Hvis du ikke er helt skarp på, hvad det egentlig vil sige at være med i Videnskabsklubben, så læs med her…

4 hurtige om videnskabsklubben

Det er ikke en helt normal fritidsaktivitet, så der er ikke noget at sige til, at det kan være lidt svært helt nøjagtigt at få greb om, hvad det egentlig betyder at “gå til videnskab”. I artiklen her har vi forsøgt at samle de vigtigste informationer om konceptet, så det forhåbentlig bliver lidt lettere at danne sig et overblik.
Ellers er du altid meget velkommen til at kontakte os med spørgsmål.

Hvem?
Miniforskere er børn i 4. til 6. klasse, som “går til videnskab” en gang om ugen efter skole i 7 uger, hvor de sammen med jævnaldrende lærer at stille spørgsmål og undersøge sammenhænge ligesom en rigtig forsker. Pointen er, at det skal være sjovt, og der er derfor ingen karakterer eller konkurrence involveret. Det handler ikke om at få det ”rigtige” resultat, men om at lære at bruge den videnskabelige metode – og det gør man bedst, hvis man har det sjovt imens.

Hvordan?
At gå til videnskab med Videnskabsklubben er et fritidstilbud, som kan udbydes takket være flotte økonomiske bidrag fra blandt andet Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden. Det er derfor gratis at være med i klubben. Men forløbet eksisterer i mindst lige så høj grad takket være de frivillige gymnasieelever, kaldet mentorer, der står for undervisningen i Videnskabsklubben. Også elever fra 8. og 9. klasse spæder til og agerer undervisningsassistenter, og det skaber et helt unikt læringsrum, hvor de yngre børn kan spejle sig i deres undervisere og få lov til at gå på opdagelse i naturvidenskaben uden at have pres fra skole og nationaltests hængende over hovedet.

Hvor?
Undervisningen foregår typisk på mentorernes gymnasium, og de naturvidenskabelige programmer, der undervises i, er udarbejdet af nogle af landets fremmeste forskere og didaktikere. Foreløbig kan man gå til primatologi, mikrobiologi, biodiversitet og fysik, men såvel programmer som samarbejdsbyer og -gymnasier udvides hele tiden. De kommende år bliver det blandt andet muligt at gå til matematik og datalogi, samt kemi.

Hvad?
I Videnskabsklubben kan man for eksempel komme til at undersøge kranier fra aber, kigge på bakterier i mikroskop eller lave forsøg med gær og balloner. Man kan også komme til at udforske Danmarks natur i fremtiden med Virtual Reality eller undersøge biller og planter under lup, eller man kan lege med fysik, man møder i sin hverdag, i vores program om materialefysik.

Læs flere portrætter