Nyheder

Tilmeld Dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig Videnskabsklubbens nyhedsbrev, og få de seneste nyheder, samt en påmindelse direkte i indbakken, når tilmeldingen for forårets familieklubber og efterårets miniforskerforløb 2021 nærmer sig.

Nyhedsbrevet bliver udsendt cirka én gang om måneden. Du kan altid framelde dig igen.

Læs vores persondatapolitik.

 

Skærmbillede 2021-01-08 kl. 15.53.13.png

Årsskrift

Hvert år udgiver Videnskabsklubben et årsskrift, som hurtigt og overskueligt fremhæver de vigtigste og bedste nyheder fra året, der gik i klubben, og som samtidig præsenterer dig for et indblik i vores planer og drømme for det kommende år. Her kan du finde det seneste årsskrift, samt årsskrift fra tidligere år. God læselyst!

Nyheder fra Videnskabsklubben

21/5-21: Emilie og Filippas venskab vokser i klubben

Gymnasievennerne Emilie og Filippa var seniormentorer sammen i Videnskabsklubben i 2020 og har netop meldt sig til efterårets forløb igen i år.

- Videnskabsklubben er blevet vores ting, noget vi oplever sammen, og det har givet os en masse sjovt at snakke om, fortæller Emilie, som underviste i primatologi i efteråret 2020 sammen med Filippa. I år skal de to undervise i Videnskabsklubbens nyeste forløb om matematik og datalogi.

Mød dem i artiklen her.

15/5-21: Videnskabsklubben udvider til nye byer i 2021

Det er med stor fornøjelse, at vi kan løfte sløret for, at der igen i år er store udvidelser på tapetet i Videnskabsklubben! Til efteråret 2021 udvider vi nemlig fra 18 til hele 24 byer og rykker for første gang til Vest- og Sønderjylland, samt til Vestegnen.

Når Videnskabsklubben til efteråret slår dørene op for landets klubber, bliver det således muligt for børn fra Thisted, Høje Taastrup, Nakskov, Holstebro, Hobro og Sønderborg at gå til videnskab i fritiden!

 

Læs mere her.

12/5-21: Vil dit barn være med til at teste vores nye matematikspil?

Videnskabsklubbens splinternye matematik- og datalogiforløb er snublende tæt på at være færdigt, og vi søger derfor børn i 5.-6. klasse, som har lyst til at hjælpe os med at teste det af.

Forløbet er bygget op som et spil, hvor børnene skal agere internationalt redningshold og redde Jorden fra katastrofale hændelser.

Børnene behøver ikke være særligt dygtige til eller interesserede i matematik, men skal bare være klar på at have det sjovt! Skriv til os her.

22/4-21: Nu kan du tilmelde dig årets første familieklubber!

Tilmeldingen er nu åben for de første to videnskabsklubber for familier!

Familieklubberne er målrettet børn i alderen 9-12 år, men alle kan være med.

Familieklubben i København finder sted lørdag den 8. maj i Kulturhuset på Islands Brygge. (UDSOLGT)

Familieklubben i Aarhus finder sted lørdag den 15. maj på havnen i DOKK1.

(UDSOLGT)

Læs mere og find tilmelding her.

20/4-21: Forskningens Døgn 2021: Den Store Videnskabsdyst

Torsdag den 29. april kl. 16-17 afholder Videnskabsklubben i samarbejde med Forskningens Døgn årets største videnskabsquiz via Zoom og Facebook Live!


I "Den Store Videnskabsdyst" bliver alle deltagere udfordret af rigtige forskere, som stiller op med spritny viden fra blandt andet biologiens, fysikkens og kemiens verden.

Tilmelding senest tirsdag 27. april.

OBS: Arrangementet er målrettet gymnasieelever, men alle er velkomne.

Læs mere her.

19/4-21: Videnskabsklubbens direktør interviewet til LIFETalk

I dag har Videnskabsklubbens direktør, Rikke Schmidt Kjærgaard, en kandidatgrad i matematik og en ph.d. i forskningsformidling.

 

Men faktisk voksede hun op i et uddannelsesfattigt hjem med "meget få bøger", fortæller hun i dette interview til LIFETalk, som udgives af LIFE Fonden med tidligere undervisningsminister Christine Antorini i spidsen.

Se hele interviewet eller læs mere her.

8/4-21: Miniforskere skal redde Jorden med geometri og algoritmer

Videnskabsklubben har udviklet et nyt matematik- og datalogiforløb, som er bygget op omkring et innovativt spildesign.

 

I spillet, som bliver den gennemgående røde tråd i forløbets 7 uger, bliver mini-forskerne præsenteret for opgaver, som skal løses med geometri og algoritmer.

 

Børnene skal bl.a. redde Jorden fra katastrofer som mudderskred, tsunamier og orkaner. Forløbet bliver udrullet på skoler og gymnasier i efteråret 2021. Læs mere her.

