Det gik over al forventning, da Videnskabsklubben for første gang nogensinde blændede op for sit store afslutningsshow via livestream på Facebook. Showet har i skrivende stund over 1.300 visninger.

Afslutningsshow

Videnskabsklubben 2020 blev afsluttet med maner! Klik dig igennem galleriet herover og se nogle af de skønne indslag fra showet, som blev streamet på Facebook. (Fotos: LivePro)

Der var guld og glimmer, konfetti og serpentiner, quizzer, præmier, YouTube-indslag, live-optræden fra Randers Regnskov og masser af gang i gaden, da Videnskabsklubbens store afslutningsshow for første gang nogensinde blev livestreamet på Facebook.

”Tak for god afslutning!”, ”Vi er klar i Skæring… fyr den af!” og ”Mikkel fra Sorgenfri/Virum siger 1000 tak for en fed oplevelse” lød bare nogle af de knap 800 kommentarer, som hurtigt tikkede ind under opslaget, mens showet løb af stablen.

Festen fandt sted tirsdag d. 15. december og gik over al forventning, lyder det fra Videnskabsklubbens direktør Rikke Schmidt Kjærgaard.

– Jeg havde i forvejen store forventninger til showet, men blev alligevel blæst fuldstændig bagover. Det var så fantastisk at se mulighederne i det digitale format udfolde sig og åbne op for den kæmpe fest, som fællesskabet i Videnskabsklubben så naturligt lægger op til, siger hun.

Over 200 familier fra Middelfart, Støvring, Odense, Frederiksberg og mange flere byer kiggede med fra start til slut, og showet har i skrivende stund over 1.300 visninger.

Corona-tvang åbnede nye muligheder
Afslutningsshowet markerede slutningen på 7 ugers videnskabsklubber i 18 byer og over 40 hold, hvilket er rekordmange.

Op mod 750 børn og unge rundt omkring i hele landet har leget med primatologi, mikrobiologi, biodiversitet og materialefysik, og med det digitale format var det for første gang muligt at samle alle miniforskere, mentorer og deres familier til én stor fest.

Selvom den digitale løsning oprindeligt var en tvungen corona-foranstaltning viste den sig dermed at åbne op for nogle muligheder, som ikke førhen har været en del af Videnskabsklubbens format.

– Tidligere har vi afholdt afslutningerne af klubberne rent fysisk ude omkring i landet, og selvom det selvfølgelig også har sin charme, har vi jo ikke selv haft mulighed for at være til stede i alle byer på én gang og feste med alle miniforskere og mentorer, sådan som vi kunne i år. Det var en virkelig speciel og faktisk også ret følelsesladet oplevelse, siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som selv startede klubben i 2014.

Videohilsner fra miniforskere i hele landet
Videnskabsklubben havde opfordret mentorerne i klubberne til at optage små videohilsner med deres miniforskere, hvor de for eksempel fortalte om nogle af de spændende ting, de havde lært i løbet af de 7 uger, eller råbte navnet på deres by.

Miniforskere fra hele landet tonede derfor løbende frem på skærmen i løbet af showets tre kvarter og kunne blandt andet berette, at gær spiser sukker, at der dannes nye arter via mutationer, og at menneskers kindtænder har 5 toppe, som danner et y.

Vi kom også på et virtuelt besøg i Randers Regnskov, hvor en meget oplagt Asser Øllgaard, biolog og formidler i regnskoven, viste levende frøer og slanger frem. Han kunne også fortælle, hvorfor slanger er tvetungede, og hvordan ugler meget nøjagtigt kan høre, om en lyd kommer oppe- eller nedefra.

Desuden blev der vist et sneakpeak på den nye YouTube-serie ”WTF Science Club”, som har den populære youtuber Maria Jarjis og kvindelige mentorer fra Videnskabsklubben som værter. Maria Jarjis gæstede da også kortvarigt showet og sendte et skud ud til alle miniforskerne, dog med særlig vægt på alle de naturvidenskabeligt interesserede piger.

Læs mere om WTF Science Club-projektet og det særlige fokus på at engagere flere piger i naturvidenskab i artiklen her.

Sidst, men absolut ikke mindst, kunne Kristoffer Frøkjær, forfatter til bogen ”Manden, der fik skåret sin hjerne i skiver – og 49 andre vilde videnskabelige forsøg”, blandt andet fortælle, at hvis du en dag skulle være så uheldig at blive stukket på læben af en bi, kan du trøste dig med, at det ville have gjort mere ondt, hvis den havde stukket dig i næsen.

Fakta

Hvis du ikke allerede har fået set det store afslutningsshow, så skynd dig ind på Facebook, og se det hele – showet starter omkring 6 minutter og 30 sekunder inde i klippet.

Alternativt finder du videoen på Videnskabsklubbens Vimeo-profil.

Værterne på afslutningsshowet var ​Charlotte Price Persson, som til daglig arbejder i Videnskabsklubben, og Silke Emilia Rothaus Larsen, som har været juniormentor i Videnskabsklubben i to år i streg.

Læs meget mere om Silke i artiklen her.