Det er ikke muligt for astronomer at slå fast, om der faktisk findes flere universer end vores eget. Men det er samtidig en mulighed, som vi ikke kan udelukke, siger en dansk astrofysiker.

Vera er miniforsker i Videnskabsklubben og har fundet på et rigtig godt spørgsmål om universet. (Screendump fra video)

Vera på 11 år går til videnskab i Videnskabsklubben og har sendt en video ind til ‘Spørg Videnskaben’ på nyhedsmediet Videnskab.dk for at spørge, om der er flere universer end vores eget.

Men findes der overhovedet et svar på det?

Hvis der gør, så har Anja C. Andersen det. Hun er astrofysiker og lektor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Videnskabsklubben har fået lov at bringe artiklen og Anja C. Andersens svar på Veras spørgsmål i en kort version her på hjemmesiden. Du kan læse artiklen i sin fulde længde hos Videnskab.dk her.

LÆS OGSÅ: 11-årige Peter: Hvad betyder det for Danmark, hvis Golfstrømmen ændrer sig?

Muligt med paralleluniverser
Men hvad siger Anja C. Andersen til Veras spørgsmål: Er der flere universer end det her?

»Det kan da godt være. Hvad tror du?« siger hun og sender spørgsmålet direkte tilbage til Vera, men uddyber så selv:

»Det er en mulighed, vi ikke kan udelukke. Sådan er det med videnskab: Vi har ikke klare beviser på, at der findes andre universer, men vi har heller ikke klare beviser på, at der ikke gør. Så når vi undersøger universet, har vi det hele tiden i baghovedet, at vi også skal huske at kigge efter andre muligheder – og være åbne over for dem.«

Ifølge Anja C. Andersen har forskerne altså ikke fundet andre universer. Endnu.

For det betyder jo ikke, at de ikke eksisterer.

LÆS OGSÅ: Miniforskere får deres spørgsmål besvaret af forskere

Videnskab.dk spurgte faktisk Anja C. Andersen om det samme tilbage i 2008.

»Sådan set er der ikke noget til hinder for, at der kunne være flere parallel-universer, og rent faktisk arbejder flere astrofysikere i øjeblikket med teorier, der beskriver multiverser. Men selv om det skulle forholde sig sådan, at der var parallel-universer, så ville vi ikke have en jordisk chance for at se dem her fra Jorden,« sagde Anja C. Andersen dengang til Videnskab.dk.

Én af de teorier, som Anja C. Andersen henviser til, er den såkaldte bran-teori. Ifølge den findes der uendeligt mange parallel-universer, som opfører sig vidt forskelligt, for de er ikke skabt under de samme begyndelsesbetingelser.

Men med det udstyr, som astronomerne har til rådighed i dag, kan de desværre ikke teste, om der er hold i den her teori eller ej. Men er der slet ingen måde at teste bran-teorien af? Tjo.

Vi kan kigge på tyngdekraften, men den ved vi stadig ikke ret meget om. Hvad vi dog ved, er, at tyngdekraften i vores univers har en stor rækkevidde, og den vil formentlig kunne påvirke objekter, der befinder sig i andre universer – og omvendt.

Og hvis man kunne se sådan en påvirkning, vil det kunne indikere, at der findes andre universer end vores eget. Men i øjeblikket er vi ikke i stand til at undersøge, om der er en sådan effekt.

Det betyder altså, at astronomerne ikke kan besvare spørgsmålet lige nu.

Men – det kan de måske i fremtiden, hvis de får bedre udstyr, forklarer Anja C. Andersen.

Du kan læse resten af artiklen hos Videnskab.dk.

Stiller dit barn også mange nysgerrige spørgsmål? Har I lyst til at sende nogle af dem ind til Spørg Videnskaben og læse svaret fra en forsker på Videnskab.dk? Så send en mail til os her.

Portrætserie: Mød en miniforsker

Videnskabsklubben handler om at skabe fællesskaber for børn og unge – med et naturfagligt fokus og med vægt på tryghed, nysgerrighed og tillid.

I denne portrætserie møder du en række af de miniforskere, som det hele handler om. Hvad har de fået ud af at være med i Videnskabsklubben? Hvad synes de var sjovest? Hvad har det gjort for deres interesse for naturvidenskab?

Du får portrætterne direkte i indbakken, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev.

Læs flere portrætter