• Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Ikon

Nyheder fra Videnskabsklubben

8/6-20: Fristen for at tilmelde sig som seniormentor forlænges

Videnskabsklubben forlænger fristen for at tilmelde sig som seniormentor til 30. juni.

Tilmeldingen for miniforskere og juniormentorer åbner efter planen i august. Abonner på vores nyhedsbrev, hvis du vil have en påmindelse på mail.

Læs mere om rollen som seniormentor og tilmelding her.

19/5-20: Silkes verden er fuld af spørgsmål

Silke går i 8. klasse, hun er vild med naturfag og drømmer om at blive læge og forske. 

"Sådan er det bare" er det mest utilfredsstillende svar, man kan få, når man er en ung kvinde, der undrer sig over, hvordan verden hænger sammen, og så er det godt, at naturfag kan give dybe og detaljerede svar.  

Læs hele portrættet af Silke, der er en del af vores nye serie 'Mød en mentor'.

8/4-20: Emma undersøger:

Kan snegle være fremtidens forsøgsdyr?

Emma er 23 år og læser biologi på Syddansk Universitet. Hun er optaget af at passe på naturen, og hun vil gerne åbne andres øjne for, hvor vigtigt det er at gøre det.

Lige nu skriver hun bachelor om snegle og hormonforstyrrende stoffer og vil blandt andet undersøge, om snegle kan bruges som forsøgsdyr i fremtiden.

Du kan læse hele portrættet af Emma her.

27/3-20: Nu slår vi dørene op til den digitale Videnskabsklub

Videnskabsklubbens fysiske klubber åbner i efteråret, men vi tager forskud på glæderne med et digitalt forløb med aktiviteter fra vores tre programmer om primatologi, mikrobiologi og biodiversitet. 

Aktiviteterne i forløbet er udviklet af nogle af Danmarks førende forskere til Videnskabsklubben og henvender sig til aldersgruppen 9-12 år. 

Du finder den digitale Videnskabklub her.

26/2-20: At være juniormentor er en ’once in a lifetime experience’

Hvordan er det egentlig at være juniormentor i Videnskabsklubben? 

 

Det vil Alexandra og Sarah gerne gøre os alle sammen klogere på. Alexandra kalder det en "once in a lifetime experience", og Sarah fandt ud af, at rollen som juniormentor gav hende meget mere end ’noget på CV’et’.

Læs hele artiklen om juniormentorerne Sarah og Alexandra her.

6/2-20: Videnskabsklubben udvider med fire nye byer og endnu flere hold i 2020

I 2020 får videbegærlige børn i Svendborg, Hillerød, Nykøbing Falster og Viborg mulighed for at trække i de hvide kitler og melde sig ind i Videnskabsklubben, når vi starter hold på Svendborg Gymnasium, Teknisk Gymnasium i Hillerød, Nykøbing Falster Katedralskole og Viborg Gymnasium. 

Det bringer antallet af samarbejdsbyer op på 18.  

 

Læs mere om vores samarbejdsgymnasier her.

24/1-20: Eftertragtet fysikforløb lanceres i Videnskabsklubben

I efteråret 2020 lancerer vi et helt nyt fysikforløb. Indholdet kommer først og fremmest til at tage udgangspunkt i den fysik, børn kan møde i deres hverdag. Forskerne bag håber på at vække børnenes lyst til at undersøge verden omkring sig.

Er du nysgerrig på, hvad programmet kommer til at indeholde, og hvorfor netop fysikprogrammet er det næste, Videnskabsklubben lancerer? Så læs mere her.

20/12-19: Nu kan hele familien gå til videnskab!

Fra foråret 2020 bliver det muligt for hele familien at prøve kræfter med naturvidenskaben sammen. Videnskabsklubben åbner op for "familieklubber" to steder i landet. 

Familieklubbernes aktiviteter henvender sig primært til børn i alderen 9-12 år, men alle er velkomne. Tilmelding åbner i det nye år og bliver både annonceret her på hjemmesiden og i nyhedsbrevet. 

Læs mere om familieklubberne her.

19/12-19: Novo Nordisk Fonden besøgte afslutningskonference 

Miniforsker Emil Paulli Sonne peger på sin poster. ”Mikrober” står der med store røde bogstaver i overskriften. "Mikrober er meget små, men de deler sig, og så kan de hurtigt blive til mange," siger han til den kreds af andre miniforskere, mentorer og forældre, der står omkring ham. 

