På jagt efter arter

I denne aktivitet skal du gå på opdagelse i alt det liv, som findes omkring os. Du får blandt andet et missionskort og en opskrift på, hvordan du opsætter en faldfælde i din egen baghave.

Kategori: Primatologi

Biodiversitet handler om alle levende organismer på Jorden. Ordet er sammensat af ”bio”, der betyder liv, og ”diversitet”, der betyder mangfoldighed eller forskellighed. Biodiversitet er altså mangfoldigheden af liv.

Når vi tænker på biodiversitet, tænker vi tit på regnskoven og på koralrev. Men faktisk vrimler det også med forskelligt liv i din baghave eller i de grønne områder lige uden for dit hjem.

I denne aktivitet skal du gå på opdagelse i alt det liv, som findes omkring os. Du kan tage missionskortet (se boksen til højre) i hånden og gå ud at se, hvor mange af arterne, du kan finde. Måske finder du nogle helt andre arter? Du kan tage billeder af dem og forsøge at finde ud af, hvilke arter du har fundet, med bestemmelsesnøglen til smådyr, som du også finder i boksen til højre.

​Du kan også opsætte en faldfælde for at fange smådyr. Se videoen her for at finde ud af, hvordan du gør:

Grav din faldfælde ned et uforstyrret sted, hvor du kan finde den igen. Du kan tjekke den efter en dags tid eller lade den stå længere, men husk at få den gravet op igen.

Når du har har gravet fælden op, kan du bruge registreringsskemaet til at tjekke indholdet. Du kan bruge skemaet til at registrere dine resultater både for faldfælden og missionskortene.

 • Hvor mange smådyr har du fanget/fundet i alt?
 • Hvor mange forskellige arter, har du fanget/fundet?
 • Hvor mange dyr af hver art, har du fanget/fundet?
 • Hvor tror du, at du ville kunne finde flere arter i dit område?
 • Hvor tror du, at der er færre?

Hvis du har lyst til at dele, hvad du har fanget, med os, må du meget gerne lægge et billede op på Facebook eller Instagram og tagge os i det.

God jagt!

Aktiviteten er en del af Videnskabsklubbens forløb Biodiversitet.

Du skal bruge:

 • 2 plastikkopper
 • 1 låg (det kan sagtens være et låg fra et yoghurtbæger, og ellers kan du bruge en cirkel karton eller pap med husholdningsfilm omkring)
 • 3 træspyd
 • Vand
 • Evt. opvaskemiddel
 • En lille skovl eller andet til at grave med

Gør jagten til en mission!

Du kan bruge Videnskabsklubbens missionskort, der giver forslag til planter og dyr, du kan finde i den danske natur. Du kan printe pdf’en og tage den med på jagt. Hvor mange af arterne kan du finde?

Bestem en art

Hvis du har fundet arter, du ikke ved, hvad er, kan du finde en bestemmelsesnøgle til smådyr i pdf’en herunder. Hvis du har brug for hjælp kan du bruge app’en iNaturalist eller spørge i Facebookgrupperne Kryb og Kravl eller Bier i felten.

Registrer dine fund

Du kan bruge skemaet i pdf’en herunder til at registrere de arter, du har fundet på mission og/ eller i din faldfælde.