19-årige Nanna Kalmar har netop vundet den store talentkonkurrence Unge Forskere. Selvom hun ikke har tænkt så meget over rollen som én, andre ser op til, synes hun alligevel, at det er fedt at kunne hjælpe andre.

Nanna Kalmar seniormentor Unge Forskere

Nanna har både en tvillingesøster, Frederikke, og en lillebror, som er fem år yngre end hende selv. Til daglig bor hun i Ryomgård på Djursland. (Privatfoto)

”Jeg har helt klart kunnet bruge det, jeg lærte i Videnskabsklubben. Jeg har fået en evne til at formulere mig og formidle viden til andre, sådan at alle kan forstå det, men uden at det bliver fordummende.”

Sådan lyder refleksionen fra 19-årige Nanna Kalmar, da hun bliver spurgt, hvordan hendes tid som seniormentor i Videnskabsklubben har spillet ind, da hun for nylig deltog i den landsdækkende talentkonkurrence “Unge Forskere”.

Og noget tyder på, at Nannas formidling sad lige i skabet. I hvert fald løb hendes projekt ”Let there be optimal light” med førstepladsen i seniorkategorien.

Her undersøgte hun, hvor lidt lys en plante egentlig kan klare sig med. Jo mindre lys, des mere bæredygtigt kan man nemlig dyrke planter og andre afgrøder på meget lidt plads i fremtiden, hvilket bliver en gamechanger i fremtidens fødevareforsyning.

LÆS OGSÅ: Naturvidenskabelige fænomener vækker “en ild” i Salam

En fordel at have prøvet at formidle før
Unge Forskere er først og fremmest en talentkonkurrence inden for naturvidenskab.

Men det er også en konkurrence, der lægger vægt på deltagernes formidlingsevner, og det er derfor et fast element, at man skal fremlægge sit projekt for folkeskoleelever fra hele landet i forbindelse med et stort Åbent Hus-arrangement i Øksnehallen.

”Der kommer en masse skoleklasser og andre mennesker, som jo ikke er forskere, og som man skal kunne forklare sit projekt til, så de forstår det. Der har jeg helt klart kunnet mærke, at jeg havde en fordel, fordi jeg allerede har prøvet det her med at formidle i et sprog, som alle forstår,” fortæller Nanna, som til daglig går i 3.g på Egaa Gymnasium.

I efteråret 2022 var Nanna seniormentor i Videnskabsklubben for 12 børn fra 5. og 6. klasse, som hun skulle undervise og hjælpe gennem en række forsøg og eksperimenter inden for emnet materialefysik.

”Det var vildt fedt at prøve at formidle noget stof, som man selv kender ret godt, til nogen, som er interesserede, men samtidig også yngre og har et helt andet udgangspunkt end én selv,” siger Nanna om sin oplevelse med at være frivillig underviser.

LÆS OGSÅ: Emma drømmer om at blive kirurg hos Læger uden Grænser

“Lidt underligt” at være rollemodel, men også ret sejt
Med sin erfaring fra Unge Forskere og Videnskabsklubben kan der efterhånden ikke herske tvivl om, at Nanna er en af de naturvidenskabelige rollemodeller, som der er virkelig stor efterspørgsel på.

Flere analyser og undersøgelser har nemlig vist, at netop rollemodeller er et af de mest effektive værktøjer, når det kommer til at bibeholde børn og unges interesse for naturfagene.

Men selvom Nanna nu ad flere omgange har stillet sig frem for yngre børn og beredvilligt givet sin interesse for naturvidenskab videre, har hun ikke brugt ret meget tid på at tænke over sin egen rolle som én, andre ser op til.

”Det er mærkeligt at tænke på, at jeg kan være nogens rollemodel. Det tænker jeg faktisk ikke så meget over. Jeg tænker bare, at jeg er Nanna,” siger hun med et lille grin, men tilføjer så alligevel:

”Jeg synes ikke, at man møder så mange kvindelige rollemodeller inden for naturvidenskab, så hvis jeg kan være det, synes jeg faktisk, at det er meget sejt. Lidt underligt, men også meget sejt. Det er fedt at hjælpe andre, og hvis nogen kan hente inspiration fra mig. Nogle gange tænker jeg, at det, jeg gør, ikke er noget særligt – men måske er det faktisk ret sejt.”

LÆS OGSÅ: Seniormentor Sabika: Jeg ville ønske, at jeg selv havde gået til videnskab som barn

LÆS OGSÅ: Lukas: “Naturvidenskab handler ikke om at kunne finde ud af det; men om at være nysgerrig”

Vil du også være seniormentor?

Tilmeldingen til at blive seniormentor i Videnskabsklubben åbner igen 1. april 2024. Læs mere her.

Portrætserie: Mød en mentor

Videnskabsklubben handler om at skabe fællesskaber for børn og unge – med et naturfagligt fokus og med vægt på tryghed, nysgerrighed og tillid.

I denne portrætserie møder du en række af de rollemodeller og mentorer, der er med til at skabe Videnskabsklubben. Hvorfor meldte de sig som frivillige i Videnskabsklubben, hvordan har deres oplevelse med at undervise miniforskerne været, og hvor kommer interessen for naturvidenskab mon fra?

Læs flere portrætter