Videnskabsklubben på Vibenshus fik fornemt besøg, da Danmarks første Nobelprismodtager i 25 år, professor Morten Meldal, sammen med TV Avisen lagde vejen forbi.

Scrol gennem galleriet herover for at se nogle af de bedste billeder fra Morten Meldals besøg i Videnskabsklubben. (Foto: Lars Svankjær)

Onsdag 23. november fik 4 seje mentorer og deres miniforskere fornemt besøg, da Danmarks første Nobelprismodtager i 25 år lagde vejen forbi deres Videnskabsklub på Vibenshus Gymnasium.

Professor Morten Meldal havde takket ja til at komme på besøg på holdet af børn, som er blandt de første i Danmark til at afprøve Videnskabsklubbens nyeste forløb om kemi. Derfor var det selvfølgelig naturligt, at Meldal brugte første del af undervisningen på at forklare de nysgerrige miniforskere om den kemiopdagelse, som sikrede ham Nobelprisen: Den såkaldte ”klikkemi”.

LÆS OGSÅ: Kemi er ligetil, når bare man kan sproget

Derefter var det dog mentorerne Seyed, Carl-Emil, Villads og Albert, der som sædvanlig overtog undervisningen, og Meldal satte sig i stedet ned blandt Bjørn, Thor, Alba, Maja og alle de andre børn, som hver onsdag går til kemi efter skole.

Kemiforløb er udviklet af Meldals kollegaer
Morten Meldal blev blandt andet udfordret i kemi-kortspillet ”Det Periodiske System” og fik desuden lov til at lege farvestofdetektiv sammen med de 11 videbegærlige miniforskere, som også fik kastet et hav af spørgsmål efter Nobelpristageren. Blandt andet:

”Har du opfundet en kur mod kræft?”, ”Er klikkemi ligesom puslespil?”, ”Siger klikkemi klik?” og ”Får man mange ting gratis, når man har vundet Nobelprisen?”

Det nye kemiforløb er udviklet af forskere fra Meldals eget institut, nemlig Kemisk Institut på Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Nyt forløb på vej: I 2022 kan du gå til kemi i fritiden!

Børn skal have naturvidenskab ind fra start
Motivationen for at besøge fremtidens lyse hoveder er et dybfølt ønske om at fremhæve vigtigheden af at få naturvidenskab ind i en tidlig alder, forklarede professor Morten Meldal, da han i dagens anledning blev interviewet til TV Avisen.

”Det er sindssygt vigtigt, at vi finansierer og støtter naturvidenskab helt fra 1. klasse,” har Morten Meldal også tidligere sagt i et interview i DR-programmet Deadline.

Miniforskerne var da heller ikke uimponerede over dagens fornemme besøg. Mens flere børn proklamerede, at de ikke havde kunnet sove natten op til besøget af bar spænding, var der også mange, der skulle have både selfies og autografer i lange baner af professoren, inden han stak afsted. “Jeg vasker aldrig min arm igen!” lød det for eksempel fra en pige, der netop havde fået en autograf på højre arm.

Videnskabsklubben siger tusind tak for besøget til Morten Meldal!

LÆS OGSÅ: Debatindlæg: Børns interesse for naturfag skal (også) plejes i fritiden

Fakta

Videnskabsklubben finder sted hvert år fra uge 43 til 49, begge uger inklusive, på gymnasier i hele landet.​

Her går elever fra 4.-6. klasse (miniforskere) til videnskab i fritiden én eftermiddag om ugen, ligesom hvis de gik til spejder, fodbold eller dans. Du kan se alle vores naturvidenskabelige forløb, hvis du holder musen over “Bliv miniforsker” i topmenuen her på siden.