8/4-21: Det nye matematikspil: "Det her er fuldstændig unikt"

Videnskabsklubben har fået spilfirmaet Copenhagen Game Lab til at udvikle et helt nyt spilkoncept, som er lavet særligt til Videnskabsklubbens 7 uger lange forløb.

 

- Det er et megagame, fuldstændig unikt, som du simpelthen ikke finder tilsvarende nogle andre steder, siger Henning Grubb Basballe, som er direktør i Copenhagen Game Lab.

 

Her får du en overordnet gennemgang af spillet.

25/3-21: VILLUM FONDEN giver stor bevilling til familieklubber

Takket være en flot bevilling fra VILLUM FONDEN kan Videnskabsklubben udvide sin portefølje og fremover gøre det muligt for familier at gå til videnskab i fritiden sammen!

Over de næste 3 år får cirka 2.500 børn og deres familiemedlemmer mulighed for at deltage i omkring 68 familieklubber. Læs nyheden her.

De første videnskabsklubber for familien løber af stablen til maj og juni.

Tilmelding starter ca. en måned før.

19/3-21: Du så ham her først: ESA's kommende astronaut hedder Theo

PORTRÆT: MØD EN MINIFORSKER

Theodor drømmer om at blive astronaut, så han kan prøve at besøge Den Internationale Rumstation og lave eksperimenter ligesom Andreas Mogensen. Han kunne for eksempel godt tænke sig at undersøge, hvordan vand reagerer, når der ikke er nogen tyngdekraft.

Læs hele artiklen om 10-årige Theo her.

8/3-21: Aja opfordrer alle til at kaste sig ud i naturvidenskab

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

Hvis du vil forstå, hvordan verden er skruet sammen, kan du altid finde svarene i naturvidenskab - og det er netop det, der gør det så fedt, lyder det fra Aja, som har været seniormentor i Videnskabsklubben flere gange.

 

Har du den mindste nysgerrighed og gnist af interesse for naturvidenskab, skal du bare kaste dig ud i det, mener Aja. Læs hele artiklen her.

24/2-21: Anne vil bruge naturvidenskab til at redde for tidligt fødte

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

 

Ifølge Anne kan alle være med, når det kommer til naturfag:

 

"Det handler ikke om, om man kan finde ud af det eller ej, for man lærer hele tiden nyt, og så finder man ud af det på et tidspunkt," siger Anne, som selv drømmer om at bruge sin interesse for især biologi til at blive læge - og en dag redde liv. Læs artiklen om Anne.

18/2-21: Marcus drømmer om at blive DNA-forsker

PORTRÆT: MØD EN MINIFORSKER

Efter et par besøg i Videnskabsklubben kunne 12-årige Marcus ikke leve uden et mikroskop.

 

"Ovre i Videnskabsklubben kiggede vi på alle mulige sjove ting, blandt andet mug og gulerødder og kaninlort," fortæller Marcus i artiklen her. Siden har han nærstuderet alt fra blod til flueben, og når han bliver stor, vil han undersøge DNA-strenge under lup.

11/2-21: Lin elsker følelsen af at være rollemodel for andre

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

 

En dag tegnede Lin Bigom en pingvin til en af miniforskerne i Videnskabsklubben, og han tapede den straks på forsiden af sin notesbog.

 

"Det er en lille ting, som intet har med naturvidenskab at gøre, men det føltes stadig absolut fantastisk at være en sej nok rollemodel, til at han gjorde det," fortæller Lin Bigom i artiklen her.

5/2-21: Stiller dit barn sjove spørgsmål? Send dem til os!

Hvis du er en af de forældre, der bliver bombarderet med alle mulige - og umulige - spørgsmål af dit barn, så er her en chance, du ikke må gå glip af:

 

Videnskabsklubben har fået lov til at få en håndfuld miniforskere igennem til at stille spørgsmål til Spørg Videnskaben på nyhedsmediet Videnskab.dk.

Hvis det skal være dit barn, så skynd dig at skrive til os med hans eller hendes bedste undren! Skriv til os her.

1/2-21: Videnskabsklubbens direktør: Ungepanelet giver børn og unge en stemme

Med det nye Ungepanel tager Videnskabsklubben "et vigtigt og nødvendigt skridt" i retning af en bedre Videnskabsklub, hvor alle børn og unge bliver lyttet til og taget alvorligt, lyder det fra klubbens administrerende direktør, Rikke Schmidt Kjærgaard. Ungepanelet skal rådgive og hjælpe Videnskabsklubben med at udvikle sig i den rigtige retning.

Læs mere og mød Ungepanelet her.

29/1-21: Hamza elsker, at naturvidenskab binder alting sammen

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

Hvad sker der i min krop, når jeg drikker en halv liter cola? Hvordan omdanner planten i min vindueskarm kuldioxid til ilt? Hamza er den nysgerrige type, og han elsker, hvordan naturvidenskab kan hjælpe ham med at blive klogere på alle hans spørgsmål og stort set alt mellem himmel og jord. Og apropos himmel, så er han også ret fascineret af rumvidenskab.

