Lav din egen snestorm

Selvom de fleste ønsker sig en hvid jul, er det langt fra altid sådan, det falder ud. Men så er det heldigt, at du kan lave din helt egen snestorm i et glas derhjemme året rundt!

Kategori: Fysik

Hvem havde troet at det faktisk er muligt at lave en snestorm derhjemme ved at bruge sin viden om kemi – HVOR SEJT!

Når vi kender to forskellige væskers densitet – altså hvor ’tætte’ de er – ved vi altså også, hvordan de vil opføre sig, hvis vi blander dem. Væsken med den højeste densitet vil synke til bunds, mens væsken med den laveste densitet vil lægge sig på toppen.

Ved at tilføre kuldioxid til beholderen vil væsken med den høje densitet bevæge sig som små bobler rundt i blandingen og danne en vaskeægte jule-snestorm.

Herunder får du en gennemgang af forsøget.

Du skal bruge:

 • Aflang glasvase eller stort sylteglas
 • Baby olie
 • Vand
 • Hvid akryl maling (eller andet vandbaseret hvid maling)
 • Sølvfarvet glimmer (og evt pallietter)
 • Blå frugtfarve
 • Brusetabletter, knækket i stykker (evt. Treo med citron, da den er farveløs)
 • små plastikfigurer der skal udsættes for snestorm (LEGO-figurer el. lign.)

Sådan gør du:

 1. Find din glasbeholder frem og fyld den halvvejs (svarende til 3/6) op med babyolie.
 2. Sæt nu glasbeholderen til side.
 3. I en anden beholder fyldes der vand i svarende til 2/6 af den mængde, der er plads til i glasbeholderen (mængden her behøves ikke at være præcis).
 4. Tilføjes nu hvid maling indtil vandet er hvidt, når der røres rundt.
 5. Hæld den hvide blanding oven i babyolien i glasbeholderen.
 1. Blandingen af vand og maling synker til bunds – og det er helt med vilje. Undgå at røre i blandingen.
 2. Så er det tid til pynt! For at det skal ligne en rigtig snestorm, skal der tilføjes én enkelt dråbe blå frugtfarve, sølv glimmer samt pailletter og evt. små plastfigurer, som skal udsættes for snestormen.
 3. Rør forsigtigt rundt i toppen af blandingen.
 4. Lav snestormen ved at tilføje brusetabletter til glasbeholderen. Start med at bruge to og tilføj flere hvis nødvendigt.

Du kan se forsøget opstillet her:

Perspektivering

Men hvis blandingen af vand og maling synker til bunds på grund af dens høje densitet i forhold til olien, hvordan kan det så være, at det flyder rundt i hele beholderen, mens snestormen er i gang?

Snekugler af kuldioxid

Vores brusetabletter indeholder natriumbicarbonat (bagepulver) og citronsyre. Når de blandes med vand, danner de bobler af kuldioxid, som stiger op til overfladen gennem olien.

Når kuldioxid-boblen bryder overfladen og slippes ud i luften, falder resten af vandet tilbage ned gennem olien på grund af dets høje densitet.

Kuldioxid-boblerne, der stiger til vejrs, fører noget af vand- og malingsblandingen op med sig. Da olien og vandet er ublandbare (ikke kan blandes), er boblerne lette at se i olien som små hvide sne-kugler! Hvis du vil vide mere om det, kan du læse vores forsøg “Få olie til at gå på vandet“.

Hvis vi lavede eksperimentet uden olien, ville vi bare have et stort brusende glas hvidt vand, og vi ville ikke være i stand til at se de små bobler stige op og falde ned igen!

Aktiviteten er skrevet af Emilie Preisler, som er en del af Videnskabsklubbens fantastiske frivilligkorps. Mød vores frivillige her.