Om Videnskabsklubben
Videnskabsklubben giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden, ligesom man kan gå til spejder, fodbold og ridning. Klubben har leg, læring, nysgerrighed, eksperimenter og samarbejde på tværs af aldersgrupper i centrum. Det er gratis at være med.
Videnskabsklubben er et gratis fritidstilbud til børn og unge.
I Videnskabsklubben underviser gymnasieelever, såkaldte seniormentorer, folkeskoleelever fra 4., 5. og 6. klasse i forskellige naturvidenskabelige programmer.
De yngre elever kaldes miniforskere.
Gymnasieeleverne får hjælp af elever fra 8. og 9. klasse, som kan få forskellig grad af ansvar, alt efter hvad de selv har lyst til. De kaldes juniormentorer.
Der er ingen lærere tilstede, mens undervisningen finder sted, og der er ingen konkurrence eller karakterer undervejs. I stedet går det ud på at have det sjovt sammen, udvikle venskaber og skabe begejstring for naturvidenskaben. Undervejs lærer børnene om kritisk tænkning, videnskabelig metode og om den nyeste forskning inden for forskellige områder af naturvidenskaben.
Det eneste kriterium for at komme med i Videnskabsklubben er, at man skal være nysgerrig på naturvidenskab og have lyst til at dele sin nysgerrighed med andre børn og unge.
Programmerne strækker sig over 7 uger. Selve undervisningen løber fra uge 43 til og med uge 49 og finder sted på gymnasierne.
Går du i 4. klasse, kan du blive miniforsker i primatologi, som er læren om aber og menneskeaber. I 5. klasse og 6. klasse kan du dykke ned i mikrobernes verden, som handler om mikroskopiske organismer, der har betydning for alt liv på Jorden, lære om biodiversitet, der handler om naturens mangfoldighed, og hvordan vi bedst bevarer den, eller gå til fysik og blandt andet lære om, hvordan de væsker, vi bruger i hverdagen, egentlig fungerer.
Efter forløbet modtager alle miniforskere et diplom som bevis på, at de har været med i Videnskabsklubben. Junior- og seniormentorer modtager kompetencebeviser, som de for eksempel kan bruge på deres CV.
Ud over de faglige forløb arrangerer Videnskabsklubben løbende events for både miniforskere og mentorer – ofte sammen med en eller flere af vores samarbejdspartnere.





I Videnskabsklubben påtager vi os ansvar for klodens og kommende generationers fremtid. Derfor bakker vi selvfølgelig op om FN's Verdensmål og forsøger så vidt muligt at tænke dem ind i alle vores aktiviteter. Læs mere her.
Tanken bag Videnskabsklubben er simpel: Alle børn og unge skal have mulighed for at lære om naturvidenskab, stifte bekendtskab med videnskabelig metode og kritisk tænkning - og opdage, hvor super sjovt videnskab egentlig er!
Der er ingen karakterer, ingen konkurrence og ingen lærere involveret. Kun større børn, der underviser og coacher mindre børn og deler ud af deres begejstring for naturvidenskab. Undervisningen tager udgangspunkt i de naturvidenskabelige programmer, som Videnskabsklubben har udarbejdet i samarbejde med nogle af Danmarks dygtigste forskere.
Videnskabsklubben blev skabt i 2014 af Rikke Schmidt Kjærgaard og Petrine Wellendorph, begge topforskere på hver deres felt og medlemmer af Det Unge Akademi under Videnskabernes Selskab.
Den 6. april 2017 blev Videnskabsklubben officielt stiftet som ikke-erhvervsdrivende forening i Danmark.
I 2018 samarbejdede vi med gymnasier i 7 forskellige danske byer, heriblandt Randers, Aarhus, København og Odense. 2019 bød på Videnskabsklubbens hidtil største vækst, da vi gik fra 7 til 14 samarbejdsbyer. Vi gik samtidig fra 23 til 37 hold, og 800 børn og unge fra hele landet deltog i Videnskabsklubben.
I 2020 gik 700 børn og unge til videnskab på et af vores 45 hold, og vi er i skrivende stund etableret i 18 byer. Målsætningen for 2022 lyder på mindst 20 af Danmarks største byer.
Ambitionen er, at børn fra hele Danmark sammen med Videnskabsklubben skal kunne gå til videnskab, ligesom andre børn går til spejder og fodbold.
Videnskabsklubben er inspireret af det amerikanske initiativ Science Club for Girls i Boston, der siden 1994 har givet unge piger mulighed for at stifte bekendtskab med naturvidenskab og lettet deres vej ind på naturvidenskabelige uddannelser.
Videnskabsklubben er startet på initiativ af Det Unge Akademi under Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Klubben er støttet af Novo Nordisk Fonden og har tidligere modtaget støtte fra Lundbeckfonden og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Vores historie
Videnskabsklubben støtter FN's Verdensmål
Her findes Videnskabsklubben
Samarbejdspartnere
Videnskabsklubben har tidligere modtaget støtte fra
Videnskabsklubben samarbejder med
Aarhus Universitet
Copenhagen Game Lab
Det Unge Akademi
Gentofte Skole
Københavns Universitet
Lyngby-Taarbæk Kommune
Lær for Livet
Nærum Gymnasium
Odense Kommune
ROD
Roskilde Universitet
Science Camp Randers
Statens Naturhistoriske Museum
Vidensbyen
Aalborghus Gymnasium
Aalborg Katedralskole
Aurehøj Gymnasium
Christianshavns Gymnasium
Egaa Gymnasium
Fredericia Gymnasium
Frederiksberg Gymnasium
Gl. Hellerup Gymnasium
H.C. Ørsted Gymnasiet
HTX Tradium
Marselisborg Gymnasium
Mulernes Legatskole
Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG)
Nykøbing Falster Katedralskole
Odense Katedralskole
Ordrup Gymnasium
Paderup Gymnasium
Randers Statsskole
Roskilde Katedralskole
Rødkilde Gymnasium
Skanderborg Gymnasium
Støvring Gymnasium
Svendborg Gymnasium
Teknisk Gymnasium i Hillerød
Tornbjerg Gymnasium
Vibenshus Gymnasium
Viborg Gymnasium og HF
Virum Gymnasium