Læs portrættet af Hamza, der har været seniormentor i Videnskabsklubben, her

21/1-21: For Laura er natur-videnskaben et værktøj til at forstå verden

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

 

Er du nysgerrig på naturvidenskab, er det bare med at kaste dig ud i det, og så vil du helt sikkert finde noget, som vækker din interesse, og som du godt kan finde ud af.

 

Sådan lyder budskabet fra Laura Stenderup, der går i 3.g. på Virum Gymnasium og er tidligere seniormentor i Videnskabsklubben. Laura selv bruger naturvidenskaben til at forstå verden.

Læs portrættet af Laura her.

4/1-21: Videnskabsklubben introducerer UngePanelet

I Videnskabsklubben brænder vi for at udbrede kendskabet til naturvidenskab til så mange børn og unge som overhovedet muligt, og vi arbejder hele tiden for at blive bedre. Derfor introducerer vi nu et panel af unge mennesker, som skal hjælpe os med at kaste et kritisk blik på os selv og udvikle Videnskabsklubben i den rigtige retning. Der er stadig ledige pladser i panelet - måske en af dem skal være din?

 

Læs mere her.

18/12-20: Hundredvis af familier kiggede med på afslutningsshow

Der var guld og glimmer, konfetti og serpentiner, quizzer, præmier, YouTube-indslag, live-optræden fra Randers Regnskov og masser af gang i gaden, da Videnskabsklubbens store afslutningsshow for første gang nogensinde blev livestreamet på Facebook. Showet har i skrivende stund over 1.300 visninger.

 

Læs mere her.

8/12-20: Følg med i livestream

på det store afslutningsshow

Videnskabsklubben går Live på Facebook tirsdag d. 15. december fra kl. 17 til 18, når vi blænder op for dette års store afslutningsshow for at markere afslutningen af 7 ugers klubber rundt omkring i landet.

 

Læs mere om showet, og hvordan du ser med, her.

8/12-20: Masser af mentorer og miniforskere i medierne

Igen i år har Videnskabsklubber rundt omkring i landet budt nysgerrige journalister inden for i klubberne.

 

Vores miniforskere (4.-6. klasses elever), juniormentorer (8.-9. klasses elever) og seniormentorer (gymnasieelever) er blevet interviewet om at gå til videnskab, og de har igen i år repræsenteret klubben på fineste vis. Læs et udpluk af de seje medieoptrædener her.

27/11-20: Læringsforsker: Derfor rammer Videnskabsklubben helt rigtigt

Hvordan styrker og fastholder man børns interesse for naturfag? Det er der mange forskere, der gerne vil finde svar på:

- Vi er i gang med at undersøge, hvor børnenes interesse for naturfagene

kommer fra, og vi regner med, at det bestemt ikke kun er skolen, der har

betydning, siger læringsforsker Anders V. Thomsen.

Læs mere om, hvorfor Videnskabsklubben ifølge ham rammer helt rigtigt som fritidstilbud

27/11-20: Hvordan ser en prisvindende opfinder ud? 

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

 

Mød vores mentor Josefine. Et 19-årigt forskertalent, der brænder for naturvidenskab - og for alt muligt andet.

 

Det behøver nemlig hverken være firkantet eller begrænsende at gå op i STEM-fag. Nu indtræder Josefine, som den allerførste, i Videnskabsklubbens splinternye Ungepanel.

Læs portrættet af Josefine her.

24/11-20: Klubbens nyeste forløb om fysik er megapopulært

I efteråret 2020 lancerede Videnskabsklubben sit første forløb om fysik - og det har, mildest talt, været voldsomt populært!

Holdene blev hurtigt fyldt op, og der er lange ventelister på fysikholdene i hele landet.

Programmet er udviklet af forskere fra RUC og indeholder blandt andet opgaver med massefylde, konvektion og flydeegenskaber.

Læs mere om vores forløb i materialefysik her.

8/10-20: Over 160 mentorer er blevet oplært

Oplæringen af mere end 160 seniormentorer er færdig. I år så oplæringen dog noget anderledes ud. I stedet for som vanligt at samle mentorerne i Aarhus og København gik vi digitalt med live-oplæg, videoer og Q&A sessions. 

 

På oplæringsworkshoppen bliver mentorerne både oplært i de faglige forløb, de skal gennemgå med miniforskerne og bliver klogere på rollen som mentor og underviser. 

8/10-20: Fulde hold i hele landet og lange ventelister flere steder 

Om cirka 2 uger begynder næsten 50 Videnskabsklubber i hele landet. Over 500 miniforskere har tilmeldt sig, og det betyder, at langt de fleste af vores hold er fyldt op.

Igen i år oplever vi lange ventelister. Det er vores klare ambition at blive ved med at vokse, så endnu flere børn og unge kan få mulighed for at gå til videnskab i fritiden og danne stærke og nysgerrige fællesskaber med hinanden.

20/8-20: Videnskabsklubben præsenterer:
WTF Science Club

Følg med i vores nye YouTube-serie 'WTF Science Club', der er produceret i samarbejde med Dansk Industri og youtuber Maria Jarjis.

 

Maria Jarjis er kendt fra sin YouTube-kanal 'WTF er det?', hvor hun undersøger alverdens ting og deler sine resultater med sine mere end 60.000 abonnenter. I den nye serie skal hun lave forsøg sammen med Videnskabsklubbens mentorer. Læs mere om 'WTF Science Club' her.

19/6-20: Naturvidenskaben giver Gustav flest ’aha-oplevelser’ 

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

 

I 2020 laver 17-årige Gustav hattrick i Videnskabsklubben. Han skal nemlig være seniormentor for tredje gang.

Gustavs syn på det at lære er rent ud sagt forbilledlig: Bliv ved med at være nysgerrig og læg mærke til, hvordan evnen til at lære udvikler sig løbende - så kan du lære alt, du sætter dig for.

Det kan du læse meget mere om i portrættet af Gustav.

19/6-20: Videnskabsklubben scorer 4,6 ud af 5 stjerner

Intet er vigtigere for os, end at miniforskere og mentorer får en god oplevelse på vores hold.

 

Deres erfaringer med klubben gør os klogere, og vi er netop blevet færdige med at evaluere vores forløb i 2019 via observationer, spørgeskemaer og interviews med mentorer og forældre til miniforskere. 

Du kan læse evalueringen her.

19/6-20: Mette Fjord Sørensen er nyt bestyrelsesmedlem

Vi vil gerne byde velkommen til Mette Fjord Sørensen, der er indtrådt i Videnskabsklubbens bestyrelse.

Mette er chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed ved Dansk Industri, og hun deler Videnskabsklubbens vision om at ville grundlægge et livslangt og personligt forhold til naturvidenskaben hos børn og unge.

Vi glæder os til samarbejdet!

8/6-20: Fristen for at tilmelde sig som seniormentor forlænges

Videnskabsklubben forlænger fristen for at tilmelde sig som seniormentor til 30. juni.

Tilmeldingen for miniforskere og juniormentorer åbner efter planen i august. Abonner på vores nyhedsbrev, hvis du vil have en påmindelse på mail.

Læs mere om rollen som seniormentor og tilmelding her.

19/5-20: Silkes verden er fuld af spørgsmål

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

 

Silke går i 8. klasse, hun er vild med naturfag og drømmer om at blive læge og forske. 

"Sådan er det bare" er det mest utilfredsstillende svar, man kan få, når man er en ung kvinde, der undrer sig over, hvordan verden hænger sammen, og så er det godt, at naturfag kan give dybe og detaljerede svar.  

Læs hele portrættet af Silke, der er en del af vores nye serie 'Mød en mentor'.

8/4-20: Emma undersøger:

Kan snegle være fremtidens forsøgsdyr?

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

 

Emma er 23 år og læser biologi på Syddansk Universitet. Hun er optaget af at passe på naturen, og hun vil gerne åbne andres øjne for, hvor vigtigt det er at gøre det.

Lige nu skriver hun bachelor om snegle og hormonforstyrrende stoffer og vil blandt andet undersøge, om snegle kan bruges som forsøgsdyr i fremtiden.

Du kan læse hele portrættet af Emma her.

27/3-20: Nu slår vi dørene op til den digitale Videnskabsklub

Videnskabsklubbens fysiske klubber åbner i efteråret, men vi tager forskud på glæderne med et digitalt forløb med aktiviteter fra vores tre programmer om primatologi, mikrobiologi og biodiversitet. 

Aktiviteterne i forløbet er udviklet af nogle af Danmarks førende forskere til Videnskabsklubben og henvender sig til aldersgruppen 9-12 år. 

Du finder den digitale Videnskabklub her.

26/2-20: At være juniormentor er en ’once in a lifetime experience’

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

 

Hvordan er det egentlig at være juniormentor i Videnskabsklubben? 

 

Alexandra kalder det en "once in a lifetime experience", og Sarah fandt ud af, at rollen som juniormentor gav hende meget mere end ’noget på CV’et’.

Læs hele artiklen om juniormentorerne Sarah og Alexandra her.

6/2-20: Videnskabsklubben udvider med fire nye byer og endnu flere hold i 2020

I 2020 får videbegærlige børn i Svendborg, Hillerød, Nykøbing Falster og Viborg mulighed for at trække i de hvide kitler og melde sig ind i Videnskabsklubben, når vi starter hold på Svendborg Gymnasium, Teknisk Gymnasium i Hillerød, Nykøbing Falster Katedralskole og Viborg Gymnasium. 

Det bringer antallet af samarbejdsbyer op på 18.  

 

Læs mere om vores samarbejdsgymnasier her.

24/1-20: Eftertragtet fysikforløb lanceres i Videnskabsklubben

I efteråret 2020 lancerer vi et helt nyt fysikforløb. Indholdet kommer først og fremmest til at tage udgangspunkt i den fysik, børn kan møde i deres hverdag. Forskerne bag håber på at vække børnenes lyst til at undersøge verden omkring sig.

Er du nysgerrig på, hvad programmet kommer til at indeholde, og hvorfor netop fysikprogrammet er det næste, Videnskabsklubben lancerer? Så læs mere her.

20/12-19: Nu kan hele familien gå til videnskab!

Fra foråret 2020 bliver det muligt for hele familien at prøve kræfter med naturvidenskaben sammen. Videnskabsklubben åbner op for "familieklubber" to steder i landet. 

Familieklubbernes aktiviteter henvender sig primært til børn i alderen 9-12 år, men alle er velkomne. Tilmelding åbner i det nye år og bliver både annonceret her på hjemmesiden og i nyhedsbrevet. 

Læs mere om familieklubberne her.

19/12-19: Novo Nordisk Fonden besøgte afslutningskonference 

Miniforsker Emil Paulli Sonne peger på sin poster. ”Mikrober” står der med store røde bogstaver i overskriften. "Mikrober er meget små, men de deler sig, og så kan de hurtigt blive til mange," siger han til den kreds af andre miniforskere, mentorer og forældre, der står omkring ham. 

 

Novo Nordisk Fonden besøgte afslutningskonferencen på Virum Gymnasium, én af 13 konferencer over hele landet denne december 2019, og bragte denne flotte reportage derfra.

4/12-19: Klubben afholder afslutningskonferencer i hele landet

Her får miniforskere og mentorer i Videnskabsklubben mulighed for at sige farvel til hinanden efter 7 intense uger sammen, hvor de har lært om enten primatologi, mikrobiologi eller biodiversitet.

 

På konferencerne skal miniforskerne også præsentere, hvad de har lært for deres forældre og søskende, ligesom rigtige forskere gør på videnskabelige konferencer. 

27/11-10: Videnskabsklubben udvikler nyt fysikprogram

I Videnskabsklubben kan man i skrivende stund lære om primater, mikrober og biodiversitet. Men allerede fra 2020 bliver det også muligt at lære om fysik!

Vi har sat nogle af landets dygtigste fysikere fra forskningscentret Glas og Tid på Roskilde Universitet i arbejde for at udvikle programmet til os, og de er netop nu igang med at teste indholdet på elever fra 5. klasse på Trekronerskolen i Roskilde.

22/11-19: Første arrangement i Videnskabsklubbens nye unimentor-netværk

Videnskabsklubben har netop skudt gang i et netværk, der lader gymnasieelever møde universitetsstuderende, som sætter tid og kræfter af til at coache dem.

 

Netværkets første arrangement handlede om gymnasiets store skriftlige opgave, SRP, og var en stor succes.

 

Her kan du se billeder fra arrangementet eller læse om en gymnasieelevs oplevelse af dagen.

14/11-19: Forsker: "Folkeskolen burde gøre som Videnskabsklubben"

I en flot artikel hos Videnskab.dk roser en forsker i naturfagsdidaktik Videnskabsklub-ben i stor stil.

 

"Jeg har svært ved at udtrykke min begejstring, men den er virkelig stor," siger lektor Anders V. Thomsen fra Københavns Professionshøjskole.

 

Læs hele omtalen her, og se fine billeder og video fra Videnskabsklubbens nye forløb om biodiversitet.

2/11-19: Seje miniforskere og mentorer har oversvømmet TV, radio og skrevne medier

Siden vores 37 hold startede op i ugen efter efterårsferien, har Videnskabsklubben været omtalt i et hav af lokale og landsdækkende medier, og miniforskere og mentorer har stillet op til det ene interview efter det andet. 

 

I artiklen her kan du se eller gense de flotte medieoptrædener.

31/10-19: Videnskabsklubben modtager flot støtte fra Teknologipagten

Hvad motiverer børn i grundskolen til at beskæftige sig med naturvidenskab generelt og Videnskabsklubben specifikt? De spørgsmål vil Videnskabsklubben gerne have undersøgt, og nu kan det lade sig gøre, takket være en flot bevilling fra Teknologipagten!

Videnskabsklubben har fået tildelt 273.935 kroner til at "evaluere klubbens initiativer og programmer med henblik på at undersøge, hvad der motiverer børn og unge til at fatte interesse for naturvidenskab."

23/10-19: Videnskabsklubben var i UltraNyt

DR Ultra besøgte Videnskabsklubben i Aarhus på Marselisborg Gymnasium, hvor et hold miniforskere fra 6. klasse hver tirsdag i 7 uger bliver undervist i biodiversitet. Det er Videnskabsklubbens nyeste forløb, og i udsendelsen fortæller Aviaja Sofia Rosendahl fra Kragelundskolen blandt andet, hvorfor hun har valgt at bruge sin fritid på netop dén aktivitet.

 

Se hele klippet på vores presseside.

23/10-19: Go' Morgen Danmark havde besøg af to miniforskere og en seniormentor fra Videnskabsklubben

To miniforskere (Magnus fra 4. klasse og Victoria fra 6. klasse) var i studiet sammen med seniormentor Laura (2.g) for at fortælle, hvorfor det er så fedt at gå til videnskab i sin fritid.

