Da Dona fyldte 18 år, søgte hun om statsborgerskab i Danmark for anden gang. Diplomet fra hendes frivillige arbejde i Videnskabsklubben endte med at udgøre en vigtig del af processen. Frivillig i Videnskabsklubben

Frivillig Videnskabsklubben

Dona var mentor i Geometri & Algoritmer på Vibenshus Gymnasium i 2021. Dona har sidenhen forfulgt sin passion for matematik ved blandt andet at deltage i Dansk Datalogi-Dyst (Foto: Luna Uhrskov Jacobsen)

Da Dona gik i 2.g, meldte hun sig som frivillig mentor i Videnskabsklubben på Vibenshus Gymnasium. Her underviste hun i forløbet Geometri & Algoritmer.

Samtidig gik hun og hendes familie og ventede på svar på hele familiens ansøgning om statsborgerskab, som hendes forældre havde søgt om nogle år forinden. Men da Dona fyldte 18 år, var statsborgerskabet endnu ikke godkendt, og dermed var forældrenes ansøgning på hendes vegne heller ikke længere gyldig. 

Nu skulle hun derfor selv til at søge om statsborgerskab, og her skulle det vise sig, at det frivillige arbejde i Videnskabsklubben kunne bruges til mere end gode oplevelser og undervisningserfaring.

LÆS OGSÅ: Caroline: “Oplevelsen som mentor har gjort mig mere modig”

Én regel stod i vejen

Dona og hendes familie kommer oprindeligt fra Bulgarien. De flyttede til Danmark, da Dona var syv år gammel, fordi Bulgarien ikke gav de muligheder, som de ønskede blandt andet for Donas fremtid.

Da Dona fyldte 18 år, satte det gang i en helt ny administrativ proces omkring ansøgningen af statsborgerskab. 

”Jeg skulle skaffe papirer fra både Bulgarien og Danmark for at dokumentere min undervisningsgang, at jeg havde været økonomisk uafhængig, at jeg ikke havde modtaget dagpenge eller kontanthjælp, at jeg ikke havde gæld til staten, og at jeg havde en ren straffeattest,” opremser Dona. 

Men i løbet af ansøgningsprocessen viste det sig, at der var ét krav, hun ikke levede op til: Beskæftigelsesreglen.

LÆS OGSÅ: Ardashir flygtede fra borgerkrig – nu er han student med et snit på 11,6

Diplomet fra Videnskabsklubben blev brugt til at søge dispensation

Beskæftigelsesreglen indebærer, at du skal have været i fuldtidsbeskæftigelse de sidste 3 år og 6 måneder ud af de seneste 4 år op til din ansøgning om statsborgerskab. Det var ikke muligt for Dona, som havde gået i gymnasiet og boet hjemme. Uddannelse tæller ikke som beskæftigelse.  

”Så jeg skulle søge om undtagelse for reglen på baggrund af, at jeg kom til landet, før jeg var otte år gammel, og at jeg i dag er under 20 år,” fortæller Dona.  

”Til den del skulle jeg vedhæfte beviser for velgørenhedsarbejde og frivilligt arbejde, og her vedhæftede jeg jo blandt andet mit diplom fra Videnskabsklubben.”

LÆS OGSÅ: Seniormentor Sabika: Jeg ville ønske, at jeg selv havde gået til videnskab som barn

Passionen for matematik ledte til mentorrollen

Donas motivation for at blive mentor i Videnskabsklubben startede med hendes passion for matematik. Det er en interesse, der især kommer fra hendes far, fortæller hun. Hun husker, at de løste opgaver sammen, da hun var barn.

”Det er så fascinerende for mig, at vi har den her uendelige viden derude, der bare venter på, at vi skal opdage den,” siger hun om matematikkens verden.

Det er en passion, som hun gerne vil give videre til andre. 

Selvom hun sidenhen har opdaget, at hun også elsker IT og måske hellere vil arbejde med undervisningsteknologier, lå der et ønske om at give børn selvtillid omkring deres interesse for videnskab bag Donas passion for at undervise.

”Det var meget helende for lille-Dona, som måske savnede dengang, at der var nogen, der inspirerede hende til at udvikle sine faglige interesser,” siger Dona om at undervise og være mentor.

LÆS OGSÅ: DEBAT: Husk, at børn og unges fritidsliv er mere end fodbold

Ville give videnskabsinteresserede børn modet til at være sig selv

I sin tilmelding til at være mentor dengang i 2021 skriver Dona mere uddybende, hvad det var, hun gerne ville give videre, hvis hun fik lov at undervise i videnskab: 

Jeg vil gerne inspirere og motivere de spirende science-nørder til at dykke længere ned i deres interesser. Jeg kan huske mine egne oplevelser fra grundskolen, hvor jeg blev drillet og udstødt på grund af mine ambitioner og interesser omkring det faglige, og jeg vil gerne være med til at give andre i en lignende situation modet til at være sig selv. Børn drømmer stort, og det er de ældre generationers ansvar at passe på disse drømme.  

Dona har som frivillig været med til at skabe det unikke rum for børn i Videnskabsklubben til at være sig selv og finde et sted, hvor de passer ind i et fællesskab – nogle af dem måske for første gang.

Dona understreger selv vigtigheden af mentorernes rolle i at skabe det trygge rum for børnene, når de tropper op i Videnskabsklubben. Det handler nemlig om langt mere end det faglige, når man siger ja til at være mentor, mener hun.

”Man får den her undervisningsbog fra Videnskabsklubben, men det er jo ikke den, der laver undervisningen. Det er én selv som mentor, og det er børnene, som lytter til én,” siger hun.  

LÆS OGSÅ: Debat: TIMSS-resultater understreger vigtigheden af præstationsfrie rum

Drøm stort og kast dig ud i det

Dona har også selv fulgt sine ambitioner og drømt stort, siden hun var mentor i Videnskabsklubben. 

Hun følger stadig sin passion for matematik og IT, og hun har blandt andet deltaget i Dansk Datalogi-Dyst, hvor hun endte som én af vinderne. Hun blev tilbudt at fortsætte på Danmarks pigehold i datalogi, men måtte takke nej for at passe sin undervisning i 3.g.

For Dona er det ikke sådan, at fordi man elsker én bestemt gren af videnskaben, så udelukker det, at man også kan have andre interesser. Heller ikke selvom de virker som modsætninger. Tværtimod mener hun, at de kreative og humanistiske aspekter af videnskaben er en vigtig medspiller til for eksempel matematikken. 

”Hvis man sidder derude og tænker: ’Hvordan kan jeg være god til matematik, når jeg kan lide at tegne eller læse eller studere historie?’ Så siger jeg bare, at de fag deler rigtig meget med hinanden og er i bund og grund egentlig det samme. Så man skal bare kaste sig ud i dét, der gør én glad,” siger Dona.  

Dona venter stadig på svar på sin statsborgerskabsansøgning, men hun fortsætter med at dyrke sin begejstring for videnskab. Hun opfordrer samtidig andre unge til ikke at holde sig tilbage, hvis de er nysgerrige.

“Jeg vil sige til dem, der sidder derude og ikke helt ved, om videnskab er for dem: Bare kast dig ud i det. Den eneste, du holder tilbage, er dig selv ved at være bange eller ikke prøve det.” Frivillig i Videnskabsklubben

LÆS OGSÅ: Videnskabsklubbens nye forløb handler om hele Jorden – på én gang!

Hør Dona fortælle om sin historie og rollen som mentor lige her: