Om Videnskabsklubben

Videnskabsklubben giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden, ligesom man kan gå til spejder, fodbold og ridning. Klubben har leg, læring, nysgerrighed, eksperimenter og samarbejde på tværs af aldersgrupper i centrum. Det er gratis at være med.

Videnskabsklubben er et gratis fritidstilbud til børn og unge.

 

I Videnskabsklubben underviser gymnasieelever, såkaldte seniormentorer, folkeskoleelever fra 4., 5. og 6. klasse i forskellige naturvidenskabelige programmer.

 

De yngre elever kaldes miniforskere.

 

Gymnasieeleverne får hjælp af elever fra 8. og 9. klasse, som kan få forskellig grad af ansvar, alt efter hvad de selv har lyst til. De kaldes juniormentorer.

Der er ingen lærere tilstede, mens undervisningen finder sted, og der er ingen konkurrence eller karakterer undervejs. I stedet går det ud på at have det sjovt sammen, udvikle venskaber og skabe begejstring for naturvidenskaben. Undervejs lærer børnene om kritisk tænkning, videnskabelig metode og om den nyeste forskning inden for​ forskellige områder af naturvidenskaben.

Det eneste kriterium for at komme med i Videnskabsklubben er, at man skal være nysgerrig på naturvidenskab og have lyst til at dele sin nysgerrighed med andre børn og unge.

 

Programmerne strækker sig over 7 uger. Selve undervisningen løber fra uge 43 til og med uge 49 og finder sted på gymnasierne.

 

Går du i 4. klasse, kan du blive miniforsker i primatologi, som er læren om aber og menneskeaber. I 5. klasse og 6. klasse kan du dykke ned i mikrobernes verden, som handler om mikroskopiske organismer, der har betydning for alt liv på Jorden, lære om biodiversitet, der handler om naturens mangfoldighed, og hvordan vi bedst bevarer den, eller gå til fysik og blandt andet lære om, hvordan de væsker, vi bruger i hverdagen, egentlig fungerer.

Efter forløbet modtager alle miniforskere et diplom som bevis på, at de har været med i Videnskabsklubben. Junior- og seniormentorer modtager kompetencebeviser, som de for eksempel kan bruge på deres CV.

Ud over de faglige forløb arrangerer Videnskabsklubben løbende events for både miniforskere og mentorer – ofte sammen med en eller flere af vores samarbejdspartnere.

Det siger folk om videnskabsklubben

Videnskabsklubben er et genialt koncept for store og små, hvor fællesskabet er i højsædet. Her er der plads til at lege og have det sjovt og være nysgerrig på børnenes præmisser.

— Anja C. Andersen, professor

I Videnskabsklubben påtager vi os ansvar for klodens og kommende generationers fremtid. Derfor bakker vi selvfølgelig op om FN's Verdensmål og forsøger så vidt muligt at tænke dem ind i alle vores aktiviteter. Læs mere her.

Tanken bag Videnskabsklubben er simpel: Alle børn og unge skal have mulighed for at lære om naturvidenskab, stifte bekendtskab med videnskabelig metode og kritisk tænkning - og opdage, hvor super sjovt videnskab egentlig er!

Der er ingen karakterer, ingen konkurrence og ingen lærere involveret. Kun større børn, der underviser og coacher mindre børn og deler ud af deres begejstring for naturvidenskab. Undervisningen tager udgangspunkt i de naturvidenskabelige programmer, som Videnskabsklubben har udarbejdet i samarbejde med nogle af Danmarks dygtigste forskere.

Videnskabsklubben blev skabt i 2014 af Rikke Schmidt Kjærgaard og Petrine Wellendorph, begge topforskere på hver deres felt og medlemmer af Det Unge Akademi under Videnskabernes Selskab.

Den 6. april 2017 blev Videnskabsklubben officielt stiftet som ikke-erhvervsdrivende forening i Danmark.

I 2018 samarbejdede vi med gymnasier i 7 forskellige danske byer, heriblandt Randers, Aarhus, København og Odense. 2019 bød på Videnskabsklubbens hidtil største vækst, da vi gik fra 7 til 14 samarbejdsbyer. Vi gik samtidig fra 23 til 37 hold, og 800 børn og unge fra hele landet deltog i Videnskabsklubben.

 

I 2020 gik 700 børn og unge til videnskab på et af vores 45 hold, og vi er i skrivende stund etableret i 18 byer.  Målsætningen for 2022 lyder på mindst 20 af Danmarks største byer.

 

Ambitionen er, at børn fra hele Danmark sammen med Videnskabsklubben skal kunne gå til videnskab, ligesom andre børn går til spejder og fodbold.

Videnskabsklubben er inspireret af det amerikanske initiativ Science Club for Girls i Boston, der siden 1994 har givet unge piger mulighed for at stifte bekendtskab med naturvidenskab og lettet deres vej ind på naturvidenskabelige uddannelser.

Videnskabsklubben er startet på initiativ af Det Unge Akademi under Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Klubben er støttet af Novo Nordisk Fonden og har tidligere modtaget støtte fra Lundbeckfonden og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Vores historie

Videnskabsklubben støtter FN's Verdensmål

Her findes Videnskabsklubben

icons-rgb-2016-15.png

Samarbejdspartnere

nnf_1line_blue_RGB_55pct_opacity_edited.

Videnskabsklubben har tidligere modtaget støtte fra

Skærmbillede 2020-06-08 kl. 10.56.00.png
LF_Logo_Groen.jpg
ekno_edited.jpg

Videnskabsklubben samarbejder med

Aarhus Universitet

Copenhagen Game Lab

Det Unge Akademi

Gentofte Skole

Københavns Universitet

Lyngby-Taarbæk Kommune

Lær for Livet

Nærum Gymnasium

Odense Kommune

ROD

Roskilde Universitet

Science Camp Randers

Statens Naturhistoriske Museum

Vidensbyen

Aalborghus Gymnasium

Aalborg Katedralskole

Aurehøj Gymnasium

Christianshavns Gymnasium

Egaa Gymnasium

Fredericia Gymnasium

Frederiksberg Gymnasium

Gl. Hellerup Gymnasium

H.C. Ørsted Gymnasiet

HTX Tradium

Marselisborg Gymnasium

Mulernes Legatskole

Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG)

Nykøbing Falster Katedralskole

Odense Katedralskole

Ordrup Gymnasium

Paderup Gymnasium

Randers Statsskole

Roskilde Katedralskole

Rødkilde Gymnasium

Skanderborg Gymnasium

Støvring Gymnasium

Svendborg Gymnasium

Teknisk Gymnasium i Hillerød

Tornbjerg Gymnasium

Vibenshus Gymnasium

Viborg Gymnasium og HF

Virum Gymnasium

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • LinkedIn Social Ikon
  • Twitter Social Icon

Videnskabsklubben - H.C. Andersens Boulevard 35 - 1553 København V - tlf.: 33 43 53 30 - info@videnskabsklubben.dk - CVR nr. 38 55 63 63