Videnskabsklubbens årlige evaluering viser, at 87 procent af de frivillige gymnasieelever, som har undervist på efterårets forløb, vil anbefale andre unge at gøre det samme.

Frivillig mentor til oplæringsworkshop i Odense med Videnskabsklubben
Øget selvtillid og tro på egne evner er nogle af de ting, som de frivillige mentorer i Videnskabsklubben tager med sig videre. (Foto: Lars Svankjær)

I Videnskabsklubben er frivillighed et centralt omdrejningspunkt for arbejdet med at udbrede videnskab og faglige fritidstilbud til børn og unge. frivillig

Hvert år lægger hundredvis af unge deres gratis arbejdskraft i Videnskabsklubben, og 2025 er ingen undtagelse. I år får knap 750 gymnasie- og udskolingselever ansvaret for at undervise yngre børn i videnskabelige forløb. frivillig

Heldigvis er der noget, der tyder på, at det er en god oplevelse, de unge går ind til: Tal fra Videnskabsklubbens evaluering blandt de frivillige i 2024 viser nemlig, at hele 87 procent vil anbefale andre at melde sig som frivillig mentor i Videnskabsklubben.

”De frivillige er en essentiel del af Videnskabsklubben, og det er os magtpåliggende at passe godt på dem og skabe en sund frivilligkultur, hvor medbestemmelse, motivation og trivsel er i fokus. Derfor er jeg utroligt glad for, at så mange vil anbefale andre at være med,” siger Videnskabsklubbens direktør Rikke Schmidt Kjærgaard.

LÆS OGSÅ: Sophus bygger vindmøller i sin fritid og drømmer om at blive ingeniør

9 ud af 10 føler, at de har gjort en forskel

Hvert år gennemfører Videnskabsklubben en evaluering blandt alle børn og unge, som har deltaget i et af efterårets forløb.

Her bliver de frivillige for eksempel spurgt ind til, hvilke kompetencer de synes, at de har taget med sig videre fra oplevelsen. Tallene viser blandt andet, at:

  • 7 ud af 10 går derfra med en større selvtillid og tro på egne evner
  • 8 ud af 10 har fået ny faglig viden og føler, at de er blevet bedre til at formidle
  • 9 ud af 10 føler, at de har gjort en forskel for børnene og vil anbefale andre at melde sig

”Det er tydeligt, at de frivillige føler, at de tager nogle kompetencer med sig fra Videnskabsklubben, og det er også noget, vi kan genkende, når de fx fortæller om deres grund til at melde sig flere år i træk. De kan virkelig mærke, at de rykker sig i løbet af de 7 uger,” lyder det fra Maya Møller-Cabaj, som er projektkoordinator med ansvar for de frivillige i Videnskabsklubben.

LÆS OGSÅ: Seniormentor Sabika: Jeg ville ønske, at jeg selv havde gået til videnskab som barn

Erfaring fra Videnskabsklubben giver selvtillid til eksamen

De frivillige mentorer har oftest meget begrænset undervisningserfaring, når de første gang træder ind i en Videnskabsklub. Derfor ligger der fra Videnskabsklubbens side et helt særligt ansvar for at klæde dem godt på til den store undervisningsopgave, der venter dem.

Det sker først og fremmest på en stor oplæringsworkshop i efteråret, hvor alle de frivillige bliver samlet og får solide redskaber til at undervise, kommunikere og planlægge.

De unge får både en grundig oplæring i det faglige emne, de skal undervise i, samtidig med at de får didaktiske værktøjer til klasserumsledelse og redskaber til konflikthåndtering. 

Heldigvis afslører fritekstfeltet i evalueringen, at også denne del af den samlede oplevelse ser ud til at være en succes for mange af de unge. Én skriver for eksempel, at hun kan mærke, at hun har fået ”stor selvtillid ift. oplæg og mundtlige eksaminer”.

LÆS OGSÅ: “Videnskabsklubben lærte mig at undervise på børns præmisser”

“At gøre en forskel for andre er ubeskriveligt”

For rigtig mange af de frivillige har det bedste dog været at se børnene være glade, engagerede og have det sjovt – og samtidig mærke, at man gør en forskel og er med til at inspirere andre.

For eksempel skriver én af de unge: ”Det at fastholde og motivere børns begejstring for videnskab betyder utrolig meget for mig, da jeg selv brænder for det. Det at få oplevelsen af at være med til at gøre en reel forskel for andre er ubeskriveligt.”

Mens en anden skriver: ”Jeg følte, at vi skabte et rum, hvor det var helt i orden at stille spørgsmål, lige meget om de var gode eller ej. Jeg tror og håber, at vi har givet børnene mere selvtillid til at prøve sig frem.”

Samlet set er 99 procent af de unge enten helt eller delvist enige i, at ”frivilligt arbejde som fx at være seniormentor i VK er vigtigt for at styrke børn og unges interesse for videnskab”.

LÆS OGSÅ: Unge Forskere-vinder: Videnskabsklubben var mit første science-fællesskab

LÆS OGSÅ: Mathilde vil gøre en forskel for nysgerrige børn

LÆS OGSÅ: Gabriele: “Jeg håber, at jeg har inspireret børnene”

Fakta

Evalueringen viser, at mens hver femte gymnasieelev tidligere har deltaget i Videnskabsklubben, gør det samme sig gældende for næsten halvdelen af eleverne i 7.-10. klasse.

LÆS OGSÅ: Rekordmange gengangere blandt frivillige mentorer

Læs mentorportrætter