Lav din egen minivulkan!

I dette forsøg kan du ved hjælp af helt simple ingredienser få en lille vulkan til at gå i udbrud hjemme på køkkenbordet.

Kategori: Kemi

OBS: Der er ikke som sådan noget farligt ved dette forsøg, men det er alligevel altid en god ide at have en voksen i nærheden, når du udfører kemiforsøg derhjemme.

I dette forsøg kan du lave din egen vulkan ved at blande natron (eller bagepulver) med eddike og frugtfarve. Frugtfarven har egentlig ikke anden funktion end at give blandingen en flot farve.

Det er en simpel opstilling, som giver et flot resultat med det samme, så det er et godt forsøg at starte med, hvis du elsker at eksperimentere og har lyst til at prøve lidt køkkenkemi af derhjemme!

Natron bruges normalt som hævemiddel ved bagning. Når man opvarmer natron, bliver der nemlig frigivet kuldioxid (CO2), hvilket er det, der får dejen til at hæve – der bliver så at sige lavet “gasbobler” i dejen, som derfor udvider sig. På samme måde bliver der frigivet CO2, når man opløser natron i en syre. Og lagereddike, som vi bruger i dette forsøg, er faktisk bare en meget fortyndet version af eddikesyre.

Den CO2, der i dette forsøg dannes i flasken, når du blander natron og lagereddike, laver hurtigt en masse bobler i væsken, og det er faktisk nok til at få den til at “skumme over” og løbe ud af flasken som en lille vulkan. Vulkanen stopper med at være i udbrud, når der ikke er mere frit natron eller eddike, og den kemiske reaktion slutter.

Se Aja, som har været seniormentor i Videnskabsklubben, lave dette forsøg i introduktionen til denne video, hvor hun møder Maria Jarjis i YouTube-serien ‘WTF Science Club’.

Herunder får du en gennemgang af forsøget.

Du skal bruge:

 • ​Opvaskebalje
 • Plastichandsker
 • Beskyttelsesbriller
 • Glasflaske (gerne med smal hals)
 • Natron eller bagepulver
 • Frugtfarve
 • Lagereddike

Tip:

I den oprindelige udgave af dette forsøg bliver der brugt rød frugtfarve for at simulere en vulkan bedst muligt. Prøv eventuelt at lave forsøget flere gange med forskellige farver.

Du kan også prøve at tilføje en lille smule opvaskemiddel til din blanding, før du hælder eddiken i.

Sådan gør du:

 1. Stil flasken i bunden af baljen.
 2. Hæld hele bøtten med natron (eller bagepulver) ned i flasken – brug evt. en tragt til at ramme.
 3. Hæld 5-10 dråber frugtfarve op i flasken.
 1. Hæld en ordentlig sjat eddike i blandingen, og se din vulkan gå i udbrud! Du kan blive ved med at hælde eddike i flasken og få reaktionen til at fortsætte, indtil der enten ikke er mere natron tilbage, eller du løber tør for eddike.