Danske børn er væsentligt mindre i naturen end deres bedsteforældre, konkluderede en undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening i 2018. Vi har samlet nogle gode råd til at skabe mere udetid for ungerne.

Barn i naturen Canva

Man husker bedre, sænker sit stressniveau og får tanket op på D-vitamin ved at befinde sig i naturen. Bare for at nævne nogle få fordele ved at bruge sin tid udendørs.

Børn får i mindre og mindre grad lov til at plaske med mudder, rode i jorden efter regnorme og klatre i træer. Det konkluderer et nyt australsk studie

Og det er virkelig ærgerligt, for der er en lang række sundhedsmæssige fordele forbundet med at opholde sig i naturen – og så styrker det naturligvis forholdet til naturen at få mulighed for at mærke den på egen krop.

Her får du 3 gode råd til at få ungerne mere ud i det grønne:

1. Fjern barriererne
”Mange børn vil gerne mere ud, men oplever begrænsninger. Det kan være begrænset tid, deres lektier, andre fritidsaktiviteter og til dels vores brug af elektronik,” forklarer Søren Præstholm, som er leder af Center for Børn og Natur på Københavns Universitet, i denne artikel hos DM Bio.

Derfor skal du som voksen være indstillet på at hjælpe børnene med at fjerne barrierne for at komme ud. Hjælp dem med at finde tiden, pakke elektronikken væk og prioritere udetiden.

Kort sagt: Accepter, at tiden i naturen ikke nødvendigvis opstår af sig selv, men skal have stillet rammer til rådighed – af dig.

2. Bær over med mudder
Det kan lyde fjollet, men tænk over, hvordan du som forælder reagerer på for eksempel snavs og huller i tøjet.

“For eksempel handler det om, at du ikke bliver vred på børnene, hvis de har mudder på tøjet, når de har været ude at lege. Hvis du som forælder går meget op i det, så viser du, at det skal de ikke gøre igen,” siger lektor Theresa Schilhab, som står i spidsen for forskningsprojektet ‘Naturlig Teknik’, i denne artikel hos Videnskab.dk.

Børn, der ofte kommer ud i naturen, har bedre koncentrationsevne og fantasi, samt en større nysgerrighed, kreativitet og selvstændighed. Måske er det et par lapper på bukseknæene eller en ekstra tur i vaskemaskinen værd.

3. Gør naturen konkret
En naturoplevelse behøver ikke at være noget kæmpestort eller at kræve en masse planlægning af dig som forælder. Se dig omkring og led efter jeres egne muligheder for at gøre naturen konkret.

Saml for eksempel nedfaldne blade og pres dem mellem nogle bøger derhjemme – og vupti, har I lavet et herbarium sammen. Eller lav jeres egen faldfælde ved hjælp af et par plastickrus og nogle grillspyd (eller lignende) og se, hvor mange smådyr I kan samle over et par dage.

Der er både instruktionsvideoer og uddybende forklaring på, hvordan I laver jeres eget herbarium eller opsætter en faldfælde, i Den Digitale Videnskabsklub.

God fornøjelse!

Fakta

Videnskabsklubben er en non profit-organisation, som giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden – helt gratis.

Videnskabsklubbens forløb starter hvert år i uge 43 og løber frem til uge 49, men vi vil gerne inspirere børn og unge til at opsøge naturvidenskab året rundt og samler derfor lister som denne så ofte som muligt. Vi vil meget gerne høre fra dig, hvis du savner en særlig type inspiration til dit naturvidenskabeligt interesserede barn!