Tirsdag 13. december fik Videnskabsklubbens direktør overrakt Amalienborgprisen og -medaljen af Hendes Majestæt Dronning Margrethe ved en prisoverrækkelse på Amalienborg.

Scrol gennem galleriet herover for at se de fantastiske billeder fra prisoverrækkelsen, som fandt sted i dronningens residens i Christian IX’s Palæ. (Foto: Lars Svankjær)

Der var små frostskyer i luften, hver gang vejret blev trukket spændt på vej hen til Amalienborg tirsdag 13. december – men kulden forhindrede ikke sommerfuglene i maverne i at flagre frit.

Det var nemlig en gruppe særdeles spændte repræsentanter fra Videnskabsklubben, som denne dag var inviteret ind til Christian IX’s Palæ på Amalienborg for at modtage den fornemme Amalienborgpris.

En pris, som uddeles af Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond til en person eller organisation, der har ydet en ”ekstraordinær videnskabelig eller kulturel indsats”, og som kun er blevet givet 14 gange tidligere over en periode på 50 år.

LÆS OGSÅ: Dronningen hædrer Videnskabsklubben med fornem pris

“Dybfølt tak til alle vores frivillige”
Ved samme anledning fik Videnskabsklubbens administrerende direktør Rikke Schmidt Kjærgaard desuden overrakt Amalienborgmedaljen af Hendes Majestæt Dronning Margrethe. I forbindelse med overrækkelsen lagde Dronningen især vægt på Videnskabsklubbens utrættelige arbejde med at udbrede naturvidenskab til børn og unge.

Rikke Schmidt Kjærgaard takkede naturligvis mange gange for den store ære og anerkendelse og understregede dernæst i sin tale, at Videnskabsklubbens succes i særlig grad tilfalder klubbens børn og frivillige unge:

– Vi har lige nu næsten 800 børn, eller miniforskere, fordelt i hele landet, der begejstres og er nysgerrige, og knap 300 frivillige gymnasieelever, der tager ansvar for de børn. Der løfter og inspirerer. Det er så flot og så stort. Dybfølt tak til alle vores frivillige – uden dem, ingen Videnskabsklub, lød det fra direktør Rikke Schmidt Kjærgaard.

LÆS OGSÅ: I lære som miniforsker: Nobelprismodtager besøgte Videnskabsklubben

Kemiforsøg høstede latter og klapsalver
Det er knap 9 år siden, at Rikke Schmidt Kjærgaard lagde grundstenene til Videnskabsklubben sammen med sin gode ven og kollega, professor Petrine Wellendorph, som også var til stede på dagen.

Derudover var også de to mentorer Julie og Jenny fra Sønderborg Statsskole, samt to miniforskere – Bjørn og Alba fra kemiholdet på Vibenshus Gymnasium – inviteret med til arrangementet for at demonstrere et kemiforsøg fra Videnskabsklubben.

Forsøget høstede både latter og store klapsalver af alle i lokalet, herunder Dronning Margrethe, som sad på forreste række og kunne følge med i alle dele af pH-forsøget, som er en del af Videnskabsklubbens nyeste forløb om kemi. Forløbet er udviklet af professor Thomas Just Sørensen og ph.d.-studerende Lea Gundorff Nielsen fra Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Kemi er ligetil, når bare man kan sproget

Mentorer og miniforskere i samtale med dronningen
Ud over Videnskabsklubben modtog også museumsinspektør og arkæolog Jeanette Varberg fra Nationalmuseet Amalienborgprisen.

Efter prisoverrækkelsen blev prismodtagerne og deres gæster på dagen inviteret til en efterfølgende reception, hvor miniforsker Bjørn og gymnasieeleven Julie sammen med Videnskabsklubbens direktør fik lov til at sidde sammen med dronningen i 10 minutter og tale om deres naturvidenskabelige interesse og involvering i Videnskabsklubben.

Dernæst takkede dronningen af og forlod lokalet i følgeskab med gravhunden Tillia.

LÆS OGSÅ: Læringsforsker: Derfor rammer Videnskabsklubben helt rigtigt

Et stort skub for at indfri Videnskabsklubbens ambitioner
Efter endt arrangement var der stor glæde og ydmyghed at spore hos Videnskabsklubbens direktør og stifter, Rikke Schmidt Kjærgaard:

– Der er ingen tvivl om, at vi med denne store anerkendelse har fået de allerbedste betingelser for at tage Videnskabsklubben til næste niveau. Denne ære og hæder kommer til at give os et stort skub i retning af at kunne indfri alle de ambitioner, vi har for Videnskabsklubben og for at få gjort det at gå til videnskab i fritiden som den allermest naturlige fritidsaktivitet. Jeg kunne ikke være mere glad og stolt, end jeg er i dag, sagde Rikke Schmidt Kjærgaard, da dagen gik på hæld.

Med Amalienborgprisen følger en halv million kroner til Videnskabsklubbens fortsatte arbejde.

LÆS OGSÅ: Videnskabsklubben fremhæves som naturvidenskabeligt flagskib

Fakta

Amalienborgprisen blev indstiftet i 1972 af Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond for at opmuntre danske humanister til at udgive bøger på dansk. I 2019 besluttede Fondens bestyrelse sig dog for at udvide prisens formål og fokus, så den kunne uddeles oftere og gives til en bredere kreds af modtagere.

Ved sidste fondsmøde i Dronning Margrethes og Prins Henriks fond blev det besluttet, at Amalienborgprisen i 2022 skulle uddeles til to prismodtagere: én som anerkendelse for en væsentlig videnskabelig indsats, og en anden som anerkendelse for en særlig kulturel indsats.

Mens Videnskabsklubben modtager prisen for at være en organisation, der ”peger på fremtiden med et særligt fokus på børnene og videnskab”, gives prisen for kultur i 2022 til museumsinspektør Jeanette Varberg fra Nationalmuseet.