Mikroplast i dine hudplejeprodukter

I dette forsøg skal du undersøge meget små stykker plastik i hudplejeprodukter hjemme hos dig selv. Har du tid, skal du dog starte med at gå en tur på stranden.

Kategori: Miljø

Mikroplastik er små stykker plastik, som er mindre end 5 millimeter store. Mikroplastik er altså meget mindre end for eksempel plastikflasker eller indkøbsposer, som man nemt får øje på, når man går tur på stranden. Mikroplastik er tit svært at se med det blotte øje.

I denne aktivitet skal du undersøge mikroplastik i naturen og hjemme hos dig selv. Meget af den plastik, som ender i naturen, kommer nemlig fra de produkter, som vi mennesker bruger til hverdag. Til slut får du også seks gode råd til, hvordan du selv kan bruge mindre plastik i din hverdag.​

Inden du går igang med at undersøge mikroplastik fra dit eget hjem, kan du starte med at gå en tur på stranden.

​Gå en tur på stranden: Mikroplastik i naturen

Gå en tur på en strand nær dig, og se hvad du kan finde i sandet. Du vil sikkert se småsten og muslingeskaller, men hvis du kigger godt efter, så vil du måske finde plastik – enten i store stykker eller som mikroplastik.

​Mikroplastik kan komme fra større stykker plastik, som med tiden er blevet slidt ned til små stykker. Plastik kan nemlig være flere hundreder år om at blive nedbrudt helt.

​Du kan tage en sandprøve med hjem fra din gåtur på stranden og kigge nærmere på den – hvor meget mikroplastik kan du finde i sandet, og hvor stort/småt er det? Hvis du har en lup eller et forstørrelsesglas kan du bedre se det mindste. Prøv at arrangere alt plastikken efter størrelse, for at få en bedre idé om, hvordan større stykker plastik med tiden slides ned til mikroplastik.

Mikroplastik kan også komme fra skønheds- og hudplejeprodukter, som mange mennesker bruger til hverdag. Det drejer sig specielt om skrubbecremer til ansigtet eller til kroppen (såkaldte face scrubs og body scrubs). Måske har én i din familie sådan et produkt stående på badeværelset?

Forsøgsopstilling: Find Mikroplast i dine hudpleje-produkter

​Med dette forsøg kan du kigge lidt nærmere på de små plastik-kugler, som findes i sådanne produkter​.

Mikroplast kan være svært at se med det blotte øje, men du kan røre plastikkuglerne med fingrene, så du bedre kan mærke dem og se dem på din hud.

Herunder får du en gennemgang af forsøget.

Du skal bruge:

  • Et hudplejeprodukt med mikroplastik
    (fx en skrub til ansigtet eller kroppen)
  • En ske
  • To skåle
  • Ca. 750 ml varmt vand
  • En tragt
  • Et kaffefilter
Mikroplast i fisk

Mikroplastik er så småt, at fisk nogle gange tror, at det er mad. Så spiser de det. Det betyder, at vi faktisk risikerer, at der er mikroplastik i den fisk, som vi køber og spiser. Her i Danmark har man i både Nordsøen og Storebælt fundet mikroplastik i maverne på blandt andet sæler, sild, torsk og muslinger.
Foto: NICO Expedition, Flickr

Sådan gør du:

  1. Fyld skeen op med hudplejeproduktet.
  2. Fyld det varme vand i den ene skål, og brug skeen til at blande hudplejeproduktet godt rundt, indtil det er opløst.
  3. Put kaffefiltret over tragten, og sæt tragten hen over den anden skål.
  4. Hæld vandet med opløst hudplejeprodukt hen over filteret i tragten. Det kan måske tage lidt tid for vandet at løbe igennem, men hav tålmodighed.
  1. Når alt vandet er løbet igennem filteret, kan du tage det op og se på, hvor meget mikroplastik der er tilbage i filteret. Nogle gange er mikroplast-stykkerne så små, at man næsten ikke kan se dem. Du kan røre plastikkuglerne med fingrene, så du bedre kan mærke dem og se dem på din hud.

Hvad kan du selv gøre for at bruge mindre plastik?

Vi forstår godt, hvis du er blevet overrasket over, hvor meget mikroplastik du fandt på stranden eller i dit hudplejeprodukt. Det kan være virkelig trist at se, hvordan mikroplastik for eksempel ender i naturen, hvor det kan gøre skade på dyr – og i sidste ende også mennesker.

Men det er faktisk rigtig sejt, at du har opdaget faren ved mikroplastik! Det betyder nemlig, at du kan være med til at ændre det, så naturen bliver et bedre sted at være for dyr og mennesker.

Her er 6 ting du selv kan gøre for at mindre plastik ender i naturen:

  1. Næste gang du skal købe et hudplejeprodukt, så kig på ingredienslisten. Hvis produktet indeholder:
    • POLYMETHYL MERTHACRYLATE
    • PMMA
    • POLYPROPYLEN/PP
    • POLYTETRAFLUOROETHYLENE/PTFE
    • POLYAMID/PA
    • POLYETHYLENE TEREPHTALATE/PET
    • POLYETHYLENE/PE
      … så sæt det tilbage på hylden – det er nemlig alt sammen plastik. I stedet kan du købe et produkt, som har erstattet plastik med naturlige produkter som for eksempel bambuskugler eller abrikoskerner. Du kan også kigge efter Svanemærket, som garanterer, at der ikke er brugt mikroplastik.
  2. Næste gang du alligevel er ude og gå en tur i naturen, så tag en tom pose eller en anden beholder med dig. Hvis du ser større stykker plastik på din vej, så saml dem op i posen, og smid dem i en skraldespand på vejen hjem. Det tager få sekunder, men gør en kæmpe forskel.
  3. Husk at tage din egen indkøbspose med, næste gang du skal ud at handle – så sparer du naturen for dén belastning (og du sparer penge på ikke at købe en plastikpose).
  4. Hvis du på din indkøbstur skal købe løse grøntsager, så overvej at lægge dem i kurven uden en plastikpose om. Alternativt kan du købe en genanvendelig stofpose til dine grøntsager.
  5. Køb en god drikkedunk, som du kan bruge igen og igen (og igen). Så undgår du at bruge engangsvandflasker i plastik, og på sigt sparer du måske også penge.
  6. Opbevar madrester i genanvendelige bøtter eller glas i stedet for fryseposer af plastik.
Plastik på strand

Næste gang du er på stranden, kan du tage en pose eller et net med og samle noget af det plastik, du finder på din vej, og smide det i en skraldespand på vej hjem. Det gør en kæmpe forskel for naturen.

Aktiviteten er skrevet af Emma Emilie Kanstrup Skou Andersen, som er en del af Videnskabsklubbens fantastiske frivilligkorps. Mød vores frivillige her.