 

Se hele klippet på vores presseside.

21/10-19: Landets videnskabsklubber er startet!

Så er holdene i 14 danske byer skudt igang! Hvis du er interesseret i at melde dit barn til Videnskabsklubben i 2020, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her og få besked direkte i din indbakke, når tilmeldingen åbner.

07/10-19: Snart starter efterårets forløb i Videnskabsklubben

Om kun to uger starter de første Videnskabsklubber rundt omkring i landet. Det sker i ugen efter efterårsferien, uge 43, når miniforskere fra 4. til 6. klasse for første gang mødes med deres mentorer fra 8. og 9. klasse og fra gymnasieklasserne og skal prøve kræfter med stribevis af forsøg og eksperimenter inden for et af tre naturvidenskabelige forløb, som er udviklet af forskere specielt til Videnskabsklubben.

07/10-19: Mentoroplæring var en kæmpe succes!

Over to dage sidst i september mødtes alle seniormentorer - gymnasieelever fra 1., 2. og 3.g - i Videnskabsklubben fra hele landet til workshops i henholdsvis Aarhus og København, hvor de blandt andet skulle oplæres i det faglige indhold i Videnskabsklubbens naturvidenskabelige programmer, samt hvad det egentlig går ud på at være mentor. Og det var en kæmpe succes over hele linjen!

20/9-19: Vil du hjælpe os på Instagram?

Videnskabsklubben søger gymnasieelever, som skal være seniormentorer i klubben til efteråret, og som har lyst til at hjælpe os på Instagram. Skriv til os på info@videnskabsklubben.dk, hvis det kunne være dig. Læs mere om Insta-#takeover her.

NB: Du er altid velkommen til at tagge @videnskabsklubben eller slet og ret bruge hashtagget #videnskabsklubben på Instagram. Så er du i hvert fald sikret first like!

18/9-19: Videnskabsklubben lancerer nyt program

Sammen med nogle af landets dygtigste forskere har Videnskabsklubben skabt et nyt program om biodiversitet, som er spækket til randen med fascination og begejstring for den danske natur. 100 børn får i efteråret 2019 mulighed for at være med, når vi leger viden om biodiversitet ind med bl.a. virtual reality, fossiludgravning og kortlægning af nærområdets arter og natur.

Læs mere om det nye biodiversitetsprogram her.

22/8-19: Overvældende interesse for efterårets hold

Efterspørgslen for at deltage i efterårets videnskabsklubber er massiv. Siden tilmeldingen åbnede for fire dage siden har indbakker og telefoner været rødglødende i Videnskabsklubben, og der er allerede nu ventelister på de fleste hold. Vi gør vores bedste for at følge med og svare alle hurtigst muligt.

Der er stadig pladser på enkelte hold - se mere her.

5/8-19: 4 hurtige om at være med i Videnskabsklubben

Om 14 dage, mandag d. 19. august, åbner tilmeldingen for miniforskere og juniormentorer i Videnskabsklubben.

 

Hvis du endnu ikke er helt skarp på, hvad det egentlig vil sige at gå til videnskab, så læs med her…

19/6-19: Tidligere juniormentorer fortæller

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

 

Kamilla og Pernille fra 9. klasse på Trongårdsskolen har været med i Videnskabsklubben som mentorer flere år i træk. Vi har bedt dem fortælle, hvilke forsøg de bedst kunne lide at lave sammen med miniforskerne fra 4. til 6. klasse, hvilket blandt andet ledte snakken hen på edderkoppeabens manglende tommelfingre, og de mærkværdige farver kartofler kan få, når der har fået lov at gro ting og sager på dem i et par uger...

Læs artiklen her

22/5-19:Krishma er ny mentor i klubben

PORTRÆTSERIE: MØD EN MENTOR

 

En fed lærer i gymnasiet åbnede Krishmas øjne for, hvor sjovt det kan være at arbejde med kemi.

 

Nu vil hun gerne være med til at give oplevelsen af at "knække koden" videre til folkeskoleelever, som melder sig til Videnskabsklubben efter sommerferien.

 

Det handler om at lære at forstå det på sin egen måde, lyder hendes egen erfaring. Læs mere om superseje Krishma her.

7/5-19: Derfor vælger gymnasieelever Videnskabsklubben

For første gang har Videnskabsklubben spurgt de gymnasieelever, der melder sig som mentorer, hvad der driver dem. Svarene spænder bredt, men har alligevel én ting til fælles: De fleste drømmer om at give viden og nysgerrighed på naturvidenskab videre. Læs artiklen her.

7/1-19: Novo Nordisk Fonden bevilger 15,8 millioner kroner

Videnskabsklubben er klar til fem år mere takket være en meget generøs bevilling fra Novo Nordisk Fonden.

- Det er vores fokus, at projekterne skal være en ressource for naturfagslærerne, og at de reelt skaber positive oplevelser med science for børnene, siger Berith Bjørnholm, der er leder af den nyoprettede afdeling for naturvidenskabelig uddannelse og formidling i fonden.

2/8-19: Deadline for tilmelding af juniormentorer er forlænget

Det er fortsat muligt at melde sig som juniormentor mange steder i landet. Tilmeldingsfristen er blevet forlænget til mandag d. 9. september. Læs mere om den sjove rolle som juniormentor her.

16/9-19: Workshop for seniormentorer i næste uge

Videnskabsklubben afholder workshops for klubbens nye seniormentorer tirsdag d. 24. september (København) og torsdag d. 26. september (Aarhus). På workshoppen bliver elever fra 25 gymnasier i hele landet sat grundigt ind i, hvad rollen som mentor går ud og introduceret til de faglige programmerVi glæder os til møde alle de nye (og en god håndfuld gamle) ansigter meget snart!

22/8-19: Overvældende interesse for efterårets hold

Efterspørgslen for at deltage i efterårets videnskabsklubber er massiv. Siden tilmeldingen åbnede for fire dage siden har indbakker og telefoner været rødglødende i Videnskabsklubben, og der er allerede nu ventelister på de fleste hold. Vi gør vores bedste for at følge med og svare alle hurtigst muligt.

Der er stadig pladser på enkelte hold - se mere her.

19/8-19: Tilmeldingen for miniforskere og juniormentorer er åben!

Mandag d. 19. august kl. 9:00 åbnede tilmeldingen for miniforskere og juniormentorer i Videnskabsklubben i efteråret 2019. Du kan se alle hold for 2019 og finde tilmeldingen her.

5/8-19: 4 hurtige om at være med i Videnskabsklubben

Om 14 dage, mandag d. 19. august, åbner tilmeldingen for miniforskere og juniormentorer i Videnskabsklubben. Hvis du endnu ikke er helt skarp på, hvad det egentlig vil sige at gå til videnskab, så læs med her…

1/8-19: Tilmeldingen for miniforskere åbner snart

Mandag d. 19. august åbner tilmeldingen for 4.-6. klasses elever, som har lyst til at udforske naturvidenskaben som miniforskere indenfor enten primatologi, mikrobiologi eller biodiversitet. Du finder tilmeldingen under fanen "Vær med".

24. juni 2019: Første unimentor-møde var succes

Alberte, Jeppe og Emil, som alle tre læser farmaci på PharmaSchool på Københavns Universitet, var med til den første ideudvikling nogensinde på Videnskabsklubbens nyeste initiativ: unimentorer. Her skal universitetsstuderende hjælpe elever i gymnasiet ved at give dem kontakter i universitetsverdenen og dermed en berøringsflade, som ikke alle har med hjemmefra. Vi er allerede meget begejstrede for alle de ideer, der kom på bordet og glæder os meget til næste møde til efteråret!

NB: Vil du være med? Så skriv en mail til os på info@videnskabsklubben.dk.

26. juni 2019: Nye programmer i Videnskabsklubben

I fremtiden skal det også være muligt at gå til fysik og matematik i Videnskabsklubben. I går havde vi vores første brainstorm-møde med eksperimentalfysikerne på RUC, og d. 3. juli stimler vi sammen med matematikere og dataloger.

Skærmbillede_2019-06-26_11.56.29.png

19. juni 2019: Tidligere juniormentorer fortæller

Kamilla og Pernille fra 9. klasse på Trongårdsskolen har været med i Videnskabsklubben som mentorer flere år i træk. Vi har bedt dem fortælle, hvilke forsøg de bedst kunne lide at lave sammen med miniforskerne fra 4. til 6. klasse, hvilket blandt andet ledte snakken hen på edderkoppeabens manglende tommelfingre, og de mærkværdige farver kartofler kan få, når der har fået lov at gro ting og sager på dem i et par uger...

7. juni 2019: Rekordmange gymnasieelever har meldt sig til efterårets forløb

133 gymnasieelever har meldt sig som seniormentorer i Videnskabsklubben og skal dermed være med til at planlægge og gennemføre de forløb, der starter rundt omkring i hele landet i efteråret 2019. Det er et rekordhøjt antal, og i Videnskabsklubben er vi vildt taknemmelige for den store opbakning fra eleverne selv såvel som fra de lærere, der gennem de seneste måneder utrætteligt har hjulpet os med at gøre deres elever opmærksomme på muligheden.

12. juni 2019: Kom med til den første workshop for uni-mentorer

Mandag d. 24. juni afholder Videnskabsklubben den første workshop for universitetsstuderende, som har lyst til at være med til at udvikle et nyt koncept i klubben: uni-mentorer. Uni-mentorerne skal være rollemodeller for gymnasieeleverne i Videnskabsklubben og hjælpe dem med at få en indsigt i livet på universitetet og måske være med til at fjerne noget af det pres, som mange unge mennesker i uddannelsessystemet i dag føler. Vil du være med? Så tilmeld dig her.
 

 

Det betyder, at klubben i år kan udbyde omkring 40 hold for folkeskoleelever, der har lyst til at prøve at gå til videnskab. Tilmeldingen for folkeskoleelever fra 4. til 6. klasse, såkaldte "miniforskere", åbner efter sommerferien. Det samme gælder tilmeldingen for "juniormentorer", som sammen med gymnasieeleverne skal være med til at styre og gennemføre de naturfaglige forløb.

22. maj 2019: Krishma er ny mentor i klubben

En fed lærer i gymnasiet åbnede Krishmas øjne for, hvor sjovt det kan være at arbejde med kemi. Nu vil hun gerne være med til at give oplevelsen af at "knække koden" videre til folkeskoleelever, som melder sig til Videnskabsklubben efter sommerferien. Det handler om at lære at forstå det på sin egen måde, lyder hendes egen erfaring. Læs mere om superseje Krishma her.

7. maj 2019: Derfor vælger gymnasieelever Videnskabsklubben

For første gang har Videnskabsklubben spurgt de gymnasieelever, der melder sig som mentorer, hvad der driver dem. Svarene spænder bredt, men har alligevel én ting til fælles: De fleste drømmer om at give viden og nysgerrighed på naturvidenskab videre. Læs artiklen her.

3. maj 2019: Biodiversitetsprogrammet tager form

Torsdag d. 3. maj var Videnskabsklubben i Aarhus til workshop om vores nye biodiversitetsprogram, som bliver udviklet af dygtige folk fra Institute for Bioscience på Aarhus Universitet. I den forbindelse fik vi lov til at prøve kræfter med de VR-briller, som bliver del af det fantastiske program, forskerne er ved at strikke sammen til os.

Biodiversitetsprogrammet bliver udrullet på 8 skoler landet over til efteråret. Læs mere om programmet her.

IMG_6172-2.JPG

30. april 2019: Forskningens Døgn tog kegler

Onsdag d. 24. april afholdt Videnskabsklubben Forskningens Døgn på Geologisk Museum i København. Arrangementet blev afholdt i samarbejde med Det Unge Akademi, som stillede fem, yngre forskere til rådighed med hver deres fede workshop, som var særligt udviklet til lejligheden. 15 gymnasieelever havde en eftermiddag med eksklusiv adgang til viden i verdensklasse, og begejstringen var til at tage og føle på hos såvel elever som forskere.

Verdensmaal kursus 23 april 2019.jpg

23. april 2019: På kursus i Verdensmål

Videnskabsklubben har haft besøg af Ungdomsbyen, der fungerer som national koordinator for det danske UNESCO-skolenetværk. Målet for dagen var at blive klogere på FN's 17 Verdensmål og 169 delmål i uddannelses- og undervisningspræget sammenhæng.

 

Videnskabsklubben planlægger at arbejde mere målrettet med Verdensmålene fremadrettet.

5. april 2019: Tilmelding til Forskningens Døgn udløber snart

Om 10 dage, mandag d. 15. april, udløber muligheden for at melde sig til det fedeste arrangement på Forskningens Døgn 2019, afholdt af Videnskabsklubben og Det Unge Akademi. Arrangementet er for gymnasieelever og er en unik mulighed for at møde nogle af landets dygtigste forskere. Læs mere, og tilmeld dig her.

1. april 2019: Ny mulighed i Videnskabsklubben: Bliv uni-mentor

Det er nu en mulighed at blive mentor, hvis du er universitetsstuderende og har lyst til at engagere dig aktivt i et netværk, der både rækker ned til elever på ungdomsuddannelserne og længere op i universitetssystemet. Læs mere her.

28. marts 2019: Årets tilmelding til at blive seniormentor er åben 

Det er nu muligt at melde sig som seniormentor i Videnskabsklubben 2019! Skynd dig at ansøge, hvis du går i gymnasiet og drømmer om at arbejde med børn og videnskab. Som bonus får du en masse gode oplevelser og erfaring på CV'et. Skriv et par linjer om din motivation for at søge og tilmeld dig her.

IMG_6013.jpg

25. marts 2019: Videnskabsklubben på Big Bang-konferencen 2019

Videnskabsklubben stiller op med messestand på årets Big Bang-konference. Big Bang er Danmarks største naturfagskonference og -messe for alle, der underviser, formidler eller forsker inden for det naturvidenskabelige felt i grundskolen, på ungdoms- og videregående uddannelser. Big Bang afholdes i Odense Congress Center d. 2.-3. april 2019.

22. marts 2019: Videnskabsklubben på Forskningens Døgn 2019

Videnskabsklubben gentager succesen og giver igen i år gymnasieelever mulighed for at prøve kræfter med videnskaben gennem foredrag og workshops til Forskningens Døgn d. 24. april 2019. Læs mere og tilmeld dig arrangementet her.

19.-20. marts 2019: Møde mellem unge forskerakademier i Stockholm

For første gang nogensinde mødtes alle unge forskerakademier i Baltikum og Norden for at diskutere videnskabelig opsøgen og ligestilling. Videnskabsklubbens administrerende direktør Rikke Schmidt Kjærgaard og projektleder Katrine Hassenkam Zoref var inviteret som oplægsholdere. Læs mere her.