I uge 42 kan du og din familie varme op til Videnskabsklubben med sjove og naturvidenskabelige aktiviteter i hele landet. Her får du et overblik over nogle af de bedste.

Du behøver hverken gå ned på aktiviteter, naturvidenskab eller filmhygge i efterårsferie. Faktisk kan du få det hele i én samlet pakke i efterårsferien. (Foto: Museum of Science Boston/Pixar)

Hvis du følger Videnskabsklubben lidt på sidelinjen, er der en god chance for, at dit barn er nysgerrigt og elsker at have det sjovt med naturvidenskab. Heldigvis er der sjove, naturvidenskabelige aktiviteter til jeres familie i efterårsferien inden for rækkevidde, nærmest uanset hvor i landet I bor.

Vi har samlet nogle af de bedste her – kender du et godt arrangement, vi ikke har med, så skriv det meget gerne til os, og så føjer vi det til listen.

Experimentarium, København
Hvad siger du til en kombination af sjove aktiviteter, PIXAR-film og videnskab? Hvis du er lige så vild med den idé som os, kan du tage ud og se den nye udstilling ”The Science Behind Pixar”, der åbner i oktober.

Statens Naturhistoriske Museum, København
Vidste du, at din nærmeste uddøde slægtning jagtede mammutter og pyntede sig med muslingeskaller? Selvom de ikke var mennesker, lignede de os på rigtig mange punkter, og det kan du opleve i udstillingen ”Neandertaler”.

Zoologisk Museum, København
Dyst med i den store live-quiz om sjove latinske dyrenavne, eller tag din bamse under armen og få den artsbestemt af en zoolog. Det er sidste chance for at opleve Zoologisk Museum, inden alle genstandene flyttes til et samlet museum i Botanisk Have.

(Tip: Når du køber billet til Statens Naturhistoriske Museum, Zoologisk Museum eller Botanisk Have, kan du inden for 48 timer besøge de to andre kvit og frit)

Naturcenter, Amager Strand 
På Naturcentrets “Science Camp” er både hænder og hoved godt beskæftiget, når du som en rigtig ingeniør skal udvikle dine egne ideer, bygge dem og se, hvordan du sammen de andre i campen kan finde på nye måder at bruge vind og vand. Vær opmærksom på, at denne aktivitet er målrettet børn i alderen 8-12 år.

Dark Sky Park Møn og Nyord, Stege
I oktober regner det ikke kun med vand. Faktisk er der flere muligheder for at se stjerneregn – hvis skyerne tillader det. Du kan både opleve Draconiderne med op mod 10 stjerneskud i timen og Orioniderne, som kan vise op mod 20 stjerneskud i timen.

Økolariet, Vejle
Gå på opdagelse i de mange interaktive udstillinger, se hvad der gemmer sig i byens kloakker og bo i affald i genbrugsbyen. Oplevelser er der nok af, og de gemmer alle sammen på spændende viden.

Zootopia, Givskud
Normalt får du at vide, at du skal holde dig væk fra dem, men i uge 42 kan du møde de giftige dyr i Danmark og resten af verden – på klos, men sikker hold. Og så kan du lære, hvorfor de ikke kun er skræmmende, men også virkelig seje og fascinerende.

Naturkraft, Ringkøbing
Oplev de nye, interaktive installationer i udstillingen ”Vindkraft og Vedvarende Energi”, find ud af, hvordan efteråret smager eller tag på ekspedition og se, om du kan blive Stormkonge!

Steno Museet, Aarhus
Hvor skal vi hen? Aner det ikke. Tag med på den hemmelige Mission X bag murene på Aarhus Universitet. Men vær forberedt: Missionen kan både føre dig ud i det uendelige univers og ind i en usynlig verden.

Naturhistorisk Museum, Aarhus
Kunne du tænke dig at møde drager, enhjørninger og kæmpeaben Gigantopithecus? Fantasien er sluppet løs, og du kan se alt det, vi ved og ikke ved om overnaturlige skabninger i udstillingen ”Drager og andre mytiske væsner”.

Energimuseet, Bjerringbro
I uge 42 får du ikke kun halv pris på en entrébillet, men også højt hår, lynshow og en smagsprøve på fremtidens mad. Og så kan du bygge din egen papirvindmølle og teste, hvor godt den holder i en vindtunnel!

GASmuseet, Hobro
Se, hvor mange flotte farver du kan give flammerne, lav din egen gas eller oplev, hvordan hverdagen var ”Da Farmor Var Ung”.

Danmarks Tekniske Museum, Helsingør
Prøv at være en gamer i 70’erne og se nogle af verdens sejeste og mest betydningsfulde opfindelser. Og kan du kende forskel på sort energi og grønt håb?

Naturama, Svendborg
Tag på dinoværksted, mød minimaxi Monstre, se indersiden af et insekt og find ud, hvad naturguiden har med af overraskelser!

Geomuseum, Faxe
Gå på opdagelse i kalkbruddet og se, om du kan finde nok fossiler til at få fuld plade i fossil-bingo søndag 16. oktober.

NaturBornholm, Aakirkeby
De danske dinosaurer er sluppet løs. Prøv, om du kan nå helt op og røre de store DINO-modeller, find fossiler og følg med i jagten på Danmarks første dinosaur. Kan du finde spor efter de bornholmske dinosaurer?

Odense Zoo
På Zoo-skolen kan du hjælpe dyrene med at komme igennem de kolde måneder, der venter os. Find ud af, hvilket skind der egner sig bedst som skjold mod kulden og skaf det bedste mad til at give dyrene godt med fedt på kroppen til vinterhi.

Danfoss Universe, Nordborg
Design din egen raket, oplev ild og brand og prøv masser af virtual reality. Og hvis du kan holde dig vågen, kan du komme ind efter lukketid og opleve et fantastisk lysunivers i udstillingen ”Universe After Dark”. Det starter allerede starter kl. 18.

Fakta

Videnskabsklubben er en non profit-organisation, som giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden – helt gratis.

Videnskabsklubbens forløb starter hvert år i uge 43 og løber frem til uge 49, men vi vil gerne inspirere børn og unge til at opsøge naturvidenskab året rundt og samler derfor lister som denne så ofte som muligt. Vi vil meget gerne høre fra dig, hvis du savner en særlig type inspiration til dit naturvidenskabeligt interesserede barn!