Skriv hemmelige beskeder med citronsaft

Lav usynlige breve til dine venner og familie. Kan de afkode det ved at bruge en varmekilde? Prøv for eksempel med et stearinlys eller et strygejern.

Kategori: Kemi

Citronsaft er i forvejen relativt klar væske, som man kan se igennem, så når det fortyndes med vand og males på noget papir, kan din hemmelige besked ikke ses! Medmindre det kommer tæt på noget varmt.

Citronsaft består af en række forskellige sukkerarter, syrer og vand. Når du opvarmer dit brev, vil sukkerarterne i citronsaften blive nedbrudt, og når det sker, bliver der frigivet kulstof.

Når kulstof kommer i kontakt med luftens oxygen, sker der oxidation, og citronsaften bliver lysebrun, så man kan se det på papiret.

Dit usynlige blæk kan virke som magi, men i virkeligheden er det hele bare kemi!

Herunder får du en gennemgang af forsøget.

Du skal bruge:

 • Papir
 • Lille skål
 • ½ citron (man kan også bruge fx appelsinjuice eller løgsaft)
 • Vatpinde
 • Varmekilde (fx et stearinlys eller en glødepære)

Sådan gør du:

 1. Find alle materialer og pres den halve citron så saften samler sig i skålen.
 2. Fortynd evt. Citronsaften med en smule vand så den bliver mere gennemsigtig.
 3. Dyp vatpinden i citronsaften og brug den som blyant.
 4. Skriv din hemmelige besked på papiret.
 1. Når du er færdig med at skrive, skal beskeden have lov til at tørre.
 2. Bring din varmekilde tæt på papiret og pas på ikke at brænde dig (eller papiret)
 3. Se, hvordan din hemmelige besked på magisk vis kommer til syne!

OBS! Hvis du bruger et stearinlys, bør der være en voksen til stede, og I skal holde øje med, at der ikke går ild i papiret.

Her ser du en grafisk illustration af, hvordan du skal stille dit forsøg op:

Perspektivering

Citronsaft er et organisk stof, der oxiderer og bliver brunt, når det opvarmes. Oxidation beskriver den kemiske proces, der foregår, når et molekyle eller et atom taber elektroner under en reaktion.

Det er også oxidation, der sker, når fx et æblestykke eller en banan kommer i kontakt med luft og bliver brunt. Her behøver processen dog ikke varme for at finde sted. Faktisk sker oxidation også i vores egne kroppe! For når vi trækker vejret, får vi ilt fra luften helt ind i kroppen, hvor det bliver en del af den kemiske proces, der netop er oxidation. Det er med til at sørge for, at den mad, vi har spist, bliver lavet om til energi, som vi kan bruge til alt fra at spille fodbold til at lave lektier!

Oxidation foregår med andre ord overalt omkring os, og er en vigtig proces for, at vi overhovedet eksisterer.

Aktiviteten er skrevet af Emilie Preisler, som er en del af Videnskabsklubbens fantastiske frivilligkorps. Mød vores frivillige her.