Videnskabsklubben var det første fællesskab med andre science-glade børn og unge, som Unge Forsker-vinder Helena Binzer blev en del af. Siden har hun opsøgt det ”igen og igen”.

Både Victoria Kauders (midtfor) og Helena Binzer (th.) har deltaget i Videnskabsklubben, før de vandt førstepræmien i Unge Forskere sammen med klassekammeraten Livia Stanley Duus-Lund. (Foto: Tor Birktrads / Astra)
Det er let at blive afhængig af at dele sin interesse med andre. I hvert fald hvis du spørger Helena Binzer, som sammen med to kammerater netop er løbet med den samlede førstepræmie i talentkonkurrencen ”Unge Forskere”.
Helena har tidligere deltaget i Videnskabsklubben hele tre gange – to gange som miniforsker og én gang som juniormentor – og til efteråret har hun planer om at deltage igen.
Og her er det ”ikke emnet, der er afgørende”, fortæller Helena, som i dag går i 7. klasse. For Helena handler det nemlig først og fremmest om fællesskabet med ligesindede.
”Videnskabsklubben var det første science projekt, jeg var med i, og hvor jeg oplevede et fællesskab omkring interessen for videnskab, og så har jeg efterfølgende opsøgt det igen og igen.”
LÆS OGSÅ: Videnskabsklubben giver børn en følelse af fællesskab
Alle 2024-vindere havde deltaget i Videnskabsklubben
Selvom det ikke er mange, der kan prale af at have været med i Videnskabsklubben lige så mange gange som Helena, er hun langt fra alene om at have deltaget i et eller flere af Videnskabsklubbens forløb inden Unge Forskere-karrieren.
Faktisk havde alle vinderne i 2024 tidligere lagt vejen forbi Videnskabsklubben.
En af dem var 12-årige Pavan Venkatraman, der ligesom Helena har været både miniforsker og juniormentor i Videnskabsklubben.
“Det er megasjovt at være sammen med andre, der også kan lide videnskab. Jeg kan tale om emnerne på en helt anden måde, end jeg kan med mine venner i skolen,” lød det blandt andet fra Pavan, som i 2024 vandt Unge Forskere-Junior som den yngste nogensinde.
LÆS OGSÅ: I Videnskabsklubben er det let for Pavan at dele sin interesse med andre
Også 19-årige Nanna Kalmar, som vandt den samlede førstepræmien i Senior-kategorien samme år, trådte ind i Unge Forskere med en positiv oplevelse fra Videnskabsklubben, som hun endda kunne trække på i konkurrencen: ”Jeg har helt klart kunnet bruge det, jeg lærte i Videnskabsklubben. Jeg har fået en evne til at formulere mig og formidle viden til andre, sådan at alle kan forstå det, men uden at det bliver fordummende.”
Det fortalte hun i artiklen Nanna vandt Unge Forskere: “Måske er det, jeg gør, faktisk ret sejt”
Victoria gik til fysik – og vandt med samme emne
I 2025 er der også flere overlap imellem vinderne af Unge Forskere-konkurrencen og Videnskabsklubben.
Helena Binzer var en del af en tremandsgruppe, som ud over den samlede førstepræmie i Juniorkategorien også vandt førstepladsen i kategorien ”Physical Science” for deres projekt ”Regnvandsproblematik”.
Og i samme gruppe havde klassekammeraten Victoria Kauders også tidligere været med i Videnskabsklubben. I 5. klasse deltog hun som miniforsker på et forløb om materialefysik, som altså rent emnemæssigt lægger sig tæt op ad det, der endte med at blive vinderprojektet i Unge Forskere.
Victoria oplevede, ligesom Helena, et inspirerende forløb, hvor interessen for videnskab blev taget alvorligt, og hvor der var mulighed for at ”møde og dyrke interessen for videnskab sammen med andre børn med samme interesser”.
LÆS OGSÅ: Marie gik til fysik: “Når jeg siger atomer, så ved de andre allerede, hvad det er”
“Jeg har fået en helt ny selvtillid”
Også Asta Bryde Jessen, som i år løb med førstepræmien i Unge Forskere-kategorien ”Life Science”, har tidligere dyrket sin interesse for videnskab i Videnskabsklubben. I 2023 deltog hun nemlig som juniormentor på Nærum Gymnasium.
Det var ”en kæmpe oplevelse”, lyder det fra Asta, der ligeledes føler, at hun har kunnet trække på sine erfaringer fra Videnskabsklubben i sit vinderprojekt ”Den lokale plastkompost”.
”I Videnskabsklubben lærte jeg at formidle komplekse emner på en måde, der var letforståelig og nede på jorden, og senere i Unge Forskere kunne jeg bruge de evner i virkeligheden,” fortæller Asta og tilføjer, at oplevelsen som juniormentor for hende var et skub ind i en ”verden af nysgerrighed og videnskab.”
”I bund og grund har jeg bare fået en helt ny selvtillid, når det kommer til formidling og at lære fra mig,” lyder det fra Asta, som deltog i Unge Forskere sammen med klassekammeraten Annika Winther Bendtzen.
LÆS OGSÅ: Lukas: “Naturvidenskab handler ikke om at kunne finde ud af det; men om at være nysgerrig”
LÆS OGSÅ: Andrea vil give børn en livslang kærlighed til naturvidenskab
LÆS OGSÅ: Karla har altid været en “rigtig lille Spørge-Jørgen”
Fakta
“Unge Forskere” er en landsdækkende talentkonkurrence for børn og unge i grundskolen og på ungdomsuddannelserne, der elsker naturvidenskab og teknologi.
Konkurrencen arrangeres af Astra, det nationale naturfagscenter, og er opdelt i to hovedspor:
- Unge Forskere Junior (grundskole)
- Unge Forskere Senior (ungdomsuddannelser)
På begge spor skal deltagerne indsende et projekt på baggrund af et selvvalgt emne i kategorierne Life Science, Physical Science eller Technology, som samlet dækker alle science-fagene.
Deltagerne kan stille op individuelt eller i grupper på op til tre. Derudover kan alle grundskoleelever deltage i tegnekonkurrencen Min Vildeste Ide.
Læs mere om konkurrencen på Astras hjemmeside.
Læs flere portrætter
“Videnskabsklubben lærte mig at undervise på børns præmisser”
Rhona var mentor i Videnskabsklubben. Hun har lært, at det er i 4.-6. klasse, at børns lyst til at lære og gå i skole bliver afgjort. Derfor vil hun være folkeskolelærer for mellemtrinnet.
Dona brugte sit frivillig-diplom til at søge om statsborgerskab
Da Dona fyldte 18 år, søgte hun om statsborgerskab i Danmark for anden gang. Diplomet fra hendes frivillige arbejde i Videnskabsklubben endte med at udgøre en vigtig del af processen.
Gabriele: “Jeg håber, at jeg har inspireret børnene”
Gabriele var seniormentor i primatologi, og hun håber, at hun har været med til at udfolde miniforskernes videnskabelige interesse.