Gær og balloner

De allermindste planter og dyr, vi kender til, kaldes mikrober. De er så små, at man kun kan se dem i et mikroskop. En mikrobe, du nok kender fra din hverdag, er gær.  

 

En pakke gær er fyldt med bittesmå levende gærceller - faktisk er der 50 milliarder gærceller i en almindelig pakke gær!

I dette forsøg skal vi undersøge gærs stofskifte. Stofskifte er den proces, der sker, når kroppen for eksempel laver energi ud af den mad, man har spist. 

En del af gærs stofskifte er omdannelse af mad (fx sukker eller mel) til kuldioxid (CO2) og vand (H2O). Kuldioxid er en gasart ligesom ilt. Vi bruger gærs stofskifte, når vi bager med gær: Gær puster kuldioxid ud, når den spiser mel, og det får brødet til at hæve.

I dette forsøg putter vi gær i en lukket beholder (flaske) med en ballon over. Vi forventer, at gæren kan puste en ballon op ved at spise sukker. Hvis vi kommer meget sukker i, kan det være, at gærcellerne puster ballonen op hurtigere, eller at ballonen bliver pustet mere op.

Forsøgsopstilling

Du skal bruge:

  • 3 x 1/2-liter-flasker

  • 1 pakke gær

  • 3 balloner

  • 2,5 tsk sukker

  • 1 teske

  • 1 tusch

  • 3 x 1/4 liter postevand (ca. 25 °C)

Opstil en hypotese

Når man laver et forsøg, skal man opstille en hypotese. Din hypotese er, hvad du tror, der vil ske i eksperimentet:

 

Hvilken ballon, tror du, bliver pustet hurtigst op? Hvilken en bliver pustet mest op?

 

Når du har lavet din hypotese, går du videre til forsøget og ser, om du havde ret i din hypotese eller ej.

 

Tænk over, hvorfor du havde ret, eller hvorfor du ikke havde ret, når forsøget er færdigt.

Fremgangsmåde

(Obs! Det er bedst at udføre forsøget i dagtimerne, så du kan holde øje med processen)
 

1. Fyld tre halvlitersflasker halvt op med ca. 25 °C varmt postevand (hvis du ikke har et termometer, er den nøjagtige temperatur ikke så vigtig, så længe temperaturen er den samme i alle tre flasker).
 

2. Tilsæt henholdsvis 0, ½ og 2 teskeer sukker til flaskerne og skriv med tusch, hvor meget sukker der er kommet i. Skriv det også på hver ballon, således at ballon og flaske passer sammen.


3. Kom prop på flaskerne og ryst dem grundigt, indtil al sukkeret er opløst.


4. Del gæret i tre lige store dele og smuldr en klump ned i hver flaske. Skru proppen på.


5. Ryst flaskerne grundigt, indtil gæren er helt opløst.


6. Tag proppen af og kom ballonen omkring flaskens munding i stedet. Sørg for at ballonen sidder godt fast omkring rillerne, hvor skruelåget normalt sidder.


7. Notér tidspunktet og stil flasken på bordet til sidst på dagen (hold øje med ballonerne). Ryst flaskerne med gæren ca. hver 10-15 minutter så ofte, der er mulighed for det.


8. Jo længere tid eksperimentet står, jo mere sukker spiser gærcellerne, og jo mere kuldioxid producerer de.

9. Afslut forsøget: Hvilken flaske er pustet mest op? Var det den, du troede?

Forsøget er en del af Videnskabsklubbens program Mikrober

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • LinkedIn Social Ikon
  • Twitter Social Icon

Videnskabsklubben - H.C. Andersens Boulevard 35 - 1553 København V - tlf.: 33 43 53 30 - info@videnskabsklubben.dk - CVR nr. 38 55 63 63