Videnskabsklubbens bestyrelse får et ordentligt løft i 2025. Professor Anders Engberg-Pedersen er nyt medlem, mens forh. videnskabelig direktør i Zoologisk Have Bengt Holst går fra at være menigt medlem til at indtage posten som næstformand.

Videnskabsklubbens bestyrelse

Bengt Holst (tv.) og Anders Engberg-Pedersen er begge del af Videnskabsklubbens bestyrelse, som pt. tæller 8 personer.

Videnskabsklubbens bestyrelse får atter tilføjet stærke nye kræfter. 

Det sker i form af det nye medlem professor Anders Engberg-Pedersen, samt ny næstformand Bengt Holst.  

Holst har tidligere været videnskabelig direktør i Kbh Zoo og siden 2022 en aktiv del af Videnskabsklubbens bestyrelse. Han er i offentligheden bedst kendt for sine solide medieoptrædener i forbindelse med aflivningen af giraffen Marius i 2014.

LÆS OGSÅ: Anja C. Andersen er ny bestyrelsesformand i Videnskabsklubben

Han har nu takket ja til at træde ind i ledelsen af Videnskabsklubbens bestyrelse, stærkt flankeret af professor Anja C. Andersen, der fortsætter som bestyrelsesformand.

”Det er en stor ære og et privilegium at så dygtige mennesker har lyst til at sidde i Videnskabsklubbens bestyrelse og hjælpe os med at sætte rammerne og retningen for vores arbejde de kommende år. Både Anders og Bengt er utroligt kapable inden for hver deres felt og deres blik på Videnskabsklubbens udvikling er helt uvurderligt,” siger direktør Rikke Schmidt Kjærgaard.

Fakta

Bengt Holst er uddannet cand.scient i zoologi og var frem til sin pensionering i 2020 videnskabelig direktør for Zoologisk Have i København. Han er bestyrelsesformand i Den Danske Naturfond, Dyreetisk Råd, samt Rådet for Zoologiske Anlæg.

Bengt Holst har siddet som bestyrelsesmedlem i Videnskabsklubben siden 2022, men tiltræder nu i rollen som næstformand.

Anders Engberg-Pedersen er professor på Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber på Syddansk Universitet og har en ph.d. i komparativ litteratur fra Harvard University.

Anders Engberg-Pedersen tiltræder som nyt bestyrelsesmedlem i Videnskabsklubben.

Bengt Holst drømmer om videnskab i hele landet

For Bengt Holst er det særlige ved Videnskabsklubben, at der ligger et stort behov for og potentiale i at udfylde et hul i børn og unges videnskabelige dannelse. 

Et arbejde, som Videnskabsklubben griber an ved at sætte nysgerrigheden i højsædet og skabe læring gennem oplevelser. Det er værdier, som Bengt Holst vægter tungt. 

Som næstformand i bestyrelsen vil Bengt Holst gerne være med til at forme Videnskabsklubbens udvikling.

“Jeg ser et potentiale, som kan gøre videnskab til et rigtig hipt emne blandt børn og unge, og som kan være med til at samle en del af de børn og unge op, der har det svært med de nuværende, mere traditionelle fritidstilbud,” siger han. 

LÆS OGSÅ: Debat: TIMSS-resultater understreger vigtigheden af præstationsfrie rum

Bengt Holst drømmer om, at Videnskabsklubbens tilbud bliver anerkendt og støttet på samme vilkår som andre fritidsaktiviteter for børn og unge:

“Videnskabsklubben skal bredes ud til alle dele af landet og meget gerne også til resten af Rigsfællesskabet, så alle, der gerne vil dyrke nysgerrigheden i deres fritid, kan få mulighed for det.”

“Videnskabsklubben er et helt særligt tilbud”

Anders Engberg-Pedersen er det nyeste skud på stammen i Videnskabsklubbens bestyrelse.

Selvom han allerede er engageret i mange andre foretagender – som for eksempel siddende direktør for Nordisk Humanistisk Center og professor i komparativ litteratur på Syddansk Universitet –  vælger han alligevel også at bruge sin energi på at være en del af bestyrelsen i Videnskabsklubben. 

“For mig er det helt særlige ved Videnskabsklubben, at det er et tilbud, som formår at vække børns interesse for videnskab på sjove, kreative og udfordrende måder og tilmed i et stærkt socialt fællesskab,” siger han.

LÆS OGSÅ: Nu kan børn gå til humaniora i fritiden

Ser særligt frem til forløb med humaniora

Anders Engberg-Pedersen ser særligt frem til, at Videnskabsklubben i fremtiden kommer til at udvide med forløb inden for humanistiske videnskaber. Det er et arbejde, han glæder sig til at bidrage til.

Han ser frem til, at det en dag bliver muligt for børn at gå til videnskab i alle Danmarks kommuner, som det ligger i Videnskabsklubbens strategiske målsætninger.

Viden og videnskab er nemlig uundværlige ingredienser i dagens samfund, lyder det fra Anders Engberg-Pedersen:

“Man må tage sig tid til det vigtige, og lige nu må man sige, at vi i særlig grad har brug for samfund, der værdsætter viden.”

LÆS OGSÅ: Videnskabsklubbens nye forløb handler om hele Jorden – på én gang!