 

Novo Nordisk Fonden besøgte afslutningskonferencen på Virum Gymnasium, én af 13 konferencer over hele landet denne december 2019, og bragte denne flotte reportage derfra.

4/12-19: Klubben afholder afslutningskonferencer i hele landet

Her får miniforskere og mentorer i Videnskabsklubben mulighed for at sige farvel til hinanden efter 7 intense uger sammen, hvor de har lært om enten primatologi, mikrobiologi eller biodiversitet.

 

På konferencerne skal miniforskerne også præsentere, hvad de har lært for deres forældre og søskende, ligesom rigtige forskere gør på videnskabelige konferencer. Find tilmeldingen til alle konferencer her.

27/11-10: Videnskabsklubben udvikler nyt fysikprogram

I Videnskabsklubben kan man i skrivende stund lære om primater, mikrober og biodiversitet. Men allerede fra 2020 bliver det også muligt at lære om fysik!

Vi har sat nogle af landets dygtigste fysikere fra forskningscentret Glas og Tid på Roskilde Universitet i arbejde for at udvikle programmet til os, og de er netop nu igang med at teste indholdet på elever fra 5. klasse på Trekronerskolen i Roskilde.

22/11-19: Første arrangement i Videnskabsklubbens nye unimentor-netværk

Videnskabsklubben har netop skudt gang i et netværk, der lader gymnasieelever møde universitetsstuderende, som sætter tid og kræfter af til at coache dem.

 

Netværkets første arrangement handlede om gymnasiets store skriftlige opgave, SRP, og var en stor succes.

 

Her kan du se billeder fra arrangementet eller læse om en gymnasieelevs oplevelse af dagen.

14/11-19: Forsker: "Folkeskolen burde gøre som Videnskabsklubben"

I en flot artikel hos Videnskab.dk roser en forsker i naturfagsdidaktik Videnskabsklub-ben i stor stil.

 

"Jeg har svært ved at udtrykke min begejstring, men den er virkelig stor," siger lektor Anders V. Thomsen fra Københavns Professionshøjskole.

 

Læs hele omtalen her, og se fine billeder og video fra Videnskabsklubbens nye forløb om biodiversitet.

2/11-19: Seje miniforskere og mentorer har oversvømmet TV, radio og skrevne medier

Siden vores 37 hold startede op i ugen efter efterårsferien, har Videnskabsklubben været omtalt i et hav af lokale og landsdækkende medier, og miniforskere og mentorer har stillet op til det ene interview efter det andet. 

 

I artiklen her kan du se eller gense de flotte medieoptrædener.

31/10-19: Videnskabsklubben modtager flot støtte fra Teknologipagten

Hvad motiverer børn i grundskolen til at beskæftige sig med naturvidenskab generelt og Videnskabsklubben specifikt? De spørgsmål vil Videnskabsklubben gerne have undersøgt, og nu kan det lade sig gøre, takket være en flot bevilling fra Teknologipagten!

Videnskabsklubben har fået tildelt 273.935 kroner til at "evaluere klubbens initiativer og programmer med henblik på at undersøge, hvad der motiverer børn og unge til at fatte interesse for naturvidenskab."

23/10-19: Videnskabsklubben var i UltraNyt

DR Ultra besøgte Videnskabsklubben i Aarhus på Marselisborg Gymnasium, hvor et hold miniforskere fra 6. klasse hver tirsdag i 7 uger bliver undervist i biodiversitet. Det er Videnskabsklubbens nyeste forløb, og i udsendelsen fortæller Aviaja Sofia Rosendahl fra Kragelundskolen blandt andet, hvorfor hun har valgt at bruge sin fritid på netop dén aktivitet.

 

Se hele klippet her.

23/10-19: Go' Morgen Danmark havde besøg af to miniforskere og en seniormentor fra Videnskabsklubben

To miniforskere (Magnus fra 4. klasse og Victoria fra 6. klasse) var i studiet sammen med seniormentor Laura (2.g) for at fortælle, hvorfor det er så fedt at gå til videnskab i sin fritid.

 

Se hele klippet her.

21/10-19: Landets videnskabsklubber er startet!

