Videnskabsklubben har fået et Ungepanel. Dermed tager klubben “et vigtigt og nødvendigt skridt” i retning af en bedre Videnskabsklub, hvor børn og unge bliver lyttet til og taget alvorligt, lyder det fra klubbens administrerende direktør.

Ungepanel

Videnskabsklubbens Ungepanel består af syv naturvidenskabeligt interesserede unge mennesker, som alle har noget på hjerte og har lyst til at give deres egen interesse videre til andre. Her ses panelets første fem medlemmer: Alexandra, Nicklas, Josefine, Gustav og Silke. (Privatfotos)

Interview med Rikke Schmidt Kjærgaard, administrerende direktør i Videnskabsklubben.

Hvad er Videnskabsklubbens Ungepanel?
– Videnskabsklubbens Ungepanel er en gruppe af syv inspirerende, motiverede unge mellem 13 og 19 år, der alle ønsker at være med til at udvikle Videnskabsklubben i den helt rigtige retning. Det er naturvidenskabeligt interesserede unge, der har været mentor i Videnskabsklubben eller på anden måde har erfaring med eller interesse for fritidsaktiviteter og undervisning for børn og unge. Ungepanelet er et rådgivende panel for Videnskabsklubbens sekretariat og ledelse.

Hvorfor skal Videnskabsklubben have et Ungepanel?
– Det skal vi, hvis vi vil tage de børn og unge, der deltager i Videnskabsklubbens forløb, seriøst. Vi kan sagtens sidde og opfinde en masse aktiviteter, men hvis vi skyder helt ved siden af, hjælper det jo ikke noget.

– Med de unge helt tæt på og som rådgivende sparringspartnere, har vi netop mulighed for at fokusere på det, der er vigtigt for dem og for deres med-mentorer, samt for de børn, de underviser i Videnskabsklubben. Med den type brugerinddragelse tager vi vigtige og nødvendige skridt i retning af en endnu bedre Videnskabsklub.

Hvad laver man, hvis man er en del af Ungepanelet?
– Man mødes med Videnskabsklubbens sekretariat og med nogle af Danmarks førende forskere, samt med de andre fra Ungepanelet et par gange om året for at diskutere, forbedre og udvikle ideer, aktiviteter og eksperimenter til Videnskabsklubbens forløb. Man er derfor med til at rådgive Videnskabsklubbens ledelse og sekretariat i videreudvikling og optimering af Videnskabsklubben.

Hvorfor er det fedt at være med i Ungepanelet?
– Det er fedt at være med i Ungepanelet, fordi man kommer helt ind i maskinrummet hos Videnskabsklubben. Man får lov til at påvirke de processer, der gør, at det bliver ved med at være sjovt, spændende og udfordrende at gå til videnskab i fritiden.

– Med Ungepanelet får alle børn og unge, der vælger et forløb i Videnskabsklubben, en stemme, og derfor er det en vigtig opgave, man har, hvis man sidder i Ungepanelet. Hvis man er med i Ungepanelet får man også rig mulighed for at komme tæt på nogle af de forskere, der er med til at udvikle Videnskabsklubbens forløb, lære af dem og deres erfaringer og, ikke mindst, få en masse faglig viden. Derudover bliver alle møder afholdt i det eksklusive Kgl. Danske Videnskabernes Selskab, hvor nogle af Danmarks dygtigste forskere sidder.

Hvad får man for at være med i Ungepanelet?
– Når man er med i Ungepanelet, er man med som frivillig og får altså ingen betaling. Til gengæld får man lejlighed til at påvirke Videnskabsklubbens udvikling fremover. Man får også noget, som er endnu mere værd, nemlig et fantastisk, naturfagligt netværk, hvor man kan lade sig inspirere af det faglige, men også søge råd og vejledning i forhold til uddannelsesvalg og karriere.

– For os handler det om, at man som medlem af Ungepanelet får en chance for at “pay it forward”, altså at gøre noget for andre, give det, man har, videre, samtidig med at man selv modtager noget fra dem, der er ældre og er i gang med en forskerkarriere eller en videregående uddannelse.

Hvor meget kræver det at sidde med i Ungepanelet?
– De unge, der bliver en del af Ungepanelet, bliver valgt for to år. I løbet af de to år mødes Ungepanelet cirka fire gange. Altid for at diskutere, forbedre, videreudvikle og rådgive om både eksisterende og nye tiltag i Videnskabsklubben. Der vil være enkelte ting, de unge skal forberede, og der vil også være møder med specifikke temaer. Videnskabsklubben dækker som udgangspunkt rejsen frem og tilbage til København.

Hvad forventer Videnskabsklubben konkret af de unge, der sidder med i Ungepanelet?
– Vi forventer, at de unge, der sidder i Ungepanelet, er der, fordi de deler vores vision for Videnskabsklubben og brænder for at videreudvikle aktiviteter til gavn for rigtig mange børn og unge i hele landet. Derfor forventer vi også en aktiv deltagelse, hvor man kommer på banen, tager initiativ og giver Videnskabsklubbens sekretariat noget at tænke over.

Videnskabsklubbens Ungepanel

I Videnskabsklubben brænder vi for at udbrede kendskabet til naturvidenskab til så mange børn og unge som overhovedet muligt, og vi arbejder hele tiden for at blive bedre. Derfor introducerer vi et panel af unge mennesker, som skal hjælpe os med at kaste et kritisk blik på os selv og udvikle Videnskabsklubben i den rigtige retning.​

Panelet består af syv medlemmer i aldersgruppen 13-19 år, som sidder for en toårig periode, fra den dato de tiltræder. Se panelet og dets medlemmer her.

​Henvendelser til eller om panelet bedes gå via administrerende direktør Rikke Schmidt Kjærgaard.