Lørdag 2. marts besøger professor Morten Meldal Videnskabsklub for familier, som for første gang har kemi på programmet. For halvandet år siden vandt han Nobelprisen for sin forskning i “klikkemi”.

Brug pilene i siden af billedet til at scrolle gennem galleriet for at se nogle af de bedste billeder fra Morten Meldals besøg i Videnskabsklubben i efteråret 2022. (Fotos: Lars Svankjær)

Lørdag 2. marts får 23 børn og deres tilhørende voksne en oplevelse for livet.

Ikke nok med, at de som nogle af de første får lov at prøve kræfter med forsøg og aktiviteter fra Videnskabsklubbens populære kemiforløb til en familieklub – de får i samme ombæring besøg af én, der ved mere om kemi end de fleste:

Professor i kemi Morten Meldal lægger nemlig vejen forbi den pågældende familieklub og giver en kort introduktion til sin forskning i “klikkemi”, som han i 2022 fik Nobelprisen for. Morten Meldal modtog Nobelprisen som den første dansker i 25 år.

LÆS OGSÅ: Kemi er ligetil, når bare man kan sproget

Det er ikke første gang, at Morten Meldal gæster Videnskabsklubben. Faktisk var han på besøg i en Videnskabsklub, ganske kort tid efter, at det i 2022 blev annonceret, at han ville modtage Nobelprisen i kemi.

Besøget gik ikke ubemærket hen, men blev omtalt i både TV Avisen, UltraNyt, Skolemonitor og Østerbroliv.

Det kan du læse mere om i artiklen “I lære som miniforsker: Nobelprismodtager besøgte Videnskabsklubben“.

Siden da har Morten Meldal flere gange omtalt Videnskabsklubben i positive vendinger, og han har desuden sendt en videohilsen, som blev vist i forbindelse med efterårsforløbenes afslutning, til miniforskerne i Videnskabsklubben.

Morten Meldal er af den overbevisning, at børn burde modtage undervisning i kemi langt tidligere, end tilfældet er i dag – og gerne allerede fra 1. klasse.

Kemiforløbet er udviklet af forskere fra Morten Meldals eget institut, nemlig professor Thomas Just Sørensen og ph.d. Lea Gundorff fra Kemisk Institut på Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Debatindlæg: Børns interesse for naturfag skal (også) plejes i fritiden

Fakta

Videnskabsklubben finder sted hvert år fra uge 43 til 49, begge uger inklusive, på gymnasier i hele landet.​

Her går elever fra 4.-6. klasse (miniforskere) til videnskab i fritiden én eftermiddag om ugen, ligesom hvis de gik til spejder, fodbold eller dans. Du kan se alle vores videnskabelige forløb, hvis du holder musen hen over “Bliv miniforsker” i topmenuen her på siden.