Så er holdene i 14 danske byer skudt igang! Hvis du er interesseret i at melde dit barn til Videnskabsklubben i 2020, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her og få besked direkte i din indbakke, når tilmeldingen åbner.

07/10-19: Snart starter efterårets forløb i Videnskabsklubben

Om kun to uger starter de første Videnskabsklubber rundt omkring i landet. Det sker i ugen efter efterårsferien, uge 43, når miniforskere fra 4. til 6. klasse for første gang mødes med deres mentorer fra 8. og 9. klasse og fra gymnasieklasserne og skal prøve kræfter med stribevis af forsøg og eksperimenter inden for et af tre naturvidenskabelige forløb, som er udviklet af forskere specielt til Videnskabsklubben.

07/10-19: Snart starter efterårets forløb i Videnskabsklubben

Over to dage sidst i september mødtes alle seniormentorer - gymnasieelever fra 1., 2. og 3.g - i Videnskabsklubben fra hele landet til workshops i henholdsvis Aarhus og København, hvor de blandt andet skulle oplæres i det faglige indhold i Videnskabsklubbens naturvidenskabelige programmer, samt hvad det egentlig går ud på at være mentor. Og det var en kæmpe succes over hele linjen!

Se alle hold og deltagende gymnasier her.

20/9-19: Vil du hjælpe os på Instagram?

Videnskabsklubben søger gymnasieelever, som skal være seniormentorer i klubben til efteråret, og som har lyst til at hjælpe os på Instagram. Skriv til os på info@videnskabsklubben.dk, hvis det kunne være dig. Læs mere om Insta-#takeover her.

NB: Du er altid velkommen til at tagge @videnskabsklubben eller slet og ret bruge hashtagget #videnskabsklubben på Instagram. Så er du i hvert fald sikret first like!

18/9-19: Videnskabsklubben lancerer nyt program

Sammen med nogle af landets dygtigste forskere har Videnskabsklubben skabt et nyt program om biodiversitet, som er spækket til randen med fascination og begejstring for den danske natur. 100 børn får i efteråret 2019 mulighed for at være med, når vi leger viden om biodiversitet ind med bl.a. virtual reality, fossiludgravning og kortlægning af nærområdets arter og natur.

Læs mere om det nye biodiversitetsprogram her.

2/8-19: Deadline for tilmelding af juniormentorer er forlænget

Det er fortsat muligt at melde sig som juniormentor mange steder i landet. Tilmeldingsfristen er blevet forlænget til mandag d. 9. september. Læs mere om den sjove rolle som juniormentor her.

16/9-19: Workshop for seniormentorer i næste uge

Videnskabsklubben afholder workshops for klubbens nye seniormentorer tirsdag d. 24. september (København) og torsdag d. 26. september (Aarhus). På workshoppen bliver elever fra 25 gymnasier i hele landet sat grundigt ind i, hvad rollen som mentor går ud og introduceret til de faglige programmerVi glæder os til møde alle de nye (og en god håndfuld gamle) ansigter meget snart!

22/8-19: Overvældende interesse for efterårets hold

Efterspørgslen for at deltage i efterårets videnskabsklubber er massiv. Siden tilmeldingen åbnede for fire dage siden har indbakker og telefoner været rødglødende i Videnskabsklubben, og der er allerede nu ventelister på de fleste hold. Vi gør vores bedste for at følge med og svare alle hurtigst muligt.

Der er stadig pladser på enkelte hold - se mere her. 

19/8-19: Tilmeldingen for miniforskere og juniormentorer er åben!

Mandag d. 19. august kl. 9:00 åbnede tilmeldingen for miniforskere og juniormentorer i Videnskabsklubben i efteråret 2019. Du kan se alle hold for 2019 og finde tilmeldingen her.

5/8-19: 4 hurtige om at være med i Videnskabsklubben

Om 14 dage, mandag d. 19. august, åbner tilmeldingen for miniforskere og juniormentorer i Videnskabsklubben. Hvis du endnu ikke er helt skarp på, hvad det egentlig vil sige at gå til videnskab, så læs med her…

1/8-19: Tilmeldingen for miniforskere åbner snart

Mandag d. 19. august åbner tilmeldingen for 4.-6. klasses elever, som har lyst til at udforske naturvidenskaben som miniforskere indenfor enten primatologi, mikrobiologi eller biodiversitet. Du finder tilmeldingen under fanen "Vær med".

24. juni 2019: Første unimentor-møde var succes

Alberte, Jeppe og Emil, som alle tre læser farmaci på PharmaSchool på Københavns Universitet, var med til den første ideudvikling nogensinde på Videnskabsklubbens nyeste initiativ: unimentorer. Her skal universitetsstuderende hjælpe elever i gymnasiet ved at give dem kontakter i universitetsverdenen og dermed en berøringsflade, som ikke alle har med hjemmefra. Vi er allerede meget begejstrede for alle de ideer, der kom på bordet og glæder os meget til næste møde til efteråret!

NB: Vil du være med? Så skriv en mail til os på info@videnskabsklubben.dk.

26. juni 2019: Nye programmer i Videnskabsklubben

I fremtiden skal det også være muligt at gå til fysik og matematik i Videnskabsklubben. I går havde vi vores første brainstorm-møde med eksperimentalfysikerne på RUC, og d. 3. juli stimler vi sammen med matematikere og dataloger.

Skærmbillede_2019-06-26_11.56.29.png

19. juni 2019: Tidligere juniormentorer fortæller

Kamilla og Pernille fra 9. klasse på Trongårdsskolen har været med i Videnskabsklubben som mentorer flere år i træk. Vi har bedt dem fortælle, hvilke forsøg de bedst kunne lide at lave sammen med miniforskerne fra 4. til 6. klasse, hvilket blandt andet ledte snakken hen på edderkoppeabens manglende tommelfingre, og de mærkværdige farver kartofler kan få, når der har fået lov at gro ting og sager på dem i et par uger...

7. juni 2019: Rekordmange gymnasieelever har meldt sig til efterårets forløb

133 gymnasieelever har meldt sig som seniormentorer i Videnskabsklubben og skal dermed være med til at planlægge og gennemføre de forløb, der starter rundt omkring i hele landet i efteråret 2019. Det er et rekordhøjt antal, og i Videnskabsklubben er vi vildt taknemmelige for den store opbakning fra eleverne selv såvel som fra de lærere, der gennem de seneste måneder utrætteligt har hjulpet os med at gøre deres elever opmærksomme på muligheden.

12. juni 2019: Kom med til den første workshop for uni-mentorer

Mandag d. 24. juni afholder Videnskabsklubben den første workshop for universitetsstuderende, som har lyst til at være med til at udvikle et nyt koncept i klubben: uni-mentorer. Uni-mentorerne skal være rollemodeller for gymnasieeleverne i Videnskabsklubben og hjælpe dem med at få en indsigt i livet på universitetet og måske være med til at fjerne noget af det pres, som mange unge mennesker i uddannelsessystemet i dag føler. Vil du være med? Så tilmeld dig her.
 

 

Det betyder, at klubben i år kan udbyde omkring 40 hold for folkeskoleelever, der har lyst til at prøve at gå til videnskab. Tilmeldingen for folkeskoleelever fra 4. til 6. klasse, såkaldte "miniforskere", åbner efter sommerferien. Det samme gælder tilmeldingen for "juniormentorer", som sammen med gymnasieeleverne skal være med til at styre og gennemføre de naturfaglige forløb.

22. maj 2019: Krishma er ny mentor i klubben

En fed lærer i gymnasiet åbnede Krishmas øjne for, hvor sjovt det kan være at arbejde med kemi. Nu vil hun gerne være med til at give oplevelsen af at "knække koden" videre til folkeskoleelever, som melder sig til Videnskabsklubben efter sommerferien. Det handler om at lære at forstå det på sin egen måde, lyder hendes egen erfaring. Læs mere om superseje Krishma her.

7. maj 2019: Derfor vælger gymnasieelever Videnskabsklubben

For første gang har Videnskabsklubben spurgt de gymnasieelever, der melder sig som mentorer, hvad der driver dem. Svarene spænder bredt, men har alligevel én ting til fælles: De fleste drømmer om at give viden og nysgerrighed på naturvidenskab videre. Læs artiklen her.

3. maj 2019: Biodiversitetsprogrammet tager form

Torsdag d. 3. maj var Videnskabsklubben i Aarhus til workshop om vores nye biodiversitetsprogram, som bliver udviklet af dygtige folk fra Institute for Bioscience på Aarhus Universitet. I den forbindelse fik vi lov til at prøve kræfter med de VR-briller, som bliver del af det fantastiske program, forskerne er ved at strikke sammen til os.

