Lav fluffy slim med kugler

I dette forsøg kan du ved hjælp af helt simple ingredienser lave dit helt eget fluffy slim med kugler.

Kategori: Kemi
Tags: Kemi, Slim

I dette forsøg skal du prøve at lave slim derhjemme. Det er et relativt simpelt forsøg, som dog kræver en lille smule tålmodighed for at få det helt rette forhold mellem ingredienserne – så fortvivl ej, hvis din blanding ikke bliver helt slim-agtig lige med det samme.

Én ting er, at det er utrolig hyggeligt at lege med slimen, forme den og strække den ud mellem hænderne, når den er færdig – noget andet er, at selve processen med at blande ingredienserne også er super sjov!

Når slimen er færdig, skal du huske at pakke den i en lufttæt beholder, så den ikke tørrer ud. Husk også, at ingredienserne ikke er produceret til at være i kontakt med huden i længere tid ad gangen. Det kan derfor være en god ide at bruge plastichandsker til den sidste del af forsøget, når blandingen skal masseres helt færdig.

Slim er en leg med kemi
Når vi laver hjemmelavet slim, leger vi i virkeligheden med kemi. Alt, hvad vi ser på, er en sammensætning af grundstoffer, sat sammen med forskellige kemiske bindinger. Når vi laver kemi, ændrer vi på, hvordan verden sidder sammen.

Til hjemmelavet slim bruger vi blandt andet skolelim (hvid lim), som er en såkaldt “polymer”. Polymer betyder egentlig bare “mange-mer”, hvilket dækker over, at polymerer er opbygget af hundrede- eller tusindvis af gentagne enheder. Hver af enhederne kaldes en monomer, og en polymer kan være lavet af en eller flere forskellige monomerer.

Polymeren i skolelim består af én monomer, der har dannet halvlange kæder (kæder med hundredevis af monomerer). På monomeren i skolelim sidder en O-H gruppe, der sikrer, at limen kan opløses i vand, der netop består af H(ydrogen) og O(xygen).

I kontaktvæske finder der til gengæld borsyre – det betyder grundstoffet bor, som er bundet til tre O-H grupper. Borsyre kan “krydsbinde” polymeren i skolelimen, og denne krydsbinding mellem polymerkæder skaber en robusthed i materialet. Borsyren danner og bryder bindinger med O-H grupper.

Natron får kontaktlinsevæsken og limen til at reagere
For at borsyren i kontaktlistevæsken kan reagere med O-H grupperne i skolelimen, skal der tilsættes base. Natron, eller dinatrium karbonat Na2CO3 er et salt mellem natrium-ioner og karbonat-ioner. Når natron tilsættes, øges pH-værdien.

Når borsyren i kontaktlinsevæsken har reageret med skolelimen, dannes den stærke slim, som du kan lege med. Prøv at stikke fingeren i noget skolelim, efter at du har lavet slimen. Den eneste forskel på de to materialer, på sjap og slim, er bindingerne mellem grundstoffet bor og ilt.

OBS: I denne opskrift bruger vi også barberskum for at gøre slimen “fluffy”. Barberskum (samt kugler og glimmer) er ikke en nødvendig del af opskriften for at lave hjemmelavet slim.

Se en gennemgang af forsøget i denne video, som er lavet til Videnskabsklubbens TikTok-profil.

Herunder får du en gennemgang af forsøget.

Du skal bruge:

  • ​½ dl klar lim
  • ½ dl hvid lim
  • 1 tsk. frugtfarve (valgfri farve)
  • ½ dl flamingokugler
  • ½ dl barberskum
  • Natron
  • Kontaktlinsevæske
  • Evt. plastkchandsker
  • Evt. glimmer

Tip:

Hvis du skal bruge lim, så gå efter svanemærkede limprodukter, da indholdet af miljø- og sundhedsskadelige stoffer er begrænsede.

Vælg som hovedregel vandbaseret lim, og husk altid at vaske hænder efter brug af hjemmelavet slim, hvis du ikke har brugt plastichandsker.

Sådan gør du:

  1. Hæld ½ dl klar lim og ½ dl hvid lim i en skål. Start med at røre i blandingen med en røreske.
  2. Bland op med frugtfarven og rør, til det hele er godt blandet.
  3. Put derefter barberskummet i og rør godt igen.
  4. Hæld 1 tsk. natron og 1 tsk. kontaktlinsevæske i blandingen og rør rundt.
  5. Tilsæt bagefter dine flamingokugler og evt. glimmer.
  1. Fortsæt nu med skiftevis at komme nation og kontaktlinsevæske i skålen, indtil slimen har den konsistens, du gerne vil have. Husk at røre rundt imellem hver gang, du putter natron og kontaktlinsevæske i.
  2. Når din slim-masse begynder at få en mere sammenhængende konsistens, kan du bruge hænderne til det sidste – brug evt. plastikhandsker, hvis du ikke har lyst til at røre ved det, men vær opmærksom på, at slimen klistrer ekstra meget fast til handskerne.