Lav din egen ballonraket

Hvordan virker en raketmotor egentlig? Det kan du blive klogere på i dette forsøg, hvor du også kan prøve at lave din egen raket!

Kategori: Fysik, Kemi

En raket er et helt afgørende redskab for, at astronauter, som vores egen danske Andreas Mogensen, kan komme op i rummet og udføre sin rummission.

Rakettens opgave er at sørge for at “løfte” andre ting op i rummet, som eksempelvis en rumkapsel med astronauter.

En raketmotor virker ligesom en flymotor ved, at den skal forbrænde benzin. Dvs. at benzin reagerer med ilt, hvilket giver et resultat i form af vand, kuldioxid – som er en gas – og varmeenergi. Dette kalder vi også for en forbrændingsreaktion:

Benzin + Ilt → Kuldioxid + vand + varmeenergi

Gas og varmeenergi skubbes ud af rakettens bagende, hvilket får raketten til at lette, op imod rummet.

Forskellen på en fly- og en raketmotor ligger i, at da der jo ikke er ilt ude i rummet, så er raketten, i modsætning til et fly, nødt til selv at have ilt med på rejsen. Derfor kan et fly heller ikke bare flyve op imod rummet.

Du har sikkert, som mange andre, drømt om selv at tage med en rumraket ud i rummet. For at komme den drøm nærmere kan du her prøve selv at lave din helt egen ballonraket, der suser derudad!

Herunder får du en gennemgang af forsøget.

Du skal bruge:

  • En ballon
  • En lang snor (ca. 5 m)
  • Et sugerør
  • Tape

Sådan gør du:

  1. Først fører man snoren igennem hullet i sugerøret, så sugerøret hænger på snoren.
  2. Ballonen pustes op, men man skal IKKE binde knude på.
  3. Ballonen sættes fast til selve sugerøret med et par stykker tape.

4. Snoren holdes udspændt i begge ender (gøres det alene, kan man binde den ene ende fast til noget).
5. Nu slippes ballonen, hvorefter den vil suse afsted.

Du kan se forsøget opstillet her:

Perspektivering

Newtons tredje lov

For at beskrive fysikken i dette forsøg kan vi kigge på Newtons tredje lov, som siger: “Hvis en ting skubber en anden ting i én retning, vil denne anden ting presse tilbage med lige så stor kraft i den modsatte retning.”

Så når vores ballon slipper luft ud i én retning, vil den skubbe sugerøret (som den sidder fast på) i den helt anden retning. Simpelt, men smart!

​Newtons tredje lov kaldes også for loven om aktion og reaktion, fordi den beskriver den direkte sammenhæng mellem de to. Den sætter samtidig nogle helt grundlæggende rammer for, hvad der er muligt i den fysiske verden, da loven altid er sand. 

Derudover gør Newtons tredje lov det også klart, at kræfter er en form for interaktion. En kraft kan ikke komme ud af ingenting, ligesom der ikke kan være aktion uden reaktion.

Aktiviteten er skrevet af Teresa Gregersen, som er en del af Videnskabsklubbens fantastiske frivilligkorps.