Biodiversitetsprogrammet bliver udrullet på 8 skoler landet over til efteråret. Læs mere om programmet her.

30. april 2019: Forskningens Døgn tog kegler

Onsdag d. 24. april afholdt Videnskabsklubben Forskningens Døgn på Geologisk Museum i København. Arrangementet blev afholdt i samarbejde med Det Unge Akademi, som stillede fem, yngre forskere til rådighed med hver deres fede workshop, som var særligt udviklet til lejligheden. 15 gymnasieelever havde en eftermiddag med eksklusiv adgang til viden i verdensklasse, og begejstringen var til at tage og føle på hos såvel elever som forskere.

23. april 2019: På kursus i Verdensmål

Videnskabsklubben har haft besøg af Ungdomsbyen, der fungerer som national koordinator for det danske UNESCO-skolenetværk. Målet for dagen var at blive klogere på FN's 17 Verdensmål og 169 delmål i uddannelses- og undervisningspræget sammenhæng.

 

Videnskabsklubben planlægger at arbejde mere målrettet med Verdensmålene fremadrettet.

5. april 2019: Tilmelding til Forskningens Døgn udløber snart

Om 10 dage, mandag d. 15. april, udløber muligheden for at melde sig til det fedeste arrangement på Forskningens Døgn 2019, afholdt af Videnskabsklubben og Det Unge Akademi. Arrangementet er for gymnasieelever og er en unik mulighed for at møde nogle af landets dygtigste forskere. Læs mere, og tilmeld dig her.

1. april 2019: Ny mulighed i Videnskabsklubben: Bliv uni-mentor

Det er nu en mulighed at blive mentor, hvis du er universitetsstuderende og har lyst til at engagere dig aktivt i et netværk, der både rækker ned til elever på ungdomsuddannelserne og længere op i universitetssystemet. Læs mere her.

28. marts 2019: Årets tilmelding til at blive seniormentor er åben 

Det er nu muligt at melde sig som seniormentor i Videnskabsklubben 2019! Skynd dig at ansøge, hvis du går i gymnasiet og drømmer om at arbejde med børn og videnskab. Som bonus får du en masse gode oplevelser og erfaring på CV'et. Skriv et par linjer om din motivation for at søge og tilmeld dig her.

25. marts 2019: Videnskabsklubben på Big Bang-konferencen 2019

Videnskabsklubben stiller op med messestand på årets Big Bang-konference. Big Bang er Danmarks største naturfagskonference og -messe for alle, der underviser, formidler eller forsker inden for det naturvidenskabelige felt i grundskolen, på ungdoms- og videregående uddannelser. Big Bang afholdes i Odense Congress Center d. 2.-3. april 2019.

22. marts 2019: Videnskabsklubben på Forskningens Døgn 2019

Videnskabsklubben gentager succesen og giver igen i år gymnasieelever mulighed for at prøve kræfter med videnskaben gennem foredrag og workshops til Forskningens Døgn d. 24. april 2019. Læs mere og tilmeld dig arrangementet her.

19.-20. marts 2019: Møde mellem unge forskerakademier i Stockholm

For første gang nogensinde mødtes alle unge forskerakademier i Baltikum og Norden for at diskutere videnskabelig opsøgen og ligestilling. Videnskabsklubbens administrerende direktør Rikke Schmidt Kjærgaard og projektleder Katrine Hassenkam Zoref var inviteret som oplægsholdere. Læs mere her.

7. januar 2019: Novo Nordisk Fonden bevilger 15,8 mio. kr.

Videnskabsklubben er klar til fem år mere med en flot bevilling på 15,8 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. "Det er vores fokus, at projekterne skal være en ressource for naturfagslærerne, og at de reelt skaber positive oplevelser med science for børnene,” siger Berith Bjørnholm, der er leder af den nyoprettede afdeling for naturvidenskabelig uddannelse og formidling i Novo Nordisk Fonden.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • LinkedIn Social Ikon
  • Twitter Social Icon

Videnskabsklubben - H.C. Andersens Boulevard 35 - 1553 København V - tlf.: 33 43 53 30 - info@videnskabsklubben.dk - CVR nr. 38 55 63 63