Videnskabsklubbens syv ugers forløb er slut for denne gang, og igen i år har det været et efterår med masser af medieomtale! Her kan du læse et udpluk af de skønne medieoptrædener.

Holstebros primatologihold fik besøg af TV Midtvest [Screendump fra TV Midtvest].

Videnskabsklubbens forløb er slut for i år, men heldigvis er der stadig rig mulighed for at få et skud videnskabsmagi, hvis man kaster et blik ud over det danske mediebillede. Flere af vores 60 hold har nemlig været fantastiske til at repræsentere Videnskabsklubben i medierne i løbet af de seneste 7 uger.

Både miniforskere (4.-6. klasses elever), juniormentorer (8.-9. klasses elever) og seniormentorer (gymnasieelever) har stillet op til interview for at fortælle om alt det spændende, de har lavet og lært i deres klubber. Læs med her og se et udpluk af de flotte medieoptrædener fra dette efterår. 

Miniforskere fra Holstebro brillerede i TV Midtvest
”Vi skal være edderkoppeaber, som kun har fire fingre. Så skal vi åbne posen, tage bananen ud, skrælle bananen, skære den over i fire stykker og putte den i koppen,” forklarer 4. klasses elev. Sara Vesterblaa til TV Midtvest, som 3. november var på besøg hos primatologiholdet på Holstebro Gymnasium og HF.

Eksperimentet med tape om hænderne er en sjov leg, som bliver brugt til at lære miniforskerne om evolutionsteori, for eksempel gennem udviklingen af tommelfingre.

I klippet fortæller Esben Jensen, som går i 4. klasse på Mejrup Skole, at han gerne vil arbejde med videnskab, når han bliver stor. Esben drømmer om at være klimaforsker, fortæller han. Men han vil også gerne være arkitekt og bygningsinstruktør.

Se klippet og læs TV Midtvests artikel her.

Seniormentor Ada: ”Det er fedt at kunne lære fra sig”
Johannes Gammelholm og Marius Damsgaard er miniforskere på Mariagerfjord Gymnasium i Hobro. Den første uge af deres primatologiforløb blev de interviewet af TV2 Nord.

Marius fortæller blandt andet, at han kom med i Videnskabsklubben, fordi hans far foreslog det:
”Så sagde jeg ja, fordi jeg synes, det lød spændende,” siger Marius i TV2 Nords artikel.

Ada Villadsen, der er seniormentor på Mariagerfjord Gymnasium og går i 2.g, har fået rigtig meget ud af at være med i Videnskabsklubben, og hun er glad for at prøve kræfter med at formidle sin viden til miniforskerne:
”Jeg synes, at det er fedt at kunne lære fra mig og give noget af den viden og glæde, jeg har ved videnskab, videre til andre,” siger hun.

Ada kan også mærke, at det er noget særligt, at der er en mindre aldersforskel mellem miniforskerne og mentorerne, end der for eksempel er mellem lærere og elever.

”Der bliver tit en stor afstand mellem dem, der skal lære noget, og dem der giver læring videre – men her bliver forskellen lidt mindre, fordi det netop er os unge, der står for det,” siger hun.

Læs TV2 Nords artikel her.

LÆS OGSÅ: Nyt forløb på vej: I 2022 kan du gå til kemi i fritiden!

Biodiversitet i ”Vildt Naturligt” på P1
Professor Signe Normand blev interviewet i programmet ”Vildt Naturligt” på P1 om det biodiversitetsforløb, hun var med til at udvikle for Videnskabsklubben.

Hendes ambition for undervisningsforløbet var, at læringen skulle blive en leg. På den måde lærer miniforskerne for eksempel om evolution ved at spille en slags naturvidenskabelig version af kortspillet ’fisk’, hvor de finder par og lærer, hvilke arter der hører sammen.

Signe Normand fortæller også, at hun gerne vil være med til at kæmpe for, at børn og unge bliver ved med at bevare deres interesse for naturvidenskab. Hun kan se, at Videnskabsklubben fodrer den begejstring, når hun er ude og besøge klubbernes undervisning.

Det er fedt, at der findes et fællesskab som Videnskabsklubben, der er klar til at gribe de børn og unge, der er nysgerrige og gerne vil beskæftige sig mere med det, mener Signe Normand.

