Ifølge Anne kan alle være med, når det kommer til naturfag: “Det handler ikke om, om man kan finde ud af det eller ej, for man lærer hele tiden nyt, og så finder man ud af det på et tidspunkt,” siger Anne, som selv drømmer om at bruge sin interesse for især biologi til at blive læge – og en dag redde liv.

Anne - mentor - portrætserie

Det fede ved naturvidenskab er, at alt er forbundet, og der er så meget, man kan lære. Det mener Anne, som i begyndelsen af 2021 blev optaget i Videnskabsklubbens Ungepanel, hvor hun især skal hjælpe med at gøre kommunikationen til andre juniormentorer bedre. (Privatfoto)

Hvor og hvornår var du mentor?
– I 8. klasse underviste jeg i primatologi på Tradium HTX i Randers. I 9. klasse underviste jeg i biodiversitet på Randers Statsskole.

Hvorfor meldte du dig oprindeligt til at være mentor?
– Jeg meldte mig til at være mentor, fordi jeg godt kan lide at lære fra mig. Jeg håbede også selv at lære noget ved at lære fra mig både på det faglige og på det personlige plan.

Hvad var det vigtigste, du fik ud af at være mentor?
– Det vigtigste, jeg fik ud af at være mentor i Videnskabsklubben, var at opleve, hvor spændende miniforskerne syntes, det var. Det var super dejligt at se, hvor optagede og engagerede de var, i alt det vi lavede.

Hvordan vil du beskrive din oplevelse af at være mentor i Videnskabsklubben?
– Jeg synes, det har været en god oplevelse, og det har været fedt at prøve at være “underviser” i stedet for at blive undervist.

Hvad har været det bedste ved at være mentor?
– Det bedste ved at være mentor var, hver gang man så, hvor spændende mini-forskerne syntes, det var, og hvor meget de gik op i det. Der var flere gange, hvor jeg blev overrasket over, hvor meget de vidste.

Hvordan har det været at møde og undervise miniforskerne?
– Det var en rigtig god oplevelse. De var rigtig søde og virkelig interesserede i det, de blev undervist i.

Ved du, hvad du vil læse efter gymnasiet?
– Jeg vil gerne læse medicin efter gymnasiet, fordi jeg rigtig gerne vil redde liv. Det har været en drøm siden, jeg var helt lille.

Ved du, hvad du vil være, når du er færdiguddannet?
– Jeg vil gerne være læge, og lige nu vil jeg helst arbejde med børn, der er født for tidligt, fordi jeg gerne vil redde liv helt fra starten og sørge for, de kan få det bedste liv uden for mange problemer fra start.

Hvornår/hvordan opstod din egen interesse for naturvidenskab?
– Den opstod i 7. og 8. klasse, hvor jeg begyndte at være med på science camp, science talenter og andre spændende ting inden for naturvidenskab. Jeg prøvede at arbejde meget i dybden med forskellige emner, og det, synes jeg, har været vildt spændende.

Hvad synes du selv er det sjoveste ved naturvidenskab?
– Jeg kan rigtig godt lide biologi, især noget om menneskekroppen og dens opbygning.

Hvis du skulle fortælle andre, hvorfor naturvidenskab er fedt, hvad ville du så sige?
– Naturvidenskab er fedt, fordi der er mega mange muligheder. Lige fra Jordens opbygning med vulkaner og pladetektonik til menneskets opfindelser der har betydning for klimaet på jorden. Der er selvfølgelig også rummet og tusindvis af emner der i mellem. Man kan forbinde alt til naturvidenskab, og der er så meget, man kan lære.

Hvad vil du fortælle andre, som er nysgerrige på naturvidenskab, men ikke helt tror på, de kan finde ud af det?
– Naturfag er for alle, der bare har den mindste interesse. Alle kan være med, og det handler ikke om, om man kan finde ud af det eller ej, for man lærer hele tiden nyt, og så finder man ud af det på et tidspunkt.

Portrætserie: Mød en mentor

Videnskabsklubben handler om at skabe fællesskaber for børn og unge – med et naturfagligt fokus og med vægt på tryghed, nysgerrighed og tillid.

I denne portrætserie møder du en række af de rollemodeller og mentorer, der er med til at skabe Videnskabsklubben. Hvilke projekter arbejder de med for tiden, og hvor kommer interessen for naturvidenskab mon fra?

Du får portrætterne direkte i indbakken, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev.

Læs flere portrætter

Som barn kiggede Amanda på ting fra baghaven under lup

Som barn kiggede Amanda på ting fra baghaven under lup

Da Amanda var yngre, gik hun på jagt efter spændende ting i baghaven, som hun kunne kigge på under sit forstørrelsesglas, og hun elsker stadig at stille sine forældre spændende spørgsmål om naturvidenskab.