Om Videnskabsklubben

Videnskabsklubben giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden, ligesom man kan gå til spejder, fodbold og ridning. Klubben har leg, læring, nysgerrighed, eksperimenter og samarbejde på tværs af aldersgrupper i centrum. Det er gratis at være med.

Videnskabsklubben er et gratis fritidstilbud til børn og unge.

 

I Videnskabsklubben går man til videnskab efter skole, ligesom andre børn går til ishockey og badminton. Man kan enten gå til primatologi, mikrobiologi, biodiversitet eller materialefysik. Der er ingen konkurrence eller karakterer undervejs, det handler i stedet om at have det sjovt sammen og være fælles om at undersøge verden omkring sig ved hjælp af videnskabelige metoder.

Når man går til videnskab i Videnskabsklubben, kalder vi det at være "miniforsker", fordi man lærer at arbejde med de samme redskaber som rigtige forskere. Indholdet i forløbene er desuden udviklet af nogle af de dygtigste forskere i Danmark og bygger på den nyeste forskning inden for hvert område, så det er faktisk ikke helt forkert at sige, at man bliver en lille forsker på sit felt.

Forløbene strækker sig over 7 uger. Selve undervisningen løber fra uge 43 til og med uge 49 hvert år og finder sted på gymnasierne. Du kan læse mere om de fire forskellige forløb her.

Der er ingen lærere tilstede, når man går i Videnskabsklub. I stedet er det gymnasieelever, som i Videnskabsklubben bliver kaldt seniormentorer, der står for alle de sjove aktiviteter og forsøg, man får lov til at prøve kræfter med. Gymnasieeleverne får hjælp af elever fra 8. og 9. klasse, som bliver kaldt for juniormentorer.

Det eneste kriterium for at være med i Videnskabsklubben er, at man skal være nysgerrig på verden omkring sig og have lyst til at prøve kræfter med at undersøge den ved hjælp af naturvidenskab. Man skal også have lyst til at dele sin nysgerrighed med andre børn og unge.

Efter forløbet modtager alle miniforskere et diplom som bevis på, at de har været med i Videnskabsklubben. Junior- og seniormentorer modtager kompetencebeviser, som de for eksempel kan bruge på deres CV.

Ud over de faglige forløb arrangerer Videnskabsklubben løbende events for både miniforskere og mentorer – ofte sammen med en eller flere af vores samarbejdspartnere.

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Se ofte stillede spørgsmål her - eller skriv en mail til os på info@videnskabsklubben.dk.

Der findes Videnskabsklubber over hele Danmark - find en klub nær dig via linket her.

Det siger folk om videnskabsklubben

Videnskabsklubben er et genialt koncept for store og små, hvor fællesskabet er i højsædet. Her er der plads til at lege og have det sjovt og være nysgerrig på børnenes præmisser.

— Anja C. Andersen, professor

Hvert år slutter Videnskabsklubbens forløb med en stor afslutningsfest. I 2019 besøgte Teknologipagten en afslutning på Virum Gymnasium og lavede denne flotte film.

Videnskabsklubbens historie

Tanken bag Videnskabsklubben er simpel: Alle børn og unge skal have mulighed for at lære om naturvidenskab, stifte bekendtskab med videnskabelig metode og kritisk tænkning - og opdage, hvor super sjovt videnskab egentlig er!

Der er ingen karakterer, ingen konkurrence og ingen lærere involveret. Kun større børn, der underviser og coacher mindre børn og deler ud af deres begejstring for naturvidenskab. Undervisningen tager udgangspunkt i de naturvidenskabelige forløb, som Videnskabsklubben har udarbejdet i samarbejde med nogle af Danmarks dygtigste forskere.

Videnskabsklubben blev skabt i 2014 af Rikke Schmidt Kjærgaard og Petrine Wellendorph, begge topforskere på hver deres felt og medlemmer af Det Unge Akademi under Videnskabernes Selskab.

Den 6. april 2017 blev Videnskabsklubben officielt stiftet som ikke-erhvervsdrivende forening i Danmark.

I 2018 samarbejdede vi med gymnasier i 7 forskellige danske byer, heriblandt Randers, Aarhus, København og Odense. 2019 bød på Videnskabsklubbens hidtil største vækst, da vi gik fra 7 til 14 samarbejdsbyer. Vi gik samtidig fra 23 til 37 hold, og 800 børn og unge fra hele landet deltog i Videnskabsklubben.

 

I 2020 gik 700 børn og unge til videnskab på et af vores 45 hold, og vi er i skrivende stund etableret i 18 byer.  Målsætningen for 2022 lyder på mindst 20 af Danmarks største byer.

 

Ambitionen er, at børn fra hele Danmark sammen med Videnskabsklubben skal kunne gå til videnskab, ligesom andre børn går til spejder og fodbold.

Videnskabsklubben er inspireret af det amerikanske initiativ Science Club for Girls i Boston, der siden 1994 har givet unge piger mulighed for at stifte bekendtskab med naturvidenskab og lettet deres vej ind på naturvidenskabelige uddannelser.

Videnskabsklubben er startet på initiativ af Det Unge Akademi under Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Klubben er støttet af Novo Nordisk Fonden og har tidligere modtaget støtte fra Lundbeckfonden og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Videnskabsklubben har udviklet sig meget, siden vi startede i 2014. Her kan du se den første video, der blev lavet om Videnskabsklubben:

Strategi

Skærmbillede_2019-03-18_11.30.46.png

Videnskabsklubbens strategi for 2019-2023 sætter retningen og opstiller ambitiøse mål, der skal løfte det personlige, engagerede og livslange forhold til naturvidenskab hos børn og unge i Danmark.

Vi har defineret 4 strategiske mål for en national Videnskabsklub:

 1. Videnskabsklub i mindst 20 af de største byer i Danmark fra 2022. I 2017 var vi i 7 danske byer.
   

 2. Udviklingen af nye, naturvidenskabelige programmer, som kan danne ramme om flere videnskabsklubber på landets skoler. I 2023 vil vi gerne kunne udbyde to programmer til hvert klassetrin fra 4. til 6. klasse.
   

 3. Etableringen af et mentornetværk på universiteter og virksomheder i 2021. I dag bliver vores mentorer kun hentet fra 8. og 9. klasse og gymnasiet. Fremover vil vi gerne bygge et ekstra "mentor-lag" i universitetsverdenen, så vores gymnasieelever også kan møde opnåelige rollemodeller.
   

 4. Etablering af et netværk for tidligere mentorer i Videnskabsklubben i 2020.

Evaluering af Videnskabsklubben

Videnskabsklubben har med støtte fra Teknologipagten gennemført en evaluering af Videnskabsklubbens koncept og forløb.

 

Formålet med evalueringen har været at skabe overblik over deltagernes erfaringer, motivation og oplevelser fra Videnskabsklubbens forløb samt producere viden, der kan informere og kvalificere den fortsatte udvikling af Videnskabsklubbens aktiviteter.

Skærmbillede 2020-06-19 kl. 11.16.51.png
 • Facebook Social Icon
 • Instagram
 • LinkedIn Social Ikon
 • Twitter Social Icon

Videnskabsklubben - H.C. Andersens Boulevard 35 - 1553 København V - tlf.: 33 43 53 30 - info@videnskabsklubben.dk - CVR nr. 38 55 63 63