hvor der pt. er mest tryk på. Derfor holder Lisbeth Dyhr Frandsen nøje øje med ventelisterne den kommende tid.

”Det er bestemt et fokusområde for os. Man skal bare være opmærksom på, at der er flere led i fødekæden, der gør, at vi ikke kan oprette nye hold i én uendelighed,” siger hun og peger blandt andet på de ressourcer, det kræver af gymnasierne at rekruttere de frivillige gymnasieelever, der underviser som mentorer på holdene.

”Det kræver mange kræfter af både dem og os, hvilket er en del af forklaringen på, at vi ikke kan trylle flere hold frem nu og her. Men når vi ser de vilde ventelister på de enkelte hold, giver det selvfølgelig et stort incitament til at sætte en ekstra indsats ind dér.”

LÆS OGSÅ: Fem år mere! Videnskabsklubben får 30 millioner kroner af stor dansk fond

Fakta

Videnskabsklubben er en non profit-organisation, som giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden. Tilbuddet er gratis, takket være økonomisk støtte fra blandt andet Novo Nordisk Fonden.

Videnskabsklubben udvider løbende sit tilbud til nye byer og arbejder hele tiden på højtryk for at komme ud til så mange børn og unge som muligt.