Maja og Marcus fik en helt unik mulighed for at møde og interviewe den danske astronaut Andreas Mogensen. Mødet blev filmet og bragt som indslag i UltraNyt.

Andreas Mogensen er astronaut ved Den Europæiske Rumorganisation og den første dansker, der har været i rummet. Han er netop vendt hjem fra sin anden mission i rummet.

Maja og Marcus er begge miniforskere i Videnskabsklubben. De er også virkelig store fans af den danske astronaut Andreas Mogensen.

LÆS OGSÅ: Maja gik både til kemi og biodiversitet – til efteråret vil hun gå til arkæologi

Derfor var det en stor oplevelse, da Maja og Marcus mødte Andreas Mogensen torsdag 2. maj i Industriens Hus i København. DR Ultra havde sat ham stævne for at byde ham velkommen hjem og lade de to miniforskere stille ham spørgsmål.

De ville blandt andet undersøge, hvor godt den danske astronaut havde fulgt med, mens han var på sin anden store mission ude i rummet, som han netop er vendt hjem fra.

Indslaget blev sendt i UltraNyt mandag 6. maj.

Andreas Mogensen har tidligere sendt en hilsen til Videnskabsklubben

Ingeniør og astronaut Andreas Mogensen sendte i slutningen af maj 2023 en hilsen til hele Videnskabsklubben på sociale medier.

Her talte han direkte til Videnskabsklubbens børn og unge og opmuntrede dem til at bevare deres nysgerrighed på verden, som er med til at drive videnskaben fremad.

– Noget af det vigtigste, vi mennesker kan gøre, er at være nysgerrige og stille spørgsmål og have en trang til at forstå verden omkring os. På den måde bliver vi alle sammen klogere. Vi får en bedre og rigere verden. Og vi skaber den fremtid, vi går i møde, siger Andreas Mogensen i videoen.

Den er optaget, mens han var i Houston i USA og træne til sin rummission.

LÆS OGSÅ: Du så ham her først: ESA’s kommende astronaut hedder Theo

Den første dansker i rummet

Andreas Mogensens var på sin første mission i 2015, hvor han blev den første dansker i rummet ved at opholde sig 10 dage på Den Internationale Rumstation.

På hans anden rummission har han været afsted i hele seks måneder. Missionen hed Hugin-missionen, og den er opkaldt efter en af den nordiske gud Odins to ravne.

Ravnene symboliserer menneskets sind i den nordiske mytologi. Munin symboliserer hukommelse, og Hugin symboliserer tanker.

Da Maja og Marcus mødte Andreas Mogensen, forærede han dem faktisk nogle forskellige mærker – blandt andet ét, hvor man kan se en ravn og navnet Huginn.

LÆS OGSÅ: Naturvidenskab giver Viggo en bedre forståelse af verden

Fakta

Videnskabsklubben er en non profit-organisation, som giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden – helt gratis, takket være økonomisk støtte fra blandt andet Novo Nordisk Fonden.

Videnskabsklubbens forløb starter hvert år i uge 43 og løber frem til uge 49.