”Det er cool at være nørdet, det er også cool at have lyst til at vide noget. Og der er rum til at være forskellige,” siger hun.

Hør udsendelsen på P1 her.

”Naturvidenskaben er noget af det sjoveste, man kan beskæftige sig med.”
På P4 København kunne lytterne 24. oktober om morgenen høre direktør for Videnskabsklubben, Rikke Schmidt Kjærgaard, fortælle om alt det, man kan lære, hvis man går til videnskab i fritiden.

I indslaget fortæller Rikke Schmidt Kjærgaard, at hun startede Videnskabsklubben, fordi hun synes, at det er vigtigt at vide noget om naturvidenskab.
”Vi vil gerne have, at naturvidenskaben bliver en integreret del af børn og unges almene dannelse,” siger hun.

Hun fortæller til P4, at noget af det helt særlige ved Videnskabsklubben er, at det er ældre elever, der underviser børn. Konceptet er inspireret af USA, der længe har haft fritidstilbud om at gå til videnskab, hvor det også er unge, der står for undervisningen.

Og det er især den lille aldersforskel, der er afgørende for Videnskabsklubbens succes, siger Rikke:
”Der sker altså noget i det dér spændingsfelt mellem unge og børn. Børnene finder en opnåelig rollemodel i de unge mennesker, og der formes nærmest et søskendeforhold mellem dem. Det er et helt unikt læringsmiljø, der skabes.”

Indslaget på P4 er desværre ikke længere tilgængeligt online.

LÆS OGSÅ: Se de flotte billeder fra Det Store Afslutningsshow 2021

Gæreksperimenter, fyldte klubber og seje mentorer
Videnskabsklubben var i Fredericia Avisen 18. oktober, hvor læserne kunne høre om de forskellige forløb, børnene i Fredericia kunne melde sig til i år.
I forløbene kan børnene lave eksperimenter med DNA, kranier og tænder, eller de kan lære om hverdagsfysik ved at lave forsøg med for eksempel massefylde eller smeltepunkter, står der i artiklen.

Læs artiklen her.

Som noget nyt kunne videnskabsglade børn i Thisted også blive en del af Videnskabsklubben, skrev EUC Nordvest 30. september. I år udvidede Videnskabsklubben nemlig til Teknisk Gymnasium Thisted med et forløb i materialefysik.

Læs artiklen her.

Lolland-Falsters Folketidende besøgte mikrobiologiholdet på Nakskov Gymnasium 27. oktober. Her fik de lov at se lidt af undervisningen, hvor tre seje seniormentorer, Teresa Gregersen, Clara Lohse og Loula Alsafoure, skulle lære miniforskerne om mikrober. Derfor skulle de lave eksperimenter med gær og gætte, hvor mange celler der findes i én pakke gær.

Læs artiklen her.

I Christianshavneren kunne læserne i november erfare, at Videnskabsklubbens mikrobiologihold på Christianshavn Gymnasium var helt fyldt op. De kunne også læse om mentorernes dygtige undervisning og om et forsøg, miniforskerne lavede, hvor de skulle puste en ballon op ved hjælp af gær, sukker, vand og en flaske.

Læs artiklen her.

Du kan finde flere medieomtaler om Videnskabsklubben på:
Copenhagen Game Lab
Sønderborg NYT
Himmerland LigeHer.Nu
Fredericia.nu
Thistedposten
Jv.dk
RUM – Thisted
NetRedaktionen på AVCnet Danmark
Holstebro Onsdag
Dagbladet Holstebro-Struer
Uge-Bladet Skanderborg
Lokalavisen Skanderborg
Villabyerne
Radio Mælkebøtten, Fredericia
Viborg Folkeblad (bemærk, at artiklen er bag en betalingsmur)

Hovedpræmie fra Woodstein til Videnskabsklubbens afslutningsshow

Videnskabsklubben holdt sit årlige store afslutningsshow tirsdag 14. december som livestream på Facebook med en masse fede quizzer, præmier og videohilsner fra landets videnskabsklubber.

Hovedpræmien var tre måneders abonnement på naturvidenskabelige byggesæt. Læs mere på Woodsteins